ΚοινωνίαΠολιτική

Ολοκληρώθηκαν για πρώτη φορά εργασίες προληπτικού καθαρισμού δασών στην Κεφαλονιά

83views

Ολοκληρώθηκαν για πρώτη φορά εργασίες προληπτικού καθαρισμού δασών στην Κεφαλονιά

Φέτος για πρώτη φορά το νησί μας έκανε σημαντικά προληπτικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του προγράμματος “Antinero”.

Χθες Τετάρτη 31 Αυγούστου μαζί με τον εργολάβο κ. Θανάση Αντωνίου πραγματοποίησα αυτοψία διαπιστώνοντας από κοντά την πρόοδο στις εργασίες, καθώς ολοκληρώνονται οι προληπτικοί καθαρισμοί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Προστασίας Δασών “Antinero”, στο οποίο εντάχθηκε ο Νομός μας κατόπιν της επίσκεψης μου μαζί με τον Δήμαρχο Αργοστολίου στη συνάντηση εργασίας στο ΥΠΕΝ τον Ιούλιο του 2021 (https://bit.ly/3wHsC7m)

Το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά εργασίες προληπτικών καθαρισμών και αραίωσης της βλάστησης κοντά σε οικισμούς, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάιο υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλονιάς-Ιθάκης και της Δασάρχη κ. Άννα Λύτρα, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις του Νομού μας συνολικού εμβαδού 270 στρεμμάτων με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 150.000 ευρώ, ενώ με τις νέες προσθήκες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου το ποσό ανήλθε στις 200.000 ευρώ περίπου.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο περιαστικό δάσος Αργοστολίου, το δάσος στην περιοχή του κάστρου Αγίου Γεωργίου, ενώ προληπτικοί καθαρισμοί εκτελέσθηκαν σε πευκώνες στις περιοχές της Λειβαθούς (Τραπεζάκι και Ντομάτα).

Πρόκειται για την πρώτη σημαντική παρέμβαση καθαρισμού, απομάκρυνσης καύσιμης ύλης και δασοπροστασίας έπειτα από 25 χρόνια, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο, προστατεύοντας το νησί μας από δασικές πυρκαγιές και προφυλάσσοντας τα φυσικά στολίδια του Νομού μας. Παράλληλα, στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι με τους καθαρισμούς τα δάση θα αναπτύσσονται, θα είναι υγιή και ανθεκτικά και κατά τα επόμενα έτη μετριάζοντας τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων απειλής της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να επισημάνω την αποτελεσματικότητα του τρόπου καθαρισμού του εξειδικευμένου συνεργείου που επί 3 μήνες αδιάκοπα εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, κατόρθωσε να εκτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εργασίες, προφυλάσσοντας τους ανεκτίμητους πνεύμονες πρασίνου του τόπου μας.

Τέλος, ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά για την ένταξη του Νομού μας στο Εθνικό Πρόγραμμα Προστασίας Δασών, όπως επίσης για την έμπρακτη στήριξη και το διαχρονικό ενδιαφέρον του στα νησιά μας σε θέματα περιβάλλοντος.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.