Πολιτική

Παρέμβαση της ΛΑΣΥ Ληξουρίου προς τη Δημοτική αρχή με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας

37views

Κύριε Δήμαρχε, Το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα στο νησί μας και στον Δήμο μας.

Οι ειδικοί επιστήμονες με αφορμή αυτήν την νέα σεισμική δραστηριότητα εφιστούν την προσοχή για ενδεχόμενη εξέλιξη του φαινομένου και δεν αποκλείουν μεταξύ άλλων την όξυνσή του με την εκδήλωση μεγαλύτερου σεισμού .

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και ανεξάρτητα από την όποια τωρινή εξέλιξη του φαινομένου, ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι ο Δήμος μας πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια συνθήκη, με βασική προτεραιότητα την προστασία του λαού (ιδιαίτερα της νεολαίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού), καθώς και των δημόσιων και δημοτικών υποδομών του.

Με δεδομένα 1. την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση στις δημόσιες και δημοτικές υποδομές (Δρόμοι, σχολεία, δημόσια κτίρια, εργατικές κατοικίες κ.α.) που παραμένουν, ακόμη από τους σεισμούς του 201 χωρίς τις αναγκαίες επισκευές και συντηρήσεις,

2. την μη ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει όσα επιβάλλονται να γίνουν από την τοπική διοίκηση, το κράτος και τους πολίτες και στις τρεις φάσεις του φαινομένου (πριν , κατά την διάρκεια και μετά τον σεισμό),

3. την μη επικαιροποίηση έστω και του όποιου σχεδίου υπάρχει μέχρι σήμερα,

4. την ανύπαρκτη (έστω και στοιχειώδη), εκπαίδευση του πληθυσμού με ασκήσεις, ενημερωτικές ημερίδες κλπ, ιδιαίτερα της νεολαίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού,

5. την μη ύπαρξη βασικών υποδομών και χώρων που να μπορούν να υποδεχτούν σεισμοπαθείς με όλα τα απαραίτητα μέσα και υπηρεσίες για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους (στέγη, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, υπηρεσίες υγείας κ.α.)

6. την μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για προστασία των μνημείων και των υποδομών που ήδη είναι τσακισμένα και χωρίς την στοιχειώδη επισκευή ακόμη από τους σεισμούς του 2014 (Ιακωβάτειος, Μαντζαβινάτειο, Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ, Θέατρο, εργατικές κατοικίες , παλαιά σχολεία κ.α.) και μπορεί να υποστούν παραπέρα σοβαρές ζημιές ή και να καταρρεύσουν σε περίπτωση κάποιου μεγαλύτερου σεισμού, φαίνεται ότι, η πιο σεισμογενής περιοχή της χώρας που είναι ο νομός μας και ο Δήμος μας, με ευθύνη Κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δημοτικής Αρχής για μια ακόμη φορά παραμένει αθωράκιστη, εκθέτοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Με δεδομένο ότι το νέο σεισμικό φαινόμενο επικαιροποιεί αυτό που απέδειξαν με δραματικό τρόπο και οι σεισμοί του 2014 που κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και καταστράφηκαν εκτεταμένα δημόσιες υποδομές, έρχονται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που δεν έχει προτεραιότητα την αντισεισμική θωράκιση. Γιατί ακριβώς αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη «δεσμεύει» και «αποδεσμεύει» πόρους με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την προστασία και την ευημερία του λαού καλύπτοντας τις οξυμένες ανάγκες του, που μεταξύ αυτών είναι και η αντισεισμική ασφάλεια του.

Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΠΙΝ και τον Δήμο παρότι έχουν πλέον την εμπειρία των σεισμών του 2014 και τις πληγές του ακόμη ανοιχτές, περιφρονώντας αυτές τις λαϊκές ανάγκες, εξακολουθούν να υλοποιούν και να προγραμματίζουν έργα που υπηρετούν τα κέρδη των διαφόρων ομίλων (στη τουριστική βιομηχανία στην ηλεκτροκίνηση κ.α.) αφήνοντας τις τσακισμένες δημοτικές και δημόσιες υποδομές ανεπισκεύαστες και επικίνδυνες και το λαό χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου κινδύνου.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε τι θα κάνετε ώστε: • Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο που να καλύπτει την προστασία του πληθυσμού και στις τρεις φάσεις του φαινομένου αλλά και σε όλη την επικράτεια του Δήμου μας.

• Να υπάρξει έστω και τώρα ενημέρωση και εξάσκηση του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας και των ευάλωτων κατηγοριών του πληθυσμού (σχολεία, Μαντζαβινάτειο, Γηροκομείο, Κέντρα διημέρευσης κ.α.) πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο, έτσι που να γνωρίζει ο καθένας τι ακριβώς θα κάνει και που θα καταφύγει σε περίπτωση τέτοιας ανάγκης

• Να ξεκινήσουν άμεσα οι αποκαταστάσεις όλων των σεισμόπληκτων δημόσιων κτιρίων στην Παλική (Ιακωβάτειος, Μαντζαβινάτειο, Θέατρο, εργατικές κατοικίες , παλαιά σχολεία κ.α) με ανταπόκριση στο νέο αντισεισμικό κανονισμό.

• Να δρομολογηθούν νέα σύγχρονα και ασφαλή δημόσια κτίρια για το ΓΕΛ Ληξουρίου και το μηχανουργείο του ΕΠΑΛ Ληξουρίου και να γίνουν οι απαραίτητοι ουσιαστικοί (κι όχι μόνο εποπτικοί) έλεγχοι σε όλα τα σχολεία από την ΚΤΥΠ ΑΕ, να εκπονηθούν σχέδια αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα θα εντοπιστούν.

Ληξούρι 7/3/2024 Για την Λαϊκή Συσπείρωση

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Δερέ Ελένη

Μαντζουράτος Δημήτρης

Συνοδινός Βαλλιάνος Ευάγγελος

Φαρακλός Ευάγγελος

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.