Πολιτική

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει πριν ακόμα ξεκινήσει

224views

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει πριν ακόμα ξεκινήσει

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των νησιών μας αναφορικά με την υποχρεωτική εγγραφή τους στον Προσωπικό Γιατρό, αφού για την Περιφέρεια μας, έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα, 2 γιατροί για όλο τον δήμο Αργοστολίου, 3 στο δήμο Σάμης κι όλη την Βόρεια Κεφαλονιά και 1 στην Ιθάκη.

Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει ο θεσμός όταν για παράδειγμα 2 γιατροί θα έχουν την ευθύνη για 11.000 ανθρώπους μόνο στο Αργοστόλι ενώ λόγω μη διαθεσιμότητας γιατρών στο δήμο Ληξουρίου, οι πολίτες στέλνονται να εγγραφούν στην Σάμη και θα πρέπει να πηγαινοέρχονται εκεί για να συναντηθούν με τον γιατρό τους.

Η ίδια κατάσταση και πανελλαδικά με περίπου 3.200 γιατρούς που σε καμία περίπτωση δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν τα 4 εκ. πολιτών που έχουν εγγραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι με τον προσωπικό γιατρό, ο πολίτης θα μπορεί να λάβει ένα απολύτως βασικό πακέτο παροχών Υγείας (π.χ. συνταγογράφηση και υποτυπώδεις εξετάσεις) για ορισμένα προβλήματα υγείας, για συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων τον χρόνο, για συγκεκριμένες ώρες της μέρας και μέρες της εβδομάδας.

Θα στερείται όμως τις απαραίτητες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, την αδιαμεσολάβητη πρόσβαση σε ειδικότητες αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.

Έτσι, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται και να επιβαρύνονται αφού οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα θα εγκαταλείπουν την υγεία τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να προσπαθεί να λύσει το σημαντικότατο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας υγείας με ημίμετρα, όπως ο “θεσμός” του προσωπικού γιατρού, θα ήταν καλύτερα να στηρίξει με νέες προσλήψεις, πρωτίστως ιατρικού προσωπικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, τις δημόσιες ιατρικές δομές (Κέντρα Υγείας, Τοπικές Ομάδες Υγείας, κλπ) οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά το θεσμό του προσωπικού γιατρού αποσυμφορώντας τα τμήματα επειγόντων αλλά και άλλα ιατρικά τμήματα των νοσοκομείων μας.

Αργοστόλι 26 Σεπτεμβρίου 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.