Πολιτική

Νικόλας Φαραντούρης: Φάκελος απορρίμματα-Επίσκεψη στην Κριτωνού

134views

Φάκελος απορρίματα

 

Κεφαλονιά & Ιθάκη: Τα καθαρότερα Νησιά του Ιονίου διαχρονικά, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με τις προκλήσεις α) της διαχείρισης απορριμμάτων στην νέα πραγματικότητα του ΦΟΣΔΑ και β) με την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους.

Η ιδιοκτησία του χώρου ταφής απορριμάτων στην Κριτωνού και η διαχείρισή τους, από αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεφαλονιάς και των αυτοδιοικητικών αρχών και θεσμών του Νησιού μας (Διαδημοτική Επιχείρηση κλπ.), πέρασε το 2020 με Κυβερνητική απόφαση στον ΦΟΣΔΑ χωρίς ανταποδοτικότητα, χωρίς αποζημίωση ή άλλο αντιστάθμισμα. Η Κεφαλονιά, το μόνο Νησί του Ιονίου που διαθέτει αδειοδοτημένο Χώρο Εναπόθεσης (χωματερή), έχασε τόσο την ιδιοκτησία, όσο και τον αποκλειστικό έλεγχο επί των απορριμάτων, παρά τις προσπάθειες για επεκτάσεις και επεξεργασία που γίνονται στην περιοχή.

Επισκέφθηκα χθες τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην Κριτωνού και ενημερώθηκα για τις νέες επεκτάσεις (νέα κύτταρα), την επεξεργασία, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές απ’ τα στελέχη της εταιρείας κατασκευής.

Εν συνεχεία επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς & Ιθακης ( πρωην Διαδημοτική) στη ΒΙΠΕ και ενημερώθηκα για την ανάγκη:

α) Στελέχωσης (ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ με πρόβλεψη 15 προσλήψεων από το Μάρτιο του 2019 ουδέποτε προχώρησε στα αρμόδια Υπουργεία).

β) Εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου στόλου οχημάτων αποκομιδής.

 

γ) Προθήμειας νέων οχηματων και εξοπλισμού ανακύκλωσης.

 

δ) Προώθησης στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος των διαδικασιών έγκρισης μελετών και ένταξης δράσεων και χρηματοδότησης για την ανακύκλωση χαρτιού, για τη δημιουργία πράσινων σημείων και γωνιών ανακύκλωσης.

 

Για να παραμείνουν η Κεφαλονιά & Ιθάκη “τα καθαρότερα Νησιά” του Ιονίου χρειάζεται εγρήγορση και διεκδίκηση.

 

Τώρα. Πριν είναι αργά.

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.