Κοινωνία

Ο Δήμος Σάμης γιορτάζει και φέτος την ημέρα της μητέρας

73views

Ο Δήμος Σάμης γιορτάζει και φέτος την ημέρα της μητέρας.

Μια γιορτή αφιερωμένη στην ανιδιοτελή αγάπη που νιώθει η κάθε μητέρα είτε έχει γεννήσει είτε έχει αναθρέψει, το παιδί της! Γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν η γιορτή της Άνοιξης όπου λατρευόταν η μητέρα Γη, η Γαία, η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Στη συνέχεια τιμούσαν την Ρέα, σύζυγο του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της Γονιμότητας.

Στον χριστιανισμό συνδέθηκε στον Ελλαδικό χώρο με την εορτή της Υπαπαντής, 2 Φεβρουαρίου. Ενώ, αργότερα η Ana Jarvis, θέλοντας να τιμήσει την μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907, κίνημα γυναικών το οποίο δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με δράσεις υπέρ της επανένωσης των οικογενειών που είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου. Η Jarvis, ως σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, το άρωμα του, τη μνήμη και τις προσευχές».

Άλλωστε πόσο καλύτερα μπορεί να αποδοθεί η μάνα από το γνωστό μυθιστόρημα του Πάολο Κοέλιο, “Και ο Θεός έπλασε τη Μάνα” και κάνει αναφορά τόσο γλαφυρά και στοχευμένα: 

«Ο Θεός κάλεσε τον πιο αγαπημένο Του άγγελο και του παρουσίασε ένα πρότυπο μητέρας. Στον άγγελο δεν άρεσε αυτό που είδε.
– Εργαστήκατε πολύ, Κύριε, δεν ξέρετε πλέον τι κάνετε, είπε ο άγγελος. Κοιτάξτε! Φιλί ειδικό, που θεραπεύει όλες τις αρρώστιες, έξι ζευγάρια χέρια για να μαγειρεύει, να πλένει, να σιδερώνει, να φροντίζει, να ελέγχει, να καθαρίζει. Δε θα δουλέψει!
– Το πρόβλημα δεν είναι τα χέρια, αντέτεινε ο Θεός. Είναι τα τρία ζευγάρια μάτια που χρειάστηκε να βάλω: ένα, για να βλέπει το παιδί της πίσω από κλειστές πόρτες και να το προστατεύει από ανοιχτά παράθυρα, ένα άλλο, για να το κοιτάζει με αυστηρότητα, όταν πρέπει να του μάθει κάτι ουσιώδες και το τρίτο, για να του δείχνει διαρκώς τρυφερότητα και αγάπη, όση δουλειά κι αν έχει εκείνη!…»

Για όλους μας θεωρώ ότι αυτό σημαίνει ΜΑΝΑ!!!

Μια ζεστή αγκαλιά, ένα τρυφερό χάδι, μια συμβουλή, μια ματιά, ένα φιλί…

Πηγή της ζωής και της πρώτης πνοής!!!

Χρόνια Πολλά σε όλες τις ΜΑΝΕΣ!!!!

Από την Επιτροπή Ισότητας Δήμου Σάμης

Η Αντιδήμαρχος Αριστέα Αμίτση

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.