Π.Ι.Καραφωτιάς
Πολιτική

ΝΑΤΟ: Πούντο; Τραγωδία δίχως κάθαρση;

202views

ΝΑΤΟ: ΠΟΥΝΤΟ; ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΘΑΡΣΗ;

Επιγραμματικά, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 στα πλαίσια του Χάρτη του ΟΗΕ, συγκεκριμένα του άρθρου 52, που αναφέρει ότι «καμιά διάταξη του Χάρτη δεν αποκλείει την ύπαρξη τοπικών συμφωνιών ή οργανώσεων οι οποίες θα ασχολούνται με ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας και που μπορούν να λυθούν με τοπικές ενέργειες, με τον όρο ότι αυτές οι συμφωνίες ή οι οργανώσεις και οι ενέργειές τους θα συμφωνούν με τους Σκοπούς και τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Το ΝΑΤΟ δεν ήρθε από το έξω διάστημα ή από το χτύπημα κάποιας μαγικής ράβδου. Ηταν το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης και καλά σχεδιασμένης στρατηγικής Δυτικών κρατών που αποφάσισαν να ιδρύσουν μια Συμμαχία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τότε νέο-ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΣΣΔ. Βέβαια, σαν αντίδραση, τον Μάιο του 1955 ιδρύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, το οποίο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, διαλύθηκε τον Ιούλιο 1991. Όμως, το ΝΑΤΟ, μολονότι δεν είχε, δεοντολογικά, ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, συνέχισε απτόητο να εξελίσσεται στον πιο ισχυρό παγκόσμιο στρατιωτικό οργανισμό, υποκαθιστώντας σε ορισμένες γνωστές περιπτώσεις τον ΟΗΕ, ενώ, κατά τη γνώμη επαϊόντων, θα μπορούσε να ενταχθεί στις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ ώστε να μη δημιουργεί-όπως σήμερα-υποψίες παγκόσμιας κυριαρχίας και να προκαλεί φοβίες σε άλλες ισχυρές Δυνάμεις, που νιώθουν ότι απειλούνται και αντιδράσουν με απρόβλεπτες συνέπειες!

Στο παρόν πόνημα θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο ερώτημα αν το ΝΑΤΟ τήρησε και τηρεί το πνεύμα του άρθρου 52 του Χάρτη του ΟΗΕ όσον αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το άρθρο 2 αναφέρει ότι «Όλα τα Μέλη θα ρυθμίζουν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικά μέσα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια καθώς και η δικαιοσύνη». Ακόμη ότι «Όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Με τα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν για δεκαετίες από πλευράς Τουρκίας, η πασιφανής και εύλογη απάντηση είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα και κυνικά τον Χάρτη, καθώς και αυτόν του ΝΑΤΟ, υπό-δυστυχώς-το αδιάφορο και σε ορισμένες περιπτώσεις συνένοχο και κυνικό βλέμμα ισχυρών παικτών της διεθνούς πολιτικής κονίστρας.

Ας κάνουμε μια επιγραμματική αναφορά στις παραβιάσεις αυτές: 1) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη όταν η Τουρκία κατέχει παράνομα τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για 47 χρόνια αγνοώντας δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ ; 2) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη η παράνομη πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά τους αγνοούμενους από την εισβολή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1974, καθώς και η πολιτική τους για τα Βαρώσια κ.λπ.; 3) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη η σχεδόν καθημερινή παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη με τις εύλογες αρνητικές επιπτώσεις στο ελληνικό κράτος; 4) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη η συνεχής εκτόξευση απειλών εναντίον της Ελλάδας από Τούρκους ηγέτες; 5) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία που προβάλλει εντελώς παράνομες και αβάσιμες διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών αγνοώντας τις Συμβάσεις αυτές; 6) Δεν αποτελεί παραβίαση του Χάρτη, του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ η παράνομη και άκρως προκλητική μετατροπή της Αγια Σοφιάς σε τζαμί και ψευδο-μουσείο, προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού, αποδεικνύοντας την εχθρότητα του τουρκικού, νέο -ιμπεριαλιστικού, καθεστώτος προς τον Χριστιανισμό, που, δυστυχώς, ανέχεται τον ευτελισμό και την υπονόμευσή του; Να προσθέσουμε και τις παλαιότερες γενοκτονίες εκατομμυρίων Ελλήνων, Κούρδων, Αρμενίων κ.ά. καθώς και την καταστροφή πολιτισμών; Επίσης, την κρυφή υποστήριξή της τρομοκρατικών οργανώσεων, και την παράνομη εισβολή της σε ξένες ανεξάρτητες χώρες;

