Κοινωνία

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

173views

Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η πρόσφατη απώλεια του διακεκριμένου φυσικού, πρώην πρύτανη, πρώην ευρωβουλευτή, καθηγητή και φίλου Γιώργου Γραμματικάκη είναι βαριά για ολόκληρη την κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών.

Τον θυμόμαστε ως Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου για μια τετραετία (2000-2004). Ήταν ο Πρόεδρός μας καθώς η μουσική ήταν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του, ιδιαίτερα η σύνδεση της Επιστήμης με τη Μουσική. Γι αυτό το σκοπό συνεργάστηκε με συναδέλφους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, όπως τον Καθηγητή Βιόλας Ανδρέα Γεωργοτά και τον Καθηγητή Βιολιού Σπύρο Γκικόντη. Μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούσε σχετικές εκδηλώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδος, όπως στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η τελευταία εκδήλωση που συμμετείχαμε ήταν στην Ευρωβουλή όπου είχε προσκαλέσει τους αγαπημένους φίλους του, όπως μας αποκαλούσε, ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής από το 2014 με το «Ποτάμι». Η ομιλία του στην Ευρωβουλή των Βρυξελλών συνοδεύτηκε από τους ήχους του βιολιού του Σπύρου Γκικόντη.

Αγαπημένε Πρόεδρε και φίλε μας Γιώργο Γραμματικάκη,

Στις «Συνομιλίες σου με το Φως», μιλάς για την Γένεσή του πριν από αιώνες αιώνων, «σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος». Σε αυτό το αρχέγονο Φως, απόλυτα εναρμονισμένο με τους ήχους της ‘αρμονίας των σφαιρών’, σε αποχαιρετούμε με απέραντη θλίψη αναγνωρίζοντας το βάθος της απώλειας στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών και, πάνω από όλα, στις καρδιές μας.

Οι φίλοι σου και φίλοι της μουσικής

Του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Ιονίου Πανεπιστημίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου, πληροφορούμενο τον θάνατο του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗ

συνήλθε στην 7/25-10-2023 Συνεδρία του και εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, επισημαίνοντας ότι ο εκλιπών υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας στον χώρο της Αστροφυσικής και της Κοσμολογίας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δομή της ύλης, με εγνωσμένο κύρος, άρτια επιστημονική κατάρτιση, σπουδαία πνευματική συγκρότηση και ακαδημαϊκό ήθος. Άνθρωπος πολυδιάστατος, με παιδεία, καλλιέργεια και φροντίδα για την προσβασιμότητα στην επιστήμη και για την υψηλή εκλαΐκευσή της, στήριξε εμπράκτως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του (2000-2004) και το οδήγησε στην εφεξής αυτόνομη λειτουργία του.

Υπήρξε εμπνευσμένος ερευνητής και συναρπαστικός ομιλητής, με ποιοτικό και πρωτοπόρο έργο μεγάλης επιδραστικότητας, το οποίο αφήνει ως πολύτιμη παρακαταθήκη.

Ήταν εξαίρετος άνθρωπος, με ακεραιότητα, ευγένεια, και πνεύμα προσφοράς.

Εκ μέρους όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατό του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας προς την οικογένειά του.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια!

Επιπλέον, το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιονίου Πανεπιστημίου ομοφώνως αποφάσισε τα ακόλουθα:

Να αποσταλεί στέφανος κατά την εξόδιο ακολουθία.

Να εκπροσωπηθεί το Ίδρυμα στην εξόδιο ακολουθία από τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Γκικόντη.

Να κυματίζει μεσίστια η σημαία στο κτήριο της Ιονίου Ακαδημίας την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

Να εκφρασθούν τα βαθιά συλλυπητήρια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και να επιδοθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην οικογένειά του.

Να αναρτηθεί το παρόν, ως ψήφισμα, στην ιστοσελίδα του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.