Πολιτική

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναφορικά με το Δημοτικό Συμβούλιο και την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

190views

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναφορικά με το Δημοτικό Συμβούλιο και την αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων

Αυτή τη στιγμή βιώνουμε την τρίτη κατά σειρά αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και του μεταφορικού κόστους των προϊόντων στα νησιά, με τις ακτοπλοϊκές να επικαλούνται το αυξημένο κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων και να μεταφέρουν  όλο το πρόβλημα και τις αυξήσεις αποκλειστικά στους πολίτες.

Η κατάσταση αυτή απομακρύνει κατά πολύ την δυνατότητα του μέσου Έλληνα να επισκεφθεί τα νησιά μας ενώ ταυτόχρονα έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση ασφυξίας τόσο στους πολίτες και στις ντόπιες επιχειρήσεις, όσο και στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τον τριπλασιασμό του κόστους των καυσίμων.

H Κυβέρνηση έχει σημαντικές και μεγάλες ευθύνες κι ο βουλευτής κ. Καππάτος ως εκπρόσωπος μας ακόμα μεγαλύτερες, που δεν έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα όταν παρευρέθηκε στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Oρεινών περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, στις 29 Ιουνίου 2022.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, ο δήμαρχος κ. Μιχαλάτος συγκάλεσε δια περιφοράς κι όχι δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ για τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αφού στην εισήγηση του ουδεμία αναφορά γίνεται στην πολιτική της κυβέρνησης για τις τεράστιες αυξήσεις στο συνολικό κόστος ζωής και την αισχροκέρδεια που αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει με ουσιαστικά μέτρα αλλά και στην μη λειτουργία του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Οι τιμές που τώρα βλέπουμε είχαν επισημανθεί από καιρό από τους φορείς της ακτοπλοΐας και των νησιών, ενώ ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ήδη από τις αρχές του χρόνου, προειδοποιούσαμε για τις αυξήσεις που έρχονται. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση έμεινε απαθής και δεν μπήκε καν στη διαδικασία να τις συζητήσει. Αρκείται σε αόριστες παραινέσεις για μείωση των τιμών, αλλά δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση των αυξήσεων.

Από όλους τους φορείς αλλά και από μας έχουν κατατεθεί ρεαλιστικές προτάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην συγκράτηση των τιμών των ναύλων.

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, τα εισιτήρια θα μπορούσαν να είναι πιο φθηνά.

Σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση έχουμε προτείνει σειρά μέτρων που στοχεύουν:

-είτε στην επιδότηση του κόστους μετακίνησης και μεταφοράς

– είτε τη μείωση του ΦΠΑ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στα νησιά, καθώς όσο αυξάνεται το κόστος μεταφοράς, αυξάνονται και τα έξοδά τους

– την μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων, στον κατώτατο συντελεστή, προκειμένου να υπάρξει άμεση μείωση των τιμών

-την άμεση και ουσιαστική λειτουργία του Μεταφορικού Ισοδύναμου, με την έγκαιρη αποπληρωμή των ποσών που αντιστοιχούν σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, καθώς η Κυβέρνηση χρωστάει ήδη το κόστος επιδότησης των εισιτηρίων στους νησιώτες εδώ και 8μήνες. Επίσης, η πρόταση που έχουμε καταθέσει περιλαμβάνει την ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο όλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται φορολογικά στη χώρα μας, έτσι ώστε να μπορούν οικονομικότερα να μεταβούν στα νησιά.

Αυτά τα μέτρα είναι απόλυτα κοστολογημένα και μάλιστα ανά μήνα, όμως η Κυβέρνηση αρνείται επιδεικτικά να τα εφαρμόσει.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και είναι τελικά λυπηρό η δημοτική αρχή Μιχαλάτου να χρησιμοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει υποβαθμίσει η κυβέρνηση με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες, σε μια άνευ ουσίας συνεδρίαση όπου οι συμμετέχοντες δεν συζήτησαν καν το θέμα, αλλά τοποθετήθηκαν μόνο με ένα ναι κι ένα όχι, απλά για να δώσει εξετάσεις στην κυβέρνηση και τον τοπικό βουλευτή.

Αργοστόλι 19 Ιουλίου 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.