Κοινωνία

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: “Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες”

275views

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ

 

Έγραψα το έργο  «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»,  για την επέτειο των 100 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Για να θυμόμαστε, να τιμούμε, να δοξάζουμε αλλά και να αδράξουμε το ήθος, τις αξίες τις αρχές του Ελληνισμού της Ιωνικής γης.

Με αυτό το έργο, αποτίνω φόρο τιμής στους προγόνους μου, και σε όλους εκείνους που τίμησαν τον Ελληνισμό.

Θεώρησα αναγκαίο και σημαντικό, να διοχετευτεί στους νεότερους η ιστορική