Πολιτική

Παρέμβαση Τάσου Βαλλιανάτου για την σύγκρουση του έχει ξεσπάσει στην Κεφαλονιά ως προς την ιστορική αλήθεια για το 1821

422views

Aπαντηση στον κ.Πέτρο Πετράτο για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε !Β μέρος!

Βρίσκομαι στη δύσκολη θέση να απαντήσω στον Αγαπητό μου Δάσκαλο κ. Πέτρο Πετράτο σχετικά με το Β Μέρος του Άρθρου του για το ρόλο του Πατριαρχείου κατά την Επανάσταση του 1821! Καταθέτω το Σεβασμό μου και την αγάπη μου στον κ.Πετράτο αλλά δηλώνω ότι φίλος ο κ.Πετράτος ..Φιλτάτη όμως ο Ιστορική Αλήθεια!

κ.Πετράτο διάβασα με προσοχή το Β μέρος του Άρθρου σας και τα Επιχειρήματα σας και θα ήθελα να σας αναφέρω ότι όλα ιστορικά δεδομένα έχουν καταρρίψει τις παλαιές (δεκαετίας του 80 Ανεπίκαιρες επιστημονικά) αυτές θέσεις, οι οποίες είναι οι γνωστές θέσεις Κορδάτου και κάποιων Μαρξιστών Ιστορικών, ως αναληθή και Ιστορικώς Αναπόδεικτα θεωρήματα! Ασχέτως με τη διαφωνία του Πατριάρχη με το Ρήγα Φεραίο και άλλους Διαφωτιστές της εποχής θα επικεντρώσουμε την κριτική στη βαριά κατηγορία που απευθύνετε εσείς ως Ιστορικός στο Πατριαρχείο και την τότε Ηγεσία του, δηλαδή της Προδοσίας κατά την Επανάσταση!

Είναι πολύ εύκολο για έναν Ιστορικό του 2022 από την πολυτέλεια του γραφείου του να κρίνει έναν Ιεράρχη που έζησε το 1821 στο στόμα του λύκου έχοντας την ευθύνη της Ζωής της Τιμής και της περιουσίας εκατομμυρίων Χριστιανών Ελλήνων στα χέρια του, ως Εθνάρχης και όχι απλός Αγωνιστής Παπάς! Ο Πατριάρχης όντως αφόρισε την Επανάσταση, παραβλέπετε όμως ότι πριν και μετά τον Αφορισμό είχαν ξεκινήσει οι Σφαγές Ιεραρχών και Ελλήνων Λαικών στην Πόλη, στο Αιβαλί και τη Μικρά Ασία! Λίγες μέρες μετά την Κήρυξη της Επανάστασης άρχισαν να καίγονται Μαγαζιά να δολοφονούνται μαζικά Έλληνες Ρωμιοί στην Πόλη και να πετόνται Πτώματα και Εμπορεύματα στο Βόσπορο! Απέναντι στην Επερχόμενη Γενοκτονία ο Πατριάρχης αφόρισε τυπικά την Επανάσταση και γι αυτό τον τιμούμε επίσης γιατί δε φέρθηκε ως επιπόλαιος “ψευτόμαγκας” αλλά προσπάθησε όσο μπορούσε να σώσει τον Ελληνισμό της Πόλης!

Ο Αφορισμός αυτός δεν εμπόδισε την Κήρυξη της Επανάστασης γιατί όλοι κατάλαβαν ότι ήταν ψεύτικος, ακόμα και ο Σουλτάνος που εκτέλεσε τον Πατριάρχη!

Ανακρίβεια 1)

Ο Πατριάρχης δεν εκτελέστηκε ως Οθωμανός Αξιωματούχος που δεν έκανε τη δουλειά του, αλλά ως προδότης του Οθωμανικού κράτους άρα Επαναστάτης κατά του Σουλτάνου. Αυτή ήταν η Επίσημη κατηγορία!

Ανακρίβεια 2)

