Κοινωνία

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Ιακωβάτεια 2023-Έκθεση ζωγραφικής

60views

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2023

 

 

Με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου το διήμερο των φετινών Ιακωβατείων, με θέμα «Οι σεισμοί: το νησί και οι κάτοικοί του».

Την πρώτη μέρα, Πέμπτη, 3 Αυγούστου, μετά την εισαγωγική ομιλία του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου Πέτρου Πετράτου, μίλησαν η φιλόλογος και ιστορική ερευνήτρια Δέσποινα Βλάσση για τους σεισμούς στα χρόνια της Βενετοκρατίας και ο εκπαιδευτικός και αντιδήμαρχος Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός για τους σεισμούς του 2014 σε σχέση με το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση «έκλεισε» με χορούς από το νεανικό χορευτικό τμήμα της «Χωροπούλας» σε διδασκαλία της χοροδιδασκάλου Λένας Αραβαντινού.

Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή, 4 Αυγούστου, την «άνοιξε» η φιλόλογος και δρ Εκπαίδευσης Φοίβη Ρίζου, η οποία παρουσίασε το βιβλίο της Ληξουριώτισσας στην καταγωγή συγγραφέα Καίης Τσιτσέλη «Ο θάνατος μιας πόλης (που αναφέρεται στο Ληξούρι τις μέρες των σεισμών του 1953). Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο ίδιο βιβλίο, σε ευρηματική σκηνοθεσία της σκηνοθέτιδας Σοφίας Δελλαπόρτα και καταπληκτική ερμηνεία της ηθοποιού Κορίνας Κατσούρη. Σε αυτό το δρώμενο  «έδεσε» αρμονικά το τραγούδι που ακούσαμε από τον ίδιο το δημιουργό του, το συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος μελοποίησε το ανέκδοτο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «12 Αυγούστου 1953», γραμμένο ειδικά για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς. Να σημειωθεί εδώ ότι ο Π. Κωνσταντακόπουλος τραγούδησε επίσης άλλη μια μελοποίησή του σε στίχους Ν. Βρεττάκου, μια και στις 4 Αυγούστου 1991 έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αυτός ποιητής. Και η εκδήλωση «έκλεισε» με τα υπέροχα τραγούδια της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Σταυρούλας Πολλάτου και την Ευαγγελία Φραγκιά στο πιάνο.

Και τις δυο μέρες στον ίδιο χώρο λειτούργησε Έκθεση Βιβλίου σχετικού με τους σεισμούς του 1953 και Έκθεση Φωτογραφίας από το φωτογραφικό άλμπουμ της Καίης Τσιτσέλη με άγνωστες τις περισσότερες φωτογραφίες. Το πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε και τις δυο μέρες τα Ιακωβάτεια, είχε την ευκαιρία να γευτεί δροσερό κρασί και να συζητήσει…

Φωτογραφίες και βίντεο από το διήμερο των Ιακωβατείων μπορεί ο καθένας να δει στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

 

 

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.