Οικονομία

Πλησιάζει επιτέλους η ώρα της επενδυτικής αναβάθμισης της Ελλάδας! 

200views
Πλησιάζει επιτέλους η ώρα της επενδυτικής αναβάθμισης της Ελλάδας!
Δυστυχώς, από τις ημέρες που προηγήθηκαν του πρώτου μνημονίου του Γιώργου Παπανδρέου η πολιτική τότε των υπερβολικών δημοσίων δαπανών, που έταξε και προσπάθησε να εφαρμόσει ανεπιτυχώς η κυβέρνηση του, είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα την αντίδραση των διεθνών αγορών κατά της Ελλάδας.
Οι επόμενες μαύρες συνέπειες για την χώρα μας υπήρξε ο χαμός της επενδυτικής βαθμίδας των ομολόγων μας που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στο πρώτο γνωστό μνημόνιο μας! Αυτό συνέβη διότι με τον χαμό της επενδυτικής βαθμίδας του δημοσίου χρέους μας οι αγορές ζητούσαν δυσθεώρητα μεγαλύτερα επιτόκια για να δανείσουν τις αυξημένες δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας!
Όμως, όλες οι αρνητικές εκτιμήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας μας της προηγούμενης δεκαετίας με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ευτυχώς άλλαξαν προς το καλύτερο χάρη στην ταχεία ανάπτυξη της Ελλάδας μας, την δημοσιονομική πειθαρχία παρά τις αναγκαίες αυξημένες κοινωνικές παροχές (λόγω της διεθνούς πανδημίας του Κορονοϊού και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) και παραδόξως τον πληθωρισμό που έχουν σαν αποτέλεσμα την προγραμματισμένη… επιτέλους μείωση του δημόσιου χρέους σαν ποσοστό του αυξανόμενου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας!
Δεν μου είναι καθόλου δύσκολο λοιπόν να πιστέψω πως πρόσφατα η αντικειμενική στις προβλέψεις της Αμερικανική Τράπεζα JP Morgan προβλέπει τώρα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας μετά τις εκλογές μας το 2023 καθώς και τη βέβαιη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που κάποια στιγμή θα έρθουν!
Τέλος, το μόνο ερώτημα για μένα είναι αν η πρώτη από τις προβλεπόμενες αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα της πατρίδας μας, που θα έχει ως “θεόσταλτο” αποτέλεσμα να μπορούμε να δανειζόμαστε φθηνότερα σε μια περίοδο μάλιστα που τα επιτόκια των ομολόγων ανεβαίνουν ταχεία διεθνώς, θα έρθει νωρίτερα ακόμα και από τις διπλές εκλογές μας;
Αν συμβεί αυτό η βέβαιη για όλους νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δίνοντας την αυξημένη ήδη πιθανότητα για την εν τέλει αυτοδυναμία του κυβερνών κόμματος για άλλη μια άκρως ευεργετική για την ταλαιπωρημένη Ελλάδα μας τετραετία…Οπότε και η από κάποιους, ευτυχώς λίγους, επιθυμητή επιστροφή στις μαύρες ημέρες του πρόσφατου μαύρου παρελθόντος μας θα πρέπει να αποφευχθεί και θα αποφευχθεί πάση θυσία!
Σπύρος Καγκάδης
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.