Πολιτική

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, ο λαός συνεχίζει να αγωνιά και να υποφέρει

183views

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες,
ο λαός συνεχίζει να αγωνιά και να υποφέρει

Μια θορυβώδη προσπάθεια έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να κουκουλώσει την τεράστια λεηλασία που έχουν υποστεί τα λαϊκά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες. Δίνουν και παίρνουν στα καθεστωτικά ΜΜΕ οι διθύραμβοι για την «τολμηρή» κυβερνητική πρωτοβουλία. «Θριαμβευτικοί» οι τόνοι στο συνέδριο της ΝΔ για την κυβερνητική «αποφασιστικότητα». Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να διασκεδάσει τη λαϊκή οργή που φουντώνει. Κυρίως όμως είναι σαφής η αγωνία της για τα μειωμένα δημοσκοπικά ποσοστά και τις εκλογές που πλησιάζουν, η εσωτερική φαγωμάρα στη ΝΔ, αλλά και η ανασφάλεια που γεννούν συνολικά για την εξαρτημένη ντόπια άρχουσα τάξη οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών προστατών της.

Όμως, στο βάθος, ο λαός προσπαθεί ακόμη να δει πώς θα πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, παράλληλα με τις απανωτές αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης. Τα χιλιάδες νοικοκυριά των οποίων κόπηκε το ρεύμα και οι δεκάδες χιλιάδες που απειλούνται με διακοπή, δεν μπορούν να καλυφθούν με εξαγγελίες ούτε με υποσχέσεις για «επιδότηση των αυξήσεων». Και δεν είναι τυχαίο ότι για όλους αυτούς η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει το παραμικρό.

Παρά την ασάφεια, λοιπόν, η οποία καλύπτει τις νέες εξαγγελίες, ούτε το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη ούτε οι «διευκρινίσεις» που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και αυτή δεν είναι άλλη απ’ το ότι –και σε αυτό το ζήτημα– κύριο μέλημα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν και είναι να εξασφαλίσει και να προστατέψει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφάλαιου που θησαυρίζει από το εμπόριο της «απελευθερωμένης» ενέργειας. Σε τίποτε δεν θίγεται η πολιτική της πλήρους παράδοσης της διαχείρισης της ενέργειας στους ιδιώτες. Σε τίποτε δεν θίγεται ο μηχανισμός ασύστολης αισχροκέρδειας του λεγόμενου «χρηματιστήριου ενέργειας». Ακόμη και η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδων (και μάλιστα με το βαρύγδουπο τέλος του 90%) μένει ακόμη να διευκρινιστεί τι αφορά, πότε και αν θα γίνει, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που θα βγάλει το τελικό πόρισμα μόνο «ανεξάρτητη» δεν μπορεί να θεωρηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι εδώ και εννέα μήνες που συντελείται ανεμπόδιστη αυτή η λεηλασία σε βάρος του λαού.

Μόνο ως ασπιρίνη μπορεί να χαρακτηριστεί το επίδομα που θα δοθεί στα νοικοκυριά για τους μήνες Δεκέμβριο 2021-Μάιο 2022. Ακόμη και το μέγιστο ποσό των 600 ευρώ (που εσκεμμένα αφήνεται να εννοηθεί ότι αφορά όλους) δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Είναι δε ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν, καθώς η κυβέρνηση (ακόμη και μέσα από τις δαιδαλώδεις επεξηγήσεις) διευκρινίζει ότι θα καλύψει μόλις ένα μέρος των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Όσο για την αποσύνδεση των αυξήσεων του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος, παραπέμπεται για τον Ιούλιο (και βλέπουμε), ενώ αφήνει εκτεθειμένους όλους όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Αποφασιστικός θέλησε να φανεί ο Μητσοτάκης που «δεν πρόκειται να περιμένει μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία», όπως δήλωσε όλο στόμφο στο διάγγελμά του και ενώ περίμενε εννέα ολόκληρους μήνες για την ευρωπαϊκή «λύση». Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τον εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης και μιας άρχουσας τάξης που είναι συγκροτημένες στη βάση της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Το ότι το κόστος όλων αυτών των μέτρων θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό (δηλαδή τον ελληνικό λαό μέσω της φορολογίας) μόνο ανακούφιση δεν σημαίνει για το λαό. Όσο για την «αποφασιστικότητα», πολύ φοβόμαστε ότι κυρίως έχει να κάνει με τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και με τυχοδιωκτικούς «παλικαρισμούς» που ορμώνται από την αυξημένη παρέμβαση του αμερικάνικου παράγοντα στη χώρα,  προκειμένου αυτός να εξυπηρετήσει τα γεωστρατηγικά του συμφέροντα στην περιοχή.

• Ο λαός όχι μόνο δεν ξεγελιέται από τα μέτρα αυτά (όπως δεν ξεγελάστηκε από το φιλοδώρημα για τα καύσιμα και την αύξηση-κοροϊδία του κατώτατου μισθού) αλλά οργίζεται και αγανακτεί. Γιατί διαπιστώνει καθημερινά ότι η ζωή του και τα δικαιώματά του συνθλίβονται, ότι η «ανάπτυξη» της (δικής τους) οικονομίας σημαίνει φτώχεια, εξαθλίωση, πείνα. Γιατί οι «αντοχές της οικονομίας» και η «λελογισμένη» οικονομική πολιτική, σημαίνουν αβάσταχτα βάρη στις δικές του πλάτες και αμύθητα πλούτη για λίγους-εκλεκτούς.

Η λαϊκή οργή πρέπει να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη, σε αποφασιστικό αγώνα. Εκεί βρίσκεται η διέξοδος και όχι στις κάθε λογής αυταπάτες που καλλιεργεί η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση περιμένοντας τις εκλογές. Καμιά δικαστική προσφυγή σαν αυτές που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και καμιά νομοθετική πρόταση σαν αυτή που προβάλλει το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσουν λύση. Το μόνο που κάνουν είναι να περιθωριοποιούν το λαό, να τον μετατρέπουν σε άβουλο θεατή. Και ο λαός με τους αγώνες του έπρεπε εδώ και καιρό να είναι πρωταγωνιστές!

  • ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ!

  • ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ!

  • ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

  • ΛΑΪΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΗ 2022
 
ΚΚΕ(μ-λ)
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό)
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.