Πολιτική

Ο Δήμος Σάμης τιμά την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

118views

Ο Δήμος Σάμης τιμά την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που οδήγησε στην τελική πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και στην αποκατάσταση της δημοκρατίας. Τα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, που εξέφραζαν τα αιτήματα του ελληνικού λαού εκείνη τη σκοτεινή περίοδο, μιλούσαν για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα που οι φοιτητές και ο λαός εξέπεμψαν είναι χαραγμένο στην συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, μας προσφέρει την ευκαιρία για αναστοχασμό πάνω στις ιδέες και τις αξίες της εξέγερσης, καθώς και στην ανάγκη να τις εντάξουμε στην καθημερινή μας δράση με άξονα τη δημοκρατικότητα, τον σεβασμό της αντίθετης άποψης, την ελευθερία και τον ανθρωπισμό. Αποτελεί δε μια διαρκή υπενθύμιση ότι ένας καλύτερος κόσμος δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται όταν υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, όταν υμνούμε τη ζωή και όταν διεκδικούμε τα όνειρα μας. Είναι στάση ζωής και ύψιστο χρέος όλων μας να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη δημοκρατία. Μόνο με την ενεργητική συμμετοχή μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και να χαραχθεί ένα ανθρώπινο και ελπιδοφόρο μέλλον.

«Αψήφιστοι, όρθιοι στα προπύλαια, στον πέτρινο αέρα.

Έτοιμο χέρι, έτοιμο μάτι, – πως μεγαλώνει το μπόι, το βήμα

και η παλάμη του ανθρώπου;»(Γ. Ρίτσος)

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.