Πολιτική

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: Ορατά τα πρώτα έργα και τα αποτελέσματα του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στα νησιά μας

162views

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου

 

Ορατά τα πρώτα έργα και τα αποτελέσματα

του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων στα νησιά μας

 

Με ιδεολογικές και μικροπολιτικές αγκυλώσεις

και στην διαχείριση απορριμμάτων ο κ. Γαλιατσάτος.

Και κυρίως χωρίς αυτοκριτική και συγνώμη για την απραξία του

 

“Σήμερα αλλάζουμε σελίδα” δήλωσε η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου κατά την σύντομη παρουσίαση της σημερινής κατάστασης στην διαχείριση των απορριμμάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Από την στιγμή της σύστασης του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων προκύπτει ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας. Η διαχείριση πλέον σχεδιάζεται και υλοποιείται με απόλυτο σεβασμό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, των εθνικών στόχων αλλά και των ιδιαίτερων αναγκών σε κάθε νησί του Ιονίου.

 

 • Ποιο είναι το σχέδιο και που καταγράφεται ο σχεδιασμός;

Στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) των Ιονίων Νήσων για τα έτη 2022-2030, το οποίο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 89λ/2022 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ και αναμένεται η κύρωσή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

 • Τι έχει ήδη αλλάξει στην Περιφέρειά μας;
 1. Κατασκευάζεται στην Ζάκυνθο ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής, όπου σύντομα θα δοθεί προς χρήση.
 2. Ξεκινά η διαδικασία χρηματοδότησης και αποκατάστασης του παλιού ΧΥΤΑ στην Ζάκυνθο.
 3. Απομακρύνονται τα απορρίμματα από το ΧΥΤΥ Λευκίμμης και αποκαθίσταται ο χώρος για άλλες περιβαλλοντικές χρήσεις.
 4. Σύντομα ξεκινά η απομάκρυνση των δεκάδων χιλιάδων τόνων απορριμμάτων που βρίσκονται εκτός κυττάρων στο Τεμπλόνι για να συνεχιστεί η αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ.
 5. Αδειοδοτήθηκε Περιβαλλοντικά ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής στην Κέρκυρα.
 6. Εκσυγχρονίστηκε προσαρμοζόμενη στις εθνικές ανάγκες η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κέρκυρα, η οποία έχει ήδη δημοπρατηθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
 7. Στην Κεφαλονιά, αποκαταστάθηκε πλήρως και λειτουργεί ορθά ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής ο οποίος ήταν από χρόνια λειτουργικά απαξιωμένος, καμένος δυο φορές και με ζημιές από τον ΙΑΝΟ.
 8. Κατασκευάζεται στην Κεφαλονιά το νέο κύτταρο ταφής και εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων.
 9. Με την δυνατότητα της προαίρεσης που εξασφαλίσαμε στην Κεφαλονιά πρόκειται να κατασκευαστεί νέα μονάδα μηχανικής διαλογής για σύμμεικτα αλλά και για ανακυκλώσιμα υλικά (κάτι που δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό).

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.