Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα εύρεσης στέγης

47views

Η συνεχής αύξηση των τιμών των ακινήτων έως και 11% για το πρώτο τρίμηνο του 2024 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (27/6/2024), οδηγούν σε αδυναμία εύρεσης ή απόκτησης στέγης από τα λαικά νοικοκυριά. Ανασταλτικός παράγοντας επίσης είναι η μειωμένη αγοραστική δύναμη και η επιφυλακτικότητα για τραπεζικό δανεισμό λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα το επιτόκιο για υφιστάμενα δάνεια είναι σταθερό στο 4,4% για έναν χρόνο, ενώ τα τα νέα δάνεια έχουν μεσοσταθμικά κυμαινόμενο επιτόκιο 5,11%, τη στιγμή που στην ΕΕ τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για τα πέντε πρώτα χρόνια έχουν μέσο κόστος 3,99%, ενώ το μέσο στεγαστικό επιτόκιο κυμαίνεται στο 3,8%.

Ο πρωθυπουργός σε δημόσιες τοποθετήσεις του δηλώνει πως γνωρίζει το πρόβλημα και αρκείται σε θολές αναφορές για μελλοντικές παρεμβάσεις και μόνο στην περίπτωση που βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και πηγές.

Την ίδια ώρα άλλες Ευρωπαικές κυβερνήσεις παίρνουν δραστικά μέτρα όπως τη μείωση των επιτοκίων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στεγαστική πολιτική και τον περιορισμό της χρήσης airbnb (Ισπανικό παράδειγμα).

Οι περισσότερες Ευρωπαικές χώρες ακολούθησαν μια πολιτική ενίσχυσης της οικονομικά προσιτής κατοικίας με μια σειρά δράσεων που χρηματοδότησαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα η Πορτογαλία αξιοποίησε 2,7 δις ευρώ, η Ιταλία 700 εκατ. Ευρώ, η Ισπανία 1 δις ευρώ, ενώ η Ελλάδα διέθεσε μόλις 1,3 εκατ. ευρώ για ένα πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για ανακαίνιση ιδιόκτητων σπιτιών με ποσό 10.000 ευρώ ανά οικία, δείχνοντας έμπρακτα την απαξίωση εκτός των λαικών νοικοκυριών και της Ελληνικής περιφέρειας.

Σε τουριστικές περιοχές όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη το πρόβλημα ενοικίασης ή απόκτησης στέγης είναι έντονο ιδιαίτερα για νέα ζευγάρια, δημοσίους υπαλλήλους και φοιτητές, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κυκλαδοποίηση των νησιών μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή για όλα τα παραπάνω και δεσμεύεται για εθνικό σχεδιασμό και τη δυνατότητα προσιτής και ποιοτικής στέγης για όλους, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπου το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.