Πολιτική

Προϋπολογισμός Δήμου Ληξουρίου, αντιλαϊκός – ταξικός μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

158views

Προϋπολογισμός Δήμου Ληξουρίου, αντιλαϊκός – ταξικός μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Ο φετινός Προϋπολογισμός του Δήμου Ληξουρίου συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην σκιά της ψήφισης του αντιλαϊκού του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, που από τα 14 δισ. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και Ταμείου Ανάκαμψης), δίνει την «μερίδα του λέοντος» στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ για το σύνολο του χειμαζόμενου λαού αφήνει όλα κι όλα 3,5 δισ.!!! για να καλυφθούν όλες οι κοινωνικές ανάγκες, μισθοί, συντάξεις, επιδόματα ΑμεΑ, Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι ΚΑΠ δήμων κ.α.

Η Δημ. Αρχή του Δήμου Ληξουρίου λειτουργώντας ως κυβερνητική προέκταση, διαχειρίζεται αυστηρά την κρατική υποχρηματοδότηση και τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού πλαισίου, που διαμόρφωσαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, στην λογική «πληρώνω για να έχω».

Στα πλαίσια αυτά συνεχίζεται και το 2023 η μειωμένη κατά 60% απόδοση των ΚΑΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στο όνομα δήθεν της αποφυγής του “δημοσιονομικού εκτροχιασμού» (για το Δήμο Ληξουρίου, η παραπάνω αναλογία γίνεται ακόμη πιο δυσχερής 63%, αφού αντί να εισπράττει μηνιαίως 230χιλ ευρώ, εισπράττει τελικά μόνο 86 χιλ δηλ 37%!!!) Ειδικότερα οι επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ μόλις ακουμπούν το 1.129.179 ευρώ, όταν μόνο η μισθοδοσία των υπαλλήλων φθάνει το 1.627 265 ευρώ! Δηλαδή υπολείπεται από τους ΚΑΠ κατά 500.000 ευρώ χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά τα έξοδα και η μισθοδοσία των αιρετών!!! Ενδεικτική εδώ επίσης είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία Α/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης, που από 83 χιλ το 2022 μειώνεται στις 67 χιλ το 2023 σπρώχνοντας τα σχολεία στην επαιτεία και στις χορηγίες.

Η παραπάνω υποχρηματοδότηση καλύπτεται με βάση και τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, με φοροληστεία από το Δήμο (τέλη, χαράτσια κ.λπ.), που τα ενσωματώνει στα ίδια έσοδά του.

Στην κατεύθυνση αυτή τα ανταποδοτικά τέλη και φόροι στον φετινό προϋπολογισμό θα φτάσουν το 1,7 εκατ. Ενδεικτικές εδώ είναι οι αυξήσεις του τέλους ακίνητης περιουσίας ΤΑΠ (από 8.411 ευρ σε 16.908 ευρ 50% περίπου) και του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων (από 2.256 ευρ φθάνει στις 8.474 ευρ αύξηση 270% περίπου)κ.α.

Σαν να μην φθάνει όμως αυτό, η Δημ. Αρχή σε συνεργασία με τις παρατάξεις Αραβαντινού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και Ρουχωτά (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), αυτά τα ανταποδοτικά, φρόντισαν να τα πληρώνουν μονόπλευρα μόνο τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες, αφού απάλλαξαν μεγάλες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που θησαυρίζουν, από σημαντικές εισφορές στα ανταποδοτικά, με την αιτιολογία ότι είναι «εποχιακά» λειτουργούσες.

Τα ανείσπρακτα επίσης βεβαιωθέντα χρέη παρελθόντων ετών, ( φθάνουν τα 2,3 εκατ και αφορούν κυρίως χρέη παλαιών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων), η Δημ. Αρχή όχι μόνο δεν τα εισπράττει αλλά τα βάζει στο ίδιο τσουβάλι με εκείνα των διαπιστωμένων φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να τα πληρώσουν και που έπρεπε να είχαν διαγραφεί.

Η όποια αύξηση του προϋπολογισμού (από 16 εκατ πέρσι στα 24 εκατ φέτος, συνέβηκε από σημειακές και έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις λόγω των φυσικών καταστροφών «Ιανού» του «Μπάλου» αεροχείμαρρου κλπ. και ουσιαστικά αποτελούν στάχτη στα μάτια, αφού δεν καλύπτουν ούτε στα ελάχιστο τις ανάγκες (π.χ. η χρηματοδότηση για την αγροτική οδοποιία αφορά μόνο 40 χιλ επισκευών, σε σύνολο 600 περίπου που έχει η Παλική).

Το κόστος της αποκομιδής-διαχείρισης των απορριμμάτων (496 χιλ προς την ΕΔΑΚΙ και 90 χιλ προς ΦΟΔΣΑ) αποτελεί οικονομικό άχθος χωρίς το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η διαχείριση από τον ΦΟΔΣΑ είναι «άδειο πουκάμισο», εφόσον καμιά επεξεργασία απορριμμάτων δεν γίνεται, πέραν της απλής εναπόθεσης και της ανεξέλεγκτης καύσης τους.

Η Δημ. Αρχή και με τον φετινό αντιλαϊκό-ταξικό, προϋπολογισμό, αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και στο κόστος λειτουργίας του Δήμου, πολύ περισσότερο να υλοποιήσει έστω στοιχειώδη έργα που φορούν τις λαϊκές ανάγκες (παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, αντιπλημμυρική-αντιπυρική-αντικεραυνική προστασία, δημόσιες υποδομές κ.α). Ουσιαστικά διαχειρίζεται αδιαμαρτύρητα την κρατική υποχρηματοδότηση, και βάζει πλάτη ώστε κρατικό και δημοτικό «ζεστό» χρήμα να τροφοδοτεί την επιδότηση του κεφαλαίου.

Σε αυτήν την επιδίωξή της έχει σημαντικούς συμμάχους τις παρατάξεις Αραβαντινού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και Ρουχωτά (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που με είτε με το «παρών», είτε με την θετική είτε με την «λευκή» ψήφο τους έδωσαν για άλλη μια φορά την απαιτούμενη στήριξη.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό απαιτώντας την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την επιστροφή των παρακρατηθέντων στο Δήμο, να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, έργα και υποδομές που είτε καρκινοβατούν τσακισμένες, είτε πρέπει να κατασκευαστούν νέες για την εξυπηρέτηση των αναγκών στην παιδεία τον πολιτισμό τον αθλητισμό κ.α.

Καλούμε το λαό της Παλικής να βγάλει συμπεράσματα να αλλάξει τους συσχετισμούς τοπικά και γενικότερα, να μην περιμένει τίποτε καλύτερο από αυτό που βιώνει σήμερα, από νέους και παλιούς επίδοξους «σωτήρες» που ήδη τους δοκίμασε πολλές φορές. Να πάρει την κατάσταση στα δικά του χέρια να δυναμώσει τους αγώνες, να διεκδικήσει τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για γενικότερες φιλολαϊκές λύσεις.

Ληξούρι, 29 Δεκέμβρη 2022

Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.