Και για να συμπληρώσουμε το πάζλ , να δούμε, επιγραμματικά, τι γράφει ο Καταστατικός Χάρτης του ίδιου του παγκόσμιου πρωταγωνιστή και «πρωταθλητή» ΝΑΤΟ. Στο άρθρο 1 αναφέρει: «Τα Μέρη αναλαμβάνουν, όπως αναγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, να διευθετούν οποιαδήποτε διεθνή διένεξη στην οποίαν μπορεί να έχουν εμπλακεί με ειρηνικά μέσα με τέτοιο τρόπο ώστε η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια και η δικαιοσύνη να μην κινδυνεύουν, και να απέχουν στις διεθνείς τους σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας με οποιοδήποτε τρόπο που είναι ασύμβατος με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών».

Και ρωτάει ο Ευρωπαίος, γενικά, πολίτης, που γνωρίζει στοιχειωδώς τους Χάρτες του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ: Όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, τις τόσες παραβιάσεις της Τουρκίας, γιατί, με ποια λογική, τις ανέχεται το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα ο αμφιλεγόμενος γγ του ; Μήπως στα πλαίσια του αρχαίου ελληνικού ρητού ότι « η ισχύς διαφθείρει», και του αξιώματος στις Διεθνείς Σχέσεις ότι το κρατούν σύστημα ανταγωνισμού δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αντιπάλους, εχθρούς, οπόταν τους προκαλεί, δημιουργεί, το ΝΑΤΟ αντί να έχει ενστερνισθεί τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ, όπως προβλέπει και ο δικός του Χάρτης, αντίθετα πασχίζει να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ; Π.χ. Ποια υπήρξε η πολιτική του στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που ενήργησε εντελώς αυθαίρετα και όχι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για καθαρά πολιτικούς, γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους ισχυρών Μελών του; Ποια είναι η πολιτική του σήμερα όσον αφορά την Ουκρανία, όπου, πάλι, υποκαθιστά τον ΟΗΕ αλλά όχι σεβόμενος και εφαρμόζοντας το Χάρτη του όπως υποστηρίζουν διαπρεπείς Αμερικανοί κ.ά. διανοούμενοι, και, γενικά, οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ»; Και γιατί τόσο ακραίο ενδιαφέρον για την Ουκρανία, ενώ για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα τηρεί στάση Πιλάτου ή σιγήν ιχθύος; Επίσης για την εισδοχή νέων κρατών στο ΝΑΤΟ, που για δεκαετίες τηρούσαν ουδέτερη στάση, και που πάλι διαπρεπείς Αμερικανοί κ.ά. Διανοούμενοι επικρίνουν;

Μήπως στο πλαίσιο επιστημονικής φαντασίας ή ολιστικής παράκρουσης διεφθαρμένα και απάνθρωπα κερδοσκοπικά κυκλώματα αναβιώνουν Ναπολεόντεια ή Χιτλερικά συμπλέγματα παγκόσμιας κυριαρχίας στα πλαίσια του περιβόητου DIVIDE ET IMPERA οπόταν, αν δεν αντιδράσουν οι γνήσιοι δημοκράτες, ειρηνόφιλοι, σεβόμενοι τον Χάρτη του ΟΗΕ, το βέβαιο είναι η υπονόμευση και διάλυση του Οργανισμού και η τραγική απαρχή Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου-ίσως-το φρικτότερο- με πυρηνικά όπλα, και μετά οι σύγχρονοι ΟΡΚ, όσοι επιζήσουν, να επινοήσουν-υποκριτικά- την ίδρυση νέου Παγκόσμιου Οργανισμού τύπου ΟΗΕ; Οποία φρίκη! ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Π.Ι.Καραφωτιάς

ΥΓ. Μήπως, στα Αγγλικά, το ΝΑΤΟ να λέγεται «North Atlantic Transpolitical Organization”?

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.