Κοινωνία

«Ο Γληγοράκης» επέστρεψε στον τόπο του

255views

«Ο Γληγοράκης» επέστρεψε στον τόπο του.

Εκ Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου, Ελπίδα Σοφιανίδη

Ληξούρι, 23/06/23.

Με μεγάλο κέφι και κόσμο πραγματοποιήθηκε χτες, 22/6/2023, στις 21:00 το Ηλιοτροπικό Έθιμο του Άϊ Γιαννιού του Λαμπαδιάρη, στη περιοχή των Μαρτσελάτων – Λεγατάτων, στη πλατεία Ριζοσπαστών Ληξουρίου, με τη στήριξη του Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Ληξουρίου, καλωσορίζοντας τον κόσμο στη πλατεία και λέγοντας λίγα λόγια για το έθιμο, το οποίο αναβιώνεται μετά από το πέρας του κορονοϊού και πάλι. Παρουσίασε τα ομοιώματα, τον Γληγοράκη, αλλά και την γυναίκα του, τα οποία επιμελήθηκε με πολύ φροντίδα η Καλομοίρα Σολωμού με τη παρέα της, την οποία και ευχαριστούμε θερμά. Να ευχαριστήσουμε, επιπλέον, και την Ελπινίκη Μαρούλη για τη προσφορά του ρουχισμού των ομοιωμάτων.

Στη συνέχεια, μικροί μαθητές που ανέλαβε να συγκεντρώσει ο δάσκαλος κος Μάκης Μήλας, τον οποίο, επίσης, ευχαριστούμε θερμά, εκπροσωπώντας περιοχές του Ληξουρίου, καλωσόρισαν τον Γληγοράκη και του μετέφεραν τα αιτήματα τους.

Έπειτα, η χήρα του Γληγοράκη, την οποία υποδύθηκε με υποκριτικό σκέρτσο ο μικρός ταλαντούχος Μάκης Παν. Κατερέλος, εμφανίστηκε κλαίγοντας και θρηνώντας για τον άντρα της, παράλληλα, όμως, εκφράζοντας και τα παράπονα της…

Σειρά, έπειτα, είχε η αντρική χορωδία του Δήμου Ληξουρίου, υπό την φροντίδα του μαέστρου Άγγελου Μουρελάτου, όπου πλαισίωσαν με τις ταλαντούχες φωνές τους την εκδήλωση και χάρισαν νοσταλγικές νότες στα αυτιά των παρευρισκόμενων.

Στην συνέχεια, τα δρώμενα της πλατείας έκλεισαν με τοπικούς χορούς τα παιδιά από το Πολιτιστικό Σύλλογο «Χωροπούλα», τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την συνολική τους βοήθεια στην επίτευξη της εκδήλωσης.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι συνόδευσαν τα ομοιώματα, τα οποία κοσμούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης την πλατεία, μαζί με την χήρα, προς τον τόπο της καύσης του. Η φωτιά άναψε και με πρωτοστάτη τον κος Γεράσιμο Σωτ. Γαλανό, ξεκίνησαν οι συμμετέχοντες τα άλματα πάνω της, παροτρύνοντας ιδιαίτερα τους μικρούς παρευρισκόμενους, καθώς είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν τα έθιμα του τόπου τους, να συμμετέχουν, αλλά και να τα συνεχίσουν, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσουν και στις επόμενες γενιές, αποφεύγοντας να χαθούν στο πέρασμα του χρόνου. Πράγματι, οι μικροί φίλοι συμμετείχαν ιδιαιτέρως ενεργά στο δρώμενο, με μεγάλη χαρά, μέχρι να σβήσει και η τελευταία φλόγα.

Κλείνοντας, να ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς, τα S/M Αφοί Ρηγάτου, Αφοί Ευαγγελάτου, καθώς και όσους πρόσφεραν εδέσματα για να κεραστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Θερμές ευχαριστίες, επίσης, και στους εργάτες του Δήμου, στον Νεκτάριο Σπυράτο, στον κλητήρα Διονύσιο Βώρο, που βοήθησαν τα μέγιστα, στην Μαρία Σταυροπούλου, στον Γιώργο Ευθυμιάτο και στην Ελπίδα Σοφιανίδη που πρόσφεραν την βοήθεια τους στο συντονισμό, αλλά και όλους τους ντόπιους των γύρω περιοχών που πρόσφεραν την βοήθεια τους. Τέλος, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους, στην Κορίνα Κατσούρη – Λεγάτου, στην οικογένεια του Γεωργίου Ευαγ. Καλλιμάνη, στην Ρουμπίνα Τρομπέτα- Ρουχωτά και ιδιαίτερα στους εν ζωή παλιούς που κρατούσαν το έθιμο ζωντανό και ήρθαν να δουν την νέα γενιά να παίρνει τα σκήπτρα της συνέχισης του.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.