Κοινωνία

Προβολή ντοκιμαντέρ την Παρασκευή, 28 Απριλίου στο Μουσείο Ληξουρίου με τίτλο “Σκιές του χθες”

99views

ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 

     Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ και προσκαλεί κάθε συμπολίτη/συμπολίτισσα να την παρακολουθήσει.

Πρόκειται για μια σπουδαία δουλειά του Γιώργου Μεσσάρη (σενάριο και σκηνοθεσία), που αναφέρεται στους εγκαταλειμμένους οικισμούς και χωριά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Τίτλος του ντοκιμαντέρ Σκιές του χθες.

Κατακτητικοί πόλεμοι, πειρατικές επιδρομές και καταστροφικοί σεισμοί προκαλούσαν κατά καιρούς σοβαρές μεταβολές τόσο στο γεωφυσικό και ανθρωπογενές τοπίο των νησιών μας όσο και στην πληθυσμιακή αλλά και ενδοκοινωνική κινητικότητά τους.

Ανακατατάξεις σημειώθηκαν στα πληθυσμιακά δεδομένα, καθώς άτομα και κοινωνικές ομάδες είτε μετακινήθηκαν ενδοκοινωνικά – άλλαξαν κοινωνική κατηγορία, αφού μεταπήδησαν σε άλλη τάξη λόγω οικονομικής καταστροφής ή οικονομικής ανόδου – είτε μετανάστευσαν σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας ή σε κράτη του εξωτερικού.

Σπίτια και καταστήματα, γεφύρια και μύλοι, εκκλησίες και μοναστήρια, αγάλματα και ποικίλα άλλα μνημεία του πολιτισμού πληγώθηκαν ή εντελώς καταστράφηκαν, παίρνοντας μαζί τους την τέχνη, την τεχνική και την αισθητική μιας εποχής. Αλλά και εύρωστοι οικισμοί και ολόκληρα χωριά χτυπήθηκαν, τραυματίστηκαν και γι’ αυτό εγκαταλείφθηκαν από τους κατοίκους τους, με αποτέλεσμα σήμερα να μας δείχνουν τα χαλάσματά τους, αν και ορισμένα από αυτά τα χωριά  ξαναστήθηκαν σε κάποιο άλλο μέρος και συνέχισαν τη ζωή τους.

Με το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μεσσάρη θα ταξιδέψουμε στους εγκαταλειμμένους οικισμούς και τα ερειπωμένα χωριά των δύο νησιών μας, σε μέρη που κάποτε έσφυζαν από ζωή και που σήμερα είναι Σκιές του χθες…

 

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Σκιές του χθες

Ένα οδοιπορικό

σε εγκαταλειμμένους οικισμούς

και ερειπωμένα χωριά

της Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

Σενάριο – Αφήγηση – Σκηνοθεσία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023, 8.30 μ.μ.

ΣΤΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.