Πολιτική

Πανεργατική πανελλαδική απεργία 6 Απρίλη-Συγκέντρωση στην πλατεία Αργοστολίου

211views

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Κ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΑΠΡΙΛΗ 2022 – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.

OXI στο «ΝΕΟ ΕΣΥ» των νοσοκομείων-επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς, της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους.

      ΟΧΙ στις περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα, τη φοροληστεία και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

   ΠΡΟΚΛΗΣΗ για κάθε εργαζόμενο, για κάθε λαϊκή οικογένεια αποτελούν οι νέες κυβερνητικές  εξαγγελίες για νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

  Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – που έρχεται να ολοκληρώσει την υλοποίηση του «Συμπληρωματικού Μνημονίου» στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης, που υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΝΤ το 2017, προβλέπεται:

·         Η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σ ‘έναν θεράποντα ιατρό ( παθολόγοι, γενικοί γιατροί ,παιδίατροι)ο οποίος θα ενεργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο….) σε ό,τι αφορά τη διενέργεια παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παραπομπή σε νοσοκομεία κ.α.,( η «υποχρεωτική εγγραφή» σε οικογενειακό γιατρό – «gatekeeper» είχε θεσμοθετηθεί αρχικά τον Μάρτιο 2018).

·         Η χορήγηση σχετικού παραπεμπτικού από τον «οικογενειακό γιατρό» είναι απαραίτητη, αλλιώς η δαπάνη για εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλείες ΔΕΝ θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

·         Αντί για επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ιδιώτες γιατροί θα πραγματοποιούν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

·         Υλοποίηση του νόμου 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ (που διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις) για διενέργεια ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων με επιβάρυνση των ασθενών είτε με άμεσες πληρωμές είτε μέσω των ασφαλιστικών εισφορών τους – την ίδια περίοδο που εκατοντάδες χειρουργικές αίθουσες, πανελλαδικά , μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού.

·         Επέκταση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα μέσω της «προώθησης» χειρουργικών ασθενών από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργεία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ΔΕΝ οφείλονται σε « φιλελεύθερη ιδεοληψία» της κυβέρνησης της ΝΔ.

  Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες».

  Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τον αντίστοιχο νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που θα γίνεται η πρόσβαση στις μονάδες υγείας, προκειμένου, να «προσαρμοσθεί» η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη στα ολοένα και πιο ασφυκτικά πλαίσια, που καθορίζονται από τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. Ευρώ)

  Ταυτόχρονα αξιοποιώντας τις απαράδεκτες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις – που οφείλονται κυρίως στις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε «μιας νόσου» -επιχειρείται ο «εξωραϊσμός» της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με βασικό κριτήριο το κέρδος, ως δήθεν «ωφέλιμη» για τις λαϊκές οικογένειες .

  Επιβεβαιώνεται επομένως ότι στο νοσοκομείο – επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών – πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση.

  Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική ) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό .

  Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση  των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

  Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία είναι σε εξέλιξη, διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

  Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, παραμένουν κενές δεκάδες χιλιάδες θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ( από 78220 τον Ιανουάριο 2020 σε 75022 τον Δεκέμβριο 2021).

  Συνεχίζεται η αξιοποίηση του εμβολιασμού, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ενώ «πυκνώνουν» οι απειλές κυβερνητικών στελεχών για απόλυση χιλιάδων συναδέλφων σε αναστολή εργασίας.

  Ταυτόχρονα, επιμένουν να διατηρούν «παγωμένους» τους βασικούς μισθούς μας – ενώ η ακρίβεια «θερίζει»- και αρνούνται την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ σχεδιάζουν περικοπές ή και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος για χιλιάδες εργαζόμενους.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πανηγυρισμοί  κυβέρνησης  και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (και των επιχειρηματικών κερδών) συμβαδίζουν με την απελπισία και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε λαϊκή οικογένεια με τα τιμολόγια του ρεύματος, την τιμή του πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις καθημερινές σχεδόν ανατιμήσεις σε βασικά είδη.

  Αντί για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στο ρεύμα, τα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης για να «ανακουφισθούν» οι λαϊκές οικογένειες από την ακρίβεια και τη φοροληστεία , ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν μαζί νέες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πλαίσιο κειμένου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό-τους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – με μαζική συμμετοχή στην 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΣΤΙΣ 10:30 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

 

·       Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

·       Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

·       Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες

·       Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές

·       Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

·       Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

·       Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα  και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

·       ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

KATAΔIKAZOYME ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι Συνυπεύθυνοι στο δράμα του λαού. Αιτία του πολέμου είναι οι Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Απαιτούμε την Απομάκρυνση των Αμερικανικών Στρατευμάτων από την Ευρώπη. Να κλείσουν οι Βάσεις. Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Να Απαγορευτούν τα Πυρηνικά Όπλα.

Καμιά εμπλοκή των βάσεων της Αλεξανδρούπολης/Σούδας και των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Κανένας φαντάρος, στρατιωτικός και στρατιωτικό μέσο εκτός των ελληνικών συνόρων. Καμιά παροχή υπηρεσίας στις πολεμικές προετοιμασίες και επιχειρήσεις.

Ο Διεθνιστικός αγώνας των λαών εναντίον ιμπεριαλιστών-καπιταλιστών να επιβάλλει την Ειρήνη.

 

 

                       Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.