Πολιτική

Να μην περάσει η νέα υποβάθμιση του “Μαντζαβινάτειου”

207views

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ  «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ»

Ανοιχτή επιστολή

Προς:

  • τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου
  • την κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου

Κύριοι

Είναι πλέον σε όλους γνωστή η προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής της Ν.Δ., να υποβαθμίσουν και να εμπορευματοποιήσουν το Δημόσιο σύστημα Υγείας  κυρίως μέσα από την διαχρονική  υποχρηματοδότησή του, στρώνοντας έτσι  τον δρόμο στον ιδιωτικό τομέα.

Το “νέο ΕΣΥ” της παραπέρα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών Υγείας , της συγχώνευσης και της πλήρους διάλυσης των νοσοκομείων και  μονάδων Υγείας, των τραγικών  ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των άθλιων συνθηκών εργασίας  των υγειονομικών,   της κάλυψης των λαϊκών αναγκών με το αζημίωτο,  δείχνουν το δρόμο και για τα δύο νοσοκομεία του νομού μας,  που τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια βίαιη υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι προσπάθειες των υγειονομικών όσο φιλότιμες και αν είναι και  όσο και αν έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους βιώνοντας την εντατικοποίηση στο έπακρο, καταλήγουν να μην  μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση διάλυσης που έχει διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ η κατάσταση στο ΓΝΝ Αργοστολίου συνεχώς  χειροτερεύει από πλευράς έλλειψης προσωπικού, γίνεται συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό και μέσα από την παραπέρα υποβάθμιση του «Μαντζαβινάτειου» στο Ληξούρι,  μέσα από τη ντε φάκτο ακύρωσή του ως Νοσοκομείου και την μετατροπή του σε ένα τυπικό Κ.Υγείας.  Έτσι, με αποφάσεις και “εντέλλεσθε” του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, κ. Καρβέλη και της κυβέρνησης, μετακινούνται  για κάλυψη εφημεριακών αναγκών στο  ΓΝΝ Αργοστολίου γιατροί του Μαντζαβινάτειου, αφήνοντάς  το  ακάλυπτο, χωρίς γιατρούς .

Τα τελευταία χρόνια  όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με αυτήν την τακτική και με το πρόσχημα να καλύπτονται οι οξυμένες ανάγκες στο ΓΝΝ Αργοστολίου, συνέβαλαν ώστε το «Μαντζαβινάτειο» Νοσοκομείο να χάσει  30 κλίνες  και όλη την παθολογική κλινική του,  έχασε 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6), καταργήθηκε ουσιαστικά ο  χειρουργικός και ο γυναικολογικός τομέας και κάθε νοσηλεία (πλην της βραχείας),  μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη στο διοικητικό προσωπικό κ.α. Σήμερα συνεχίζοντας την ίδια τακτική, ζητείται από τους  γιατρούς που του απέμειναν και πάλι να καλύψουν εφημεριακές  ανάγκες  και όχι μόνο, (για κάποιες ημέρες στην αρχή και αργότερα όπως η εμπειρία δείχνει, ολοκληρωτικά) στο  ΓΝΝ Αργοστολίου. Αυτή η τακτική βέβαια όχι μόνο δεν έλυσε και δεν λύνει το πρόβλημα των μεγάλων ελλείψεων σε Ιατρικό προσωπικό του ΓΝΝ Αργοστολίου, αλλά επιδείνωσε και επιδεινώνει παραπέρα την κατάσταση και στα δύο νοσοκομεία.

Τελευταία πράξη του δράματος είναι η μετακίνηση με “εντέλλεσθε” στο ΓΝΝ Αργοστολίου για κάποιες ημέρες  και της μοναδικής γιατρού ακτινολόγου του «Μαντζαβινάτειου» (μέχρι πρόσφατα είχε δύο), βάζοντας αναγκαστικά μεγάλα προβλήματα και στην λειτουργία και των άλλων ειδικοτήτων (γενικών γιατρών, ορθοπεδικού  κλπ), που στηρίζονται στις ακτινολογικές εξετάσεις. Η συγκεκριμένη γιατρός  που ήδη βρίσκεται σε 25ημερη (ουσιαστικά 30ήμερη) πλέον εφημερία, ακολουθεί την τύχη όλων των άλλων συναδέλφων της παθολόγων, που επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ  και ΠΑΣΟΚ, μετακινήθηκαν «για λίγο» στο ΓΝΝ Αργοστολίου  και τελικά έφυγαν για πάντα, κλείνοντας και την παθολογική κλινική.

Κύριοι

Η παραπάνω ενέργεια από την κυβέρνηση  και την  6η ΥΠΕ, αποτελεί μια ακόμη προκλητική και απαράδεκτη πράξη ενάντια στο Λαό της Παλικής, αφού υποθηκεύει παραπέρα την ύπαρξη του «Μαντζαβινάτειου», αλλά και την  ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων της Περιοχής , που θα μένουν ακάλυπτοι πλέον και από αυτές τις υπηρεσίες. Επιπλέον κάνει ένα Γολγοθά την ζωή μιας νέας γιατρού που αναγκάζεται σε συνεχείς μετακινήσεις , με ότι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική παραμονής της  στο νοσοκομείο αλλά και στο νησί μας.

Η Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα με την στάση της και την ανοχή της, μη παίρνοντας καμιά πρωτοβουλία  για να αποτρέψει  την συστηματική πολιτική διάλυσης και υποβάθμισης του «Μαντζαβινάτειου», ουσιαστικά και στην πράξη,  έχει βάλει «πλάτη» στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Με βάση όλα τα παραπάνω σας καλούμε έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, να προκαλέσετε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την νέα εξέλιξη στο «Μαντζαβινάτειο»,  ώστε να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο και να υπερασπίσουμε το δικαίωμα του λαού της Παλικής να έχει το Νοσοκομείο  που τόσα χρόνια του πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Να απαιτήσουμε,

  • Εδώ και τώρα να μην γίνει η συγκεκριμένη μετακίνηση της μοναδικής ακτινολόγου όπως και καμιά άλλη μετακίνηση προσωπικού από το «Μαντζαβινάτειο» και να επανέλθει η οργανικότητά του στην προ του 2012 κατάσταση
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στα δύο νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας στο νομό,
  • Την μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων υγειονομικών,
  • Τον διορισμό με κατεπείγουσες διαδικασίες με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των υποψήφιων γιατρών για τις μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί,
  • Την Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας .

Ληξούρι 27/7/2022                  Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.