Πολιτική

Παναγής Καππάτος – Επανάσταση στη Φορολογική Διαδικασία μέσω του νέου Κώδικα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

51views

Τοποθετήθηκα χθες με ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στο νέο φιλόδοξο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής μας για διαφάνεια, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα στη φορολογική διαχείριση.

Όπως ανέφερα στην ομιλία μου, εισάγεται η αυτόματη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογουμένους, με δυνατότητα τροποποίησης εντός καθορισμένων προθεσμιών, προσφέροντας μια πιο ομαλή και λιγότερο γραφειοκρατική εμπειρία.

Ακόμη, οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες θα επωφελούνται από την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων και την αντικατάσταση αυτής με ψηφιακή διαβίβαση δεδομένων μέσω της πλατφόρμας myDATA.

Επιπλέον, εισάγεται νέο χρονικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων, το οποίο εγγυάται την έγκαιρη και δίκαιη επίλυση τυχόν εκκρεμοτήτων, ενώ εισάγονται προληπτικά μέτρα για την αποτροπή φοροδιαφυγής.

Τέλος, παρέχονται κίνητρα σε φορολογούμενους που αποδέχονται έγκαιρα τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, με μειώσεις προστίμων έως και 50%.

Το νομοσχέδιο αντανακλά την προσήλωση του Υπουργείου στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού, διαφανούς και φιλικού φορολογικού περιβάλλοντος, το οποίο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής και διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με το φορολογικό πλαίσιο.

Η εποχή της ψηφιακής επανάστασης στον τομέα της φορολογίας δεν είναι πλέον μια απλή υπόσχεση αλλά πραγματικότητα, η οποία οφείλεται στη δέσμευση του Υπουργείου για διαρκείς βελτιώσεις προς όφελος κάθε πολίτη.

Οι νέες διατάξεις θέτουν τα θεμέλια για ένα πιο απλό, δίκαιο και διαφανές μέλλον στη φορολογική διαδικασία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη τοποθέτηση μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://rb.gy/dddpp2

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.