ΟικονομίαΠολιτική

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων: Κακοήθεια, εμπάθεια, διαστρέβλωση της πραγματικότητας του ΕΣΠΑ – Συνήθης η πρακτική του κ. Γαλιατσάτου για να δικαιολογήσει τις δικές του καθυστερήσεις και την απραξία

184views

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 

Κακοήθεια, εμπάθεια, διαστρέβλωση της πραγματικότητας του ΕΣΠΑ –

Συνήθης η πρακτική του κ. Γαλιατσάτου

για να δικαιολογήσει τις δικές του καθυστερήσεις και την απραξία

 

Η χονδροειδής διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η έλλειψη μνήμης των ημερών του, είναι γνωστή τακτική του κ. Γαλιατσάτου.

 

Το τραγικό είναι ότι αυτά τα χαρακτηριστικά συνοδεύονται με το θράσος της δήθεν «αμφισβήτησης» αντικειμενικών στοιχείων, που παρέχονται από κρατικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες και την προσπάθειά του να μειώσει την Περιφέρειά μας,  το κύρος της και την αποτελεσματικότητά της.

 

Η θέση του Προγράμματός μας στην 5η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, με κριτήριο το ποσοστό απορρόφησης των πόρων είναι αδιάψευστη και ενοχλεί τον κ. Γαλιατσάτο γιατί είναι απόλυτα θετική. Ήδη όπως είναι γνωστό από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην 6η συνεδρίαση της επιτροπής Παρακολούθησης το ποσοστό αυτό έχει αγγίξει το 82%. Η ζάλη του όμως επιτείνεται προφανώς και από τα συμπεράσματα αυτής της συνεδρίασης, όπου ξεκάθαρα αναφέρεται ότι στις 31/12/2023 το Πρόγραμμα θα κλείσει απορροφώντας με ασφάλεια το 100% του προϋπολογισμού του Προγράμματος.

 

Και ακόμη περισσότερο ενοχλείται ο κ. Γαλιατσάτος όταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζουν δημόσια, το «άλμα» που έγινε στην πρόοδο του Προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2020. Η “άγνοια” του κ. Γαλιατσάτου είναι επίσης προφανής από την αναφορά του ότι η δυνατότητα απορρόφησης των πόρων κατά το 2023 είναι χαριστική. Όμως είναι γνωστό από την αρχή του Προγράμματος ότι η 31η Δεκεμβρίου 2023 είναι η τελική ημερομηνία για τις επιλέξιμες πληρωμές. Ο κ. Γαλιατσάτος πέρασε από την θέση του Περιφερειάρχη και δεν έμαθε, δεν κατάλαβε ή μήπως δεν είναι άγνοια αλλά προσπάθεια χονδροειδούς διαστρέβλωσης για την δημιουργία εντυπώσεων;

 

Διαστρέβλωση όμως και έλλειψη μνήμης είναι και το γεγονός ότι αναφέρει πως το ΕΣΠΑ 2014-2020 υπονομεύει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Αφ’ ενός ο κ. Γαλιατσάτος ξεχνάει ότι το 60% περίπου των συμβάσεων που παρέδωσε το 2019, ήταν από έργα της προηγούμενης Προγραμματικής περιόδου 2007-2013, αφ’ ετέρου δεν έχει εμπεδώσει ακόμη ότι η μεταφορά έργων από την μία Προγραμματική Περίοδο στη άλλη, ή η συγχρηματοδότηση έργων από 2 Προγραμματικές περιόδους είναι διαχρονικά στο πλαίσιο των κανονισμών όλων των Προγραμματικών περιόδων.

 

Η πρόβλεψη αυτή είναι προφανές ότι εξασφαλίζει και την ομαλή εξέλιξη όλων των έργων και την βάση για την εκκίνηση των επόμενων Προγραμματικών περιόδων. Άλλωστε αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πόροι του τρέχοντος Προγράμματος θα απορροφηθούν με ασφάλεια κατά 100%, έστω και αν αυτό του δημιουργεί “τρικυμία εν κρανίω”.

 

Ο κ. Γαλιατσάτος θα έπρεπε να σεβαστεί όλους τους εταίρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχή πορεία Δήμοι, κοινωνικοί εταίροι κλπ. Αλλά η τυφλή εμμονή του απέναντι στην Περιφερειακή Αρχή, δεν του αφήνει αυτά τα περιθώρια.

Δεν πειράζει τα γεγονότα και τα αποτελέσματα στην κοινωνία “ομιλούν”.

           

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.