Κοινωνία

 Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΙΚΙ στη μνήμη του Αντώνη Τρίτση   

158views

 Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΙΚΙ στη μνήμη του Αντώνη Τρίτση   

 

 

Στις 16 Νοεμβρίου 2022, ώρα 6.00 μ.μ. έλαβε χώρα η διαδικτυακή ομιλία του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Κονιδάρη με θέμα «Ο Αντώνης Τρίτσης και η εκκλησιαστική περιουσία» στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΙΚΙ  με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του Αντώνη Τρίτση (1992-2022) η οποία  πραγματοποιήθηκε  με την υποστήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

 

Η εκδήλωση άρχισε με εισαγωγική ομιλία του κ. Ηλία Μπεριάτου, προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης ο οποίος παρουσίασε φωτογραφικά  στιγμιότυπα από τη ζωή του Αντώνη Τρίτση και αμέσως μετά παρουσίασε τον προσκεκλημένο ομιλητή λέγοντας μεταξύ άλλων :

 

Ο Ιωάννης Κονιδάρης είναι γόνος ιστορικής οικογένειας της Κεφαλονιάς (και μάλιστα της Παλικής ). Σήμερα, είναι   Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου.  Σπούδασε νομικά στo Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στo Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκαvε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή τoυ Πανεπιστημίου τoυ Μονάχου. Διδάκτωρ Νομικής (1979), Υφηγητής (1985) και στη συνέχεια Καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Max-Planck-Institut για την ιστορία του ευρωπαϊκού δικαίου  στην Φρανκφούρτη,  Διευθυντής τoυ Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας τoυ Ελληνικού Δικαίου της Ακαδημί¬ας Αθηνών, Ειδικός Σύμβουλος τoυ Υπουργού Εξωτερικών και Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. ΄Ιδρυσε και διευθύνει τη “Βιβλιοθήκη Εκκλησιαστικού Δικαίου” (από το 1999), την εξαμηνιαία Επιθεώρηση Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου “Νομοκανονικά” (από το 2002) και τη σειρά “Νομοκανονικά Παράφυλλα” (από το 2018 ). Χειροθετήθηκε ΄Αρχων Μέγας Δικαιοφύλαξ της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο (2001). Ανακηρύχθηκε Ταξιάρχης του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Θεόφιλο (2013). ΄Εχει συγγράψει πολλές μονογραφίες και διδακτικά εγχειρίδια, δεκάδες επιστημονικές μελέτες και μεγάλο αριθμό άρθρων και σχολίων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Καθηγητής Κονιδάρης υπήρξε άριστος νομικός επιστήμων με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην επιστήμη του εκκλησιαστικού δικαίου. Για το λόγο αυτό είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός να μιλήσει για το σημερινό θέμα.

 

Στη συνέχεια ο κ. Ι. Κονιδάρης ανέπτυξε το θέμα του εξιστορώντας την γνωριμία του με τον Α. Τρίτση και τις επαφές που είχε μαζί του όταν ήταν υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων και είχε προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας  εξ’ αιτίας  του οποίου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ο κ. Ι. Κονιδάρης εξήρε την προσωπικότητα του Α. Τρίτση και ανέφερε  καταστάσεις και γεγονότα  όπως τα  βίωσε  ο ίδιος στην κρίσιμη περίοδο σύγκρουσης πολιτείας και εκκλησίας  στα τέλη της δεκαετίας του 80.

 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες την οποία  συντόνισε η κα Θεοδώρα Ζαφειράτου, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

 

Την ομιλία παρακολούθησαν  πολλοί  εκλεκτοί συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων Ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Πετράτος, , ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο πρώην δήμαρχος Ληξουρίου κ. Βασίλης Ρουχωτάς, η κ. Λεώνη Ευαγγελάτου ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, η κα Δώρα Μαρκάτου τ. καθηγήτρια  του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Νίκος Σολωμός φυσικός- μέλος Δ.Σ ΚΙΕ/Εύδοξος και πολλοί άλλοι. Από το Δ.Σ. του ΙΚΙ συμμετείχαν οι Αθανάσιος Μοσχόπουλος, Ερνέστος Τζαννάτος, και Βασίλης Τσελέντης.

 

Ο καθηγητής κ. Κονιδάρης

Στιγμιότυπο από την διαδικτυακή  εκδήλωση

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.