Πολιτική

Να δοθεί άμεσα λύση για τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα

102views

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΙΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Μετά την κατάθεση από το Βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρη Μπιάγκη, της υπ’ αριθμόν Α.Π: 141/7.11.2022 Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα: «Επιβεβλημένη ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης για την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022», συζητήθηκε το ζήτημα στη χθεσινή Ολομέλεια (14.11.2022) με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαο Ταγαρά.

Βασικά Σημεία της Επιχειρηματολογίας του Βουλευτή μας ήταν τα εξής:

Με το Ν.4759/20 καταργήθηκε η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, στις εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας. Ο ανωτέρω Νόμος έδωσε την δυνατότητα δόμησης των οικοπέδων μέχρι τις 9/12/2022. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η ανωτέρω προθεσμία δεν έδωσε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. 

Τα οικόπεδα αυτά ανήκουν ως επί το πλείστων σε ανθρώπους μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, είναι τίτλοι που κληρονόμησαν ή αγόρασαν με μόχθο με σκοπό να αξιοποιηθούν είτε από τους ιδίους είτε από τα παιδιά τους. Αγοράσθηκαν ή κληρονομήθηκαν όντας άρτια και οικοδομήσιμα, με ημερομηνία λήξης την 9η Δεκεμβρίου, και δεν θα μπορούν πλέον να οικοδομηθούν και οι περιουσίες εκατομμυρίων πολιτών απαξιώνονται, προς όφελος κάποιων λίγων που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις άρτιες και οικοδομήσιμες. 

Στις δε νησιωτικές περιοχές της χώρα μας, ο κλήρος είναι παραδοσιακά μικρός, αλλά και οι ανάγκες στέγασης μεγάλες. 

Θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι το πέρασμα της πανδημίας περιόρισε για μια ολόκληρη διετία τις δραστηριότητες των πολιτών ενώ παράλληλα η ενεργειακή και οικονομική κρίση επιβάρυνε το κόστος ζωής και φυσικά δημιούργησε ανεξέλεγκτες αυξήσεις στον τομέα της κατασκευής. Ουσιαστικά αυτά τα δυο χρόνια παράτασης που δόθηκαν ήταν άνευ αντικρίσματος.

Τα απαιτούμενα, σύμφωνα και με το Νόμο που καταργεί την κατά παρέκκλιση οικοδόμηση, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί, αλλά η ολοκλήρωση των μελετών τους αναμένεται το 2025. 

Θα πρέπει να αξιολογηθούν και να συνυπολογιστούν παράλληλα και ο ανύπαρκτος χωροταξικός σχεδιασμός σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και η προβληματική ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπάρχουν χιλιάδες ενστάσεις και οι επιτροπές για την εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων δεν έχουν ακόμα συσταθεί. 

Καθυστερήσεις ακόμα σε χαρακτηρισμούς και αναγνωρίσεις οδών, όπου έχουν κατασκευαστεί και συντηρούνται από τους Δήμους με Κοινοτικούς πόρους και οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό τους ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί.

Τραγική είναι και η υποστελέχωση, τόσο στα κατά τόπους Πολεοδομικά Γραφεία που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των αιτούμενων οικοδομικών αδειών αλλά και όλων των άλλων συναφών υπηρεσιών των δήμων για τις απαιτούμενες βεβαιώσεις παλαιότητας.

Για όλους τους παραπάνω σημαντικούς λόγους, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητά να υπάρξει σχετική παράταση στην καθορισμένη ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου που θέτει ο Ν.4559/2020, ώστε μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να εξασφαλίσει την οικοδομησιμότητα των περιουσιών τους, τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, αφού πρωτίστως παραδέχτηκε και αναγνώρισε τη σπουδαιότητα και τη σημαντικότητα του προβλήματος, δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη μέσω σχετικής ανακοίνωσης, χωρίς ωστόσο, να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε σχετική παράταση για τα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022. 

Με μεγάλη καθυστέρηση, αφού το ζήτημα είχε ήδη αναδειχθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ήδη από το περασμένο Μάρτιο και σε συνέχεια της Ανακοίνωσής μας είχε κατατεθεί Ερώτηση από τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δημήτρη Μπιάγκη και Γιώργο Αρβανιτίδη ήδη από τις 4.4.2022, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Καππάτος κατέθεσε μόλις στις 11.11.2022, Ερώτηση & Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ και ο προσφάτως τοπικός πολιτευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Φαραντούρης μόλις στις 26.10.2022 εντόπισε το ζήτημα σε σχετική αρθρογραφία του…. Στη Πολιτική, πάντοτε θα υπάρχουν από τη μία πλευρά αυτοί που εντοπίζουν τα προβλήματα και με αυξημένα αντανακλαστικά διαμορφώνουν τις εξελίξεις, και από την άλλη πλευρά αυτοί που μετά από αρκετούς μήνες τις ακολουθούν.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.