Κοινωνία

“Νίκος Καββαδίας”: Μήπως χρειάζεται να “κοπεί” το νερό για κάνα δύο μέρες μπας και ξυπνήσουμε

266views

ΔΕΔΥΑΚ & ΔΕΗ

Αρκετός θόρυβος ξεσηκώθηκε με την απειλή της ΔΕΗ πως αν δεν πληρωθεί ή διευθετηθεί, μέχρι τις 27/9 του τρέχοντος, το χρέος των 11.000.000 Ευρώ της ΔΕΔΥΑΚ προς την ΔΕΗ, θα κόψει το ρεύμαπρος όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΕΥΑΚ, οπότε θα διακοπεί η υδροδότηση, με ό,τι αποτελέσματα θα έχει αυτή η κίνηση.

Και ίσως να χρειάζεται να κοπεί το νερά για κάνα δυο μέρες μπας και ξυπνήσουμε.

Και κυρίως εμείς που σαν κοινωνία δεν αντιδράμε, όταν πριν δυο χρόνια τριπλασίασαν την τιμή του νερού στο Αργοστόλι (ο Σύλλογος μας είχε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου) με την δικαιολογία ότι βελτιώθηκε η ποιότητα του νερού, η κατανάλωση του εμφιαλωμένου όμως δεν φαίνεται να μειώθηκε.

Που δεν αντιδράσαμε σαν κοινωνία, όταν με την απόφαση (Νο 379/2019) του νέου τότε 19μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΥΑΚ, τριπλασίασε τον μισθό του προέδρου της. Που δεν αντιδράσαμε στο τρυκ της λήψης ενδείξεων των υδρομετρητών ανά 2μηνο, με αποτέλεσμα περίπου διπλάσια κυβικά να χρεώνονται με τις μεγαλύτερες τιμές των δεύτερων και τρίτων, πιο ακριβών κλιμάκων.

Επίσημα στα πιο πάνω η ΔΕΔΥΑΚ, ανακοίνωσε πως εταιρείες και ιδιώτες χρωστούν στη ΔΕΔΥΑΚ 9.000.000 Ευρώ, πως παντού το ίδιο γίνεται, πως το χρέος ξεκινά από το 2011, πως φταίει ο COVID. Αυτοί οι επίσημοι λοιπόν, που επίσημα αναφέρουν τα πιο πάνω, αντί των λογικών αυτών δικαιολογιών, να εξηγήσουν πειστικά που οφείλεται αυτή η διαφορά των 2.000.000 Ευρώ (11 εκατομμύρια χρωστά, 9 εκατομμύρια της χρωστούν), πως θα πληρωθούν και ποιος θα τα πληρώσει, γιατί πριν το 2011 δεν είχαν δημιουργηθεί χρέη και κυρίως γιατί δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των μεγάλων οφειλετών, τουλάχιστον. Οι αυτοπροβαλλόμενες αρετές δεν αρκούν για να ξεκαθαρίσει η περιρέουσα ατμόσφαιρα περί αλληλοεξυπηρετήσεων.

Ίσως (και με μια επιφύλαξη) η κατάργηση των 514 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους Δήμους, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη και γενικά η αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και κυρίως η λογοδοσία, να περιορίσει μελλοντικά τις περιρέουσες ατμόσφαιρες. Απαραίτητο όμως είναι, αυτή η λογοδοσία να είναι ουσιαστική και κυρίως αναδρομική. Και όχι σαν το πόθεν έσχες της Βουλής, που εκείνο το πόθεν μόνιμα απουσιάζει.

Το Δ,Σ,

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.