Πολιτική

Οι θέσεις της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

176views

Οι ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

(20η Κατεπείγουσα Συνεδρίαση / 18-7-2022)

Με νέα και τρίτη κατά σειρά για το 2022 αύξηση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έρχονται αντιμέτωποι από τις αρχές Ιουλίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών μας. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη των πλοίων ενώ σε σχέση με πέρυσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα ελληνικά νησιά είναι ακριβότερα έως και 35%. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν τη κατάσταση με αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ενώ το επιβατικό κοινό επιβαρύνεται με το ολοένα αυξανόμενο κύμα ακρίβειας στις μετακινήσεις.

Όμως το ζήτημα δεν αφορά μόνο το κατά πόσο μια ακτοπλοϊκή εταιρεία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το κόστος της αύξησης της τιμής των καυσίμων, αλλά επιπλέον το κατά πόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Δυστυχώς, προσφάτως στην από 29/6/2022 συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Oρεινών περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ουδεμία αναφορά στο ζήτημα της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων έγινε από το τοπικό Βουλευτή της Ν.Δ. κ. Παναγή Καππάτο.

Μετά τη παρέμβαση της Τ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργοστολίου που αφορούσε: α) τις αυξήσεις των τιμών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και β) τη καθυστέρηση καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου στους δικαιούχους, είναι θετικό βήμα ότι ακολούθησε η σύγκληση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου.

Οι θέσεις της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κατατίθενται στη παρούσα συνεδρίαση είναι:

Καμία αύξηση στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά άμεση μείωση τους με παράλληλη κρατική στήριξη των εταιρειών προκειμένου να απορροφήσουν το κόστος.

Αναπροσαρμογή των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, για τις οποίες δεν έχει προβλεφθεί ρήτρα καυσίμου βάση του σχετικού νόμου.

Άμεση καταβολή οφειλών του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 6% για τα νησιά του Ιονίου.

Άμεση καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους δικαιούχους, καθώς παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή του.

Για ακόμα μια φορά, οι πολίτες των νησιών μας καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο των αυξήσεων στα καύσιμα αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην άσκηση μιας παρεμβατικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστεί το τσουνάμι των αυξήσεων. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει διαχρονικά το θεσμικό χρέος να υπενθυμίζει στην εκάστοτε Κυβέρνηση, ότι το ίδιο το Σύνταγμα υποχρεώνει να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας, ώστε να καμφθούν οι γεωγραφικές, φυσικές και οικονομικές ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.