Δεν εκτελέστηκε μόνο ο Πατριάρχης αλλά η Ηγεσία του Πατριαρχείου και Συγκεκριμένα ακολουθεί απόσπασμα κειμένου “οι πρόκριτοι και πολλοί άλλοι ιεράρχες θανατώθηκαν αλληλοδιαδόχως: την ίδια ημέρα έλαβε χώρα ο απαγχονισμός των αρχιερέων Αθανασίου Νικομηδείας, Ευγενίου Αγχιάλου και Διονυσίου Εφέσου. Ο τραπεζίτης Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος απαγχονίστηκε. Όλοι οι Φαναριώτες, όσοι δεν πρόλαβαν να γλυτώσουν, ή φονεύθηκαν ή εξορίστηκαν στη Μικρά Ασία, για να φονευτούν οι περισσότεροι και εκεί. Ενώ οι ποινές συνεχίζονταν από τις επίσημες αρχές, ο όχλος ερεθιζόμενος από την κυβέρνηση και αυτός έκανε τις χειρότερες επιδρομές και επί διάστημα πολλών εβδομάδων στίφη καθοδηγούμενα από γενιτσάρους και ουλεμάδες διέτρεχαν την πόλη και τα περίχωρα του Βοσπόρου καταληστεύοντας και σφάζοντας τους Έλληνες. Στις 3 Ιουνίου 1821, έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη οι απαγχονισμοί των υπόλοιπων φυλακισμένων μητροπολιτών σε διαφορετικό σημεία της Κωνσταντινούπολης: του μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Δωροθέου στο Μέγα Ρεύμα, του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ιωσήφ στο Νεοχώρι, του μητροπολίτη Τυρνόβου Ιωαννικίου στο Αρναούτκιοϊ, και τέλος του μητροπολίτη Δέρκων Γρηγορίου στα Θεραπειά.

Στην Αδριανούπολη απαγχονίστηκε ο πρώην Πατριάρχης Κύριλλος και πολλοί προεστοί. Στη Θεσσαλονίκη ο τοποτηρητής του μητροπολίτη επίσκοπος Κίτρους Μελέτιος και οι επισημότεροι κάτοικοι απαγχονίστηκαν, ενώ ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης απαγχονίστηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε μεταβεί για τη συμμετοχή του στην Σύνοδο του Πατριαρχείου”.
Παραβλέπετε επίσης ότι μετά την Εκτέλεση του Πατριάρχη το πτώμα του Αγοράστηκε από Εβραίους κατοίκους της Πόλης ,οι οποίοι το περιέφεραν στους Δρόμους και τελικά το πέταξαν στο Βόσπορο.! Σίγουρα δεν περιέφεραν το πτώμα ενός Οθωμανού Αξιωματούχου αλλά του Έλληνα πατριάρχη και “προδότη” του Σουλτάνου στα πλαίσια του “γλειψίματος” της Οθωμανικής Εξουσίας!

Κατόπιν το Σκήνωμα βρέθηκε από τον Κεφαλονίτη Νικόλαο Σκλάβο μεταφέρθηκε στην Οδησσό όπου και Ετάφη με Πατριαρχικές Τιμές! Ακολούθως επί Όθωνα μεταφέρθηκαν τα Λείψανα με τη βασιλική θαλαμηγό Ουρανία στην Αθήνα και στη Μητρόπολη Αθηνών εν Πομπή για να Ταφούν!

Ανακρίβεια 3)

Είναι οξύμωρο και αντιφατικό να λέτε ότι το Αυτοκέφαλο έγινε λόγω της Προδοτικής στάσης του Πατριάρχη το 1821 όταν ο Όθωνας που έκανε το Αυτοκέφαλο τίμησε τον Πατριάρχη! Είναι γνωστό ότι οι Βαυαροί έκαναν το Αυτοκέφαλο για να περιορίσουν τον Εθναρχικό ρόλο της Εκκλησίας και να “Κρατικοποιήσουν” κατά το Βαυαρικό πρότυπο την Εκκλησία της Ελλάδος!

Κατά Συνέπεια όλων αυτών δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Νικόλαος Σκλάβος, ο Ευεργέτης Αβέρωφ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών που έστησαν τον Πατριαρχικό Αδριάντα στα Προπύλαια, καθώς και ο μεγάλος Βαλαωρίτης που ύμνησε μετά θάνατον τον Πατριάρχη κάνουν λάθος και έχετε εσείς “Δογματικά” την απόλυτη ιστορική Αλήθεια! Αν είναι έτσι τότε θα πρέπει να στηθεί ο Δικός σας Αδριάντας κ.Πετράτο στο Πανεπιστήμιο (κάνω χιούμορ)!

Σε κάθε περίπτωση σας Αφιερώνω τους Στίχους του Μεγάλου Α.Βαλαωρίτη για τον Πατριάρχη

Πώς μας θωρείς ακίνητος;… Πού τρέχει ο λογισμός σου,
τα φτερωτά σου τα όνειρα;… Γιατί στο μέτωπό σου
να μη φυτρώνουν, γέροντα, τόσες χρυσές αχτίδες,
όσες μάς δίδ’ η όψη σου παρηγοριές κι ελπίδες;…

Γιατί στα ουράνια χείλη σου να μη γλυκοχαράζει,
πατέρα, ένα χαμόγελο;… Γιατί να μη σπαράζει
μέσα στα στήθη σου η καρδιά, και πώς στο βλέφαρό σου
ούτ’ ένα δάκρυ επρόβαλε, ούτ’ έλαμψε το φως σου;…

 

*Ο κ. Τάσος Βαλλιανάτος είναι δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Αθηνών

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.