Πολιτική

Παναγής Καππάτος -Σημαντική εξέλιξη για το Δασικό

141views

Σημαντική εξέλιξη για το Δασικό

Τις προηγούμενες ημέρες σε συνεννόηση με τους συναδέλφους Βουλευτές Ιονίων Νήσων της Νέας Δημοκρατίας ζητήσαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη διευκόλυνση των πολιτών για τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Καθώς είναι σε εξέλιξη η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η διαδικασία κτηματογράφησης, δημιουργήθηκε πρόβλημα με τα κατά τόπους δασαρχεία και τις δηλώσεις τους στα κτηματολογικά γραφεία.

Με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη πετύχαμε την εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει ότι το δημόσιο δεν έχει τεκμήριο κυριότητας επί των δασικών εκτάσεων και δασών στα Ιόνια νησιά. Το δημόσιο πλέον για να διεκδικήσει κυριότητα πρέπει να έχει συμβολαιογραφικό τίτλο ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του.

Για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και για την ορθή εφαρμογή του νόμου, εξεδόθη εγκύκλιος (ΑΔΑ: Ψ2ΨΠ4653Π8-1ΥΘ) από το Υπουργείο με οδηγίες προς τα Δασαρχεία που αποσαφηνίζει και απλουστεύει τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

Για τα ΑΔ (δασωμένοι αγροί) κατά την κτηματογράφηση τα δασαρχεία θα προβαίνουν σε υποβολή δήλωσης μόνο σε περίπτωση που το δημόσιο θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας βάσει τίτλου. Σε όποιες περιπτώσεις δεν έχει τηρηθεί η διάταξη αυτή, θα γίνει διόρθωση.

Για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις οι δηλώσεις του δασαρχείου θα πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά του επικαλούμενοι δικαιώματος (τίτλο ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του)

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία τους συναδέλφους Βουλευτές Ιονίων Νήσων της Νέας Δημοκρατίας Διονύση Ακτύπη (Ζακύνθου), Στέφανο Γκίκα (Κέρκυρας) και Θανάση Καββαδά (Λευκάδας), καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνο Αραβώση.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.