Πολιτική

Παναγής Καππάτος-Μεταρρυθμίσεις για ένα δικαιότερο και σύγχρονο φορολογικό σύστημα

47views

Στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων τοποθετήθηκα την Πέμπτη 12/09 επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις».

Κατά την ομιλία μου, ανέδειξα τη σημασία των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός πιο δικαίου, απλού και σύγχρονου φορολογικού πλαισίου, που θα ωφελήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Επιχειρήσεις και πολίτες δεν θα επιβαρύνονται πλέον άδικα με τέλη, όπως σε χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές και συναλλαγές μη κερδοσκοπικών οργανισμών, απλοποιώντας έτσι τις διαδικασίες και μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα.

Επιπλέον, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου και σε πάνω από 500 συναλλαγές που αφορούν δημόσιους οργανισμούς και φορείς, κάτι που θα διευκολύνει τη λειτουργία τους, ενώ το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγής θα εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που ορίζονται από τον νόμο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εισαγωγή σημαντικών κινήτρων για δωρεές από νομικά πρόσωπα προς το Δημόσιο, με πλήρη έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα. Αυτή η διάταξη ενισχύει την κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων και προάγει την εταιρική κοινωνική ευθύνη, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Σημαντικό μέτρο είναι, επίσης, η μόνιμη απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από το 2025, μια ανάσα για τους αγρότες μας που θα ελαφρύνει το κόστος παραγωγής τους και θα στηρίξει την αγροτική οικονομία της χώρας μας.

Η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει αυξημένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που εκδίδουν ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για τη μείωση της κρατικής παρέμβασης και την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στηρίζουμε την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω φιλελεύθερων πολιτικών που απελευθερώνουν τις δυνάμεις της αγοράς.

Προχωράμε με συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας οικονομίας που λειτουργεί προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων, διατηρώντας πάντα τον κοινωνικό προσανατολισμό και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου σε βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/U6usX

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο που αφορά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και σύγχρονου φορολογικού συστήματος. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της οικονομικής δραστηριότητας, τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση της διαφάνειας

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε πάνω από 600 συναλλαγές, που επιβαρύνουν οικονομικές δραστηριότητες όπως χρησιδάνεια, ασφαλιστικές συναλλαγές και σύσταση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δεν θα επιβαρύνονται πλέον άδικα με το τέλος αυτό, μειώνοντας έτσι τα έξοδά τους και απλοποιώντας τις διαδικασίες.

Παράλληλα, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου σε συναλλαγές που αφορούν δημόσιους οργανισμούς και φορείς, σε πάνω από 500 συναλλαγές, όπως οι κρατήσεις υπέρ ΕΟΦ ή το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων

Το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγής επιβάλλεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται από τον νόμο. Οι δηλώσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την πληρωμή υποχρεώσεων από τους πολίτες. Επιπλέον, το τέλος συναλλαγής δεν επιβάλλεται σε πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως μισθώσεις κατοικιών, συμβάσεις μίσθωσης και συναλλαγές που υπάγονται στον ΦΠΑ.

Πέραν των παραπάνω, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικά κίνητρα για δωρεές από νομικά πρόσωπα προς το Ελληνικό Δημόσιο. Με τις νέες διατάξεις, οι δωρεές αυτές θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή. Πρόκειται για ένα βήμα που αναμένεται να ενισχύσει την κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων, να προάγει την εταιρική κοινωνική ευθύνη και να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ακόμη, ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τη μονιμοποίηση της απαλλαγής του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Από το 2025, οι αγρότες μας, που αντιμετωπίζουν συχνά αυξημένο κόστος παραγωγής, θα απολαμβάνουν μηδενικό συντελεστή στον φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιό τους. Αυτό το μέτρο είναι μια ουσιαστική ανάσα για τον αγροτικό τομέα, και υλοποιεί μια μακροχρόνια δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους της υπαίθρου που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Τέλος, η ΑΑΔΕ θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες για τον έλεγχο των επιχειρήσεων που εκδίδουν ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία, με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αποτροπή της φοροδιαφυγής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, πέραν της πρακτικής του σημασίας, αντλεί έμπνευση από τις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού, που διαμορφώθηκαν από στοχαστές όπως ο Άνταμ Σμιθ και άλλοι υπέρμαχοι μιας ελεύθερης αγοράς. Οικονομικές θεωρίες που στηρίζονται στον φιλελευθερισμό, όπως η κλασική και η νεοφιλελεύθερη οικονομία, προωθούν τη μείωση της κρατικής παρέμβασης, την ελαχιστοποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης και την ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω κινήτρων, όπως οι φοροαπαλλαγές.

Με βάση αυτές τις αρχές, το παρόν νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε εκατοντάδες συναλλαγές και η αντικατάστασή του με ένα πιο σύγχρονο ψηφιακό τέλος, είναι μια φιλελεύθερη κίνηση που στοχεύει στη μείωση των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η ελαχιστοποίηση των περιττών επιβαρύνσεων όχι μόνο ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα αλλά και μειώνουν την γραφειοκρατία, προάγοντας την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Παράλληλα, το κίνητρο για δωρεές προς το δημόσιο τομέα, με την πλήρη έκπτωσή τους από το φορολογητέο εισόδημα, ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων, κάτι που ενθαρρύνεται και από φιλελεύθερες οικονομικές θεωρίες που στηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι ένα μέτρο που διατηρεί την κρατική παρέμβαση στο ελάχιστο, καθώς επιτρέπει στον αγροτικό τομέα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποδοτικότητα, δίχως περιττά φορολογικά βάρη.

Αυτές οι ρυθμίσεις, στηριζόμενες στις φιλελεύθερες αρχές της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενσωματώνουν τη δέσμευση της κυβέρνησής μας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Μέσα από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, ενισχύουμε την ευελιξία της οικονομίας, προωθούμε την ανάπτυξη και εξασφαλίζουμε διαφάνεια σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης. Η φιλοσοφία μας εστιάζει στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους, την απελευθέρωση των δυνάμεων της αγοράς και την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, πάντα με γνώμονα τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία του κράτους και την ανάπτυξη μιας οικονομίας που λειτουργεί προς όφελος όλων.

Σας ευχαριστώ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.