Πολιτική

Παρέμβασή μου στην Επιτροπή Περιφερειών κατά την Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

215views

 

Παρέμβασή μου στην Επιτροπή Περιφερειών κατά την Ενημέρωση για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

 

Χθες 16 Μαρτίου, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συνεδρίασε με θέμα τις «Πολιτικές και δράσεις πρόληψης φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισης θεομηνιών».

Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της επιτροπής ενημερωθήκαμε για:

  • Τη δημιουργία σώματος «δασοκομάντος» με προσωπικό 500 ατόμων.
  • Την προετοιμασία του Υπουργείου σχετικά με τον αριθμό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Το Υπουργείο επίλυσε το ζήτημα του χρέους από το 2011 προς την NSPA, την αρμόδια Υπηρεσία του ΝΑΤΟ, μέσω της οποίας εξασφαλίζει η χώρα την ενοικίαση των αναγκαίων πτητικών μέσων για την αντιπυρική προστασία.
  • Το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», το οποίο είναι μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ποτέ για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, με χρηματοδότηση 1,7 δισ. ευρώ.
  • Τη συνεργασία του Υπουργείου με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Εθελοντικές Ομάδες.

 

Στην παρέμβασή μου αναφέρθηκα στην ιδιαιτερότητα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που πλήττονται κατά καιρούς από φυσικές καταστροφές κάθε είδους, όπως σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Τόνισα τη σημασία της δημιουργίας από την Κυβέρνηση τόσο Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, όσο και Υφυπουργείου με αρμοδιότητα την κρατική αρωγή.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χάρη και στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφαλίζει σημαντικούς πόρους για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα.

Η αντιμετώπιση της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και η βελτίωση της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι βασικές προϋποθέσεις για την βελτίωση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης θα επισκεφθεί την Κεφαλονιά και την Ιθάκη τις επόμενες εβδομάδες.

Κείμενο και Βίντεο της ομιλίας μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.

Leave a Response

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.