Πολιτική

“Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Επέκταση ΧΥΤΥ Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλονιάς”

224views

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων,

Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έχει την τιμή να σας προσκαλέσει

στην εκδήλωση υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή του Έργου:

“Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Επέκταση ΧΥΤΥ

Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλονιάς”

με την Ανάδοχο Ένωση Εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – P & C DEVELOPMENTS.A.

την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00μμ, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου

με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου, Δημάρχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης μελών Γενικής Συνέλευσης ΦοΔΣΑ, Ευρωπαίων Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στην διαχείριση απορριμμάτων (Jaspers) και παραγόντων του εν λόγω έργου.

 

*Ακολουθεί Πρόγραμμα  Εκδήλωσης

**Παρακαλείστε για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας: fodsaionio@gmail.com

 

 

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

 

 

  • Ώρα Προσέλευσης: 45μμ – Ώρα Έναρξης: 19.00μμ

  • Εισαγωγή:

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων

 

  • Χαιρετισμοί:

Μανώλης Γραφάκος, Γενικός  Γραμματέας  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Δήμαρχοι Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εκπρόσωπος Ευρωπαίων Ειδικών Εμπειρογνωμόνων (Jaspers) στην διαχείριση απορριμμάτων

  • Παρουσίαση των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

  • Παρουσίαση του έργου “Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Επέκταση ΧΥΤΥ – Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς”

 

  • Υπογραφή Σύμβασης

Νέα σύγχρονα δεδομένα στην διαχείριση

των απορριμμάτων στην Κεφαλονιά

 

Επίσκεψη της Περιφερειάρχη και Προέδρου του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων

 

 

  • Υπάρχει ήδη ανάδοχος για την ευθύνη και λειτουργία του χώρου Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Παλλοστή.

 

  • Λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων.

 

  • Εντός της εβδομάδας υπογράφεται η Σύμβαση για την σύγχρονη Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Κεφαλονιάς.

 

  • Σχεδιάζεται αυτοματοποιημένο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ).

 

 

Η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, επισκέφθηκε τον χώρο διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Παλλοστή Κεφαλονιάς συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του ΦοΔΣΑ Βασίλη Αναλυτή και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Θοδωρή Κάρδαρη.

 

Έγινε αυτοψία στα εν εξελίξει έργα και συζητήθηκαν τα έργα που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων αλλά και των απαιτούμενων για την σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση.

 

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ ανακοίνωσε:

 

Α. Προχωρήσαμε τον Μάρτιο του 2022 σε ανάθεση Σύμβασης για 1/ την αποκατάσταση με επάρκεια χώματος για την κάλυψη των σκουπιδιών των κυττάρων Α & Β του ΧΥΤΑ, 2/ την αποκατάσταση και συμπλήρωση όλων των συνοδών εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ όπως, το σύστημα ζύγισης, παρακολούθησης, εσωτερικού ελέγχου και ασφαλούς φύλαξης, 3/ την θέση σε λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων με νέα μέθοδο –  αντίστροφης ώσμωσης και, 4/ ο ανάδοχος της Σύμβασης έχει πλέον την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου ως προς την ασφαλή και, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και περιβαλλοντικούς όρους, ταφή των παραγόμενων απορριμμάτων.

 

Β. Από το πρόγραμμα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών από την θεομηνία “ΙΑΝΟΣ” σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποκαθίστανται όλες οι βλάβες που αφορούν την διαλογή και βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων λόγω των συνθηκών που αφορούν κυρίως στην προμήθεια των υλικών το σύστημα θα επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

Γ. Εκπονείται η μελέτη πυρασφάλειας του ΧΥΤΑ (δεν έχει ποτέ έως τώρα εκπονηθεί) η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες όπου και πρόκειται να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την λειτουργία της.

 

Δ. Προετοιμάζεται διαγωνισμός για την επεξεργασία και διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων αδρανών – ογκωδών υλικών που έχουν εναποτεθεί σε διπλανό οικόπεδο της εγκατάστασης – και όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση του έργου της νέας Μονάδας της οποίας η Σύμβαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

 

Ε. Για την ενίσχυση της ανακύκλωσης των συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, σίδερο, αλουμίνιο κλπ) σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής Ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) εντός της Εγκατάστασης.

 

ΣΤ. Οι υπηρεσίες του ΦοΔΣΑ σε συνεργασία με την Ανάδοχο εταιρεία του Έργου της ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ δρομολογούν τις απαραίτητες ενέργειες (τεχνικές και περιβαλλοντικές) για την ενεργοποίηση της «προαίρεσης» του Έργου που θα οδηγήσει στην τελική μείωση του υπολείμματος ταφής περίπου στο 10%.

 

 

Αργοστόλι 13 Μαΐου 2022

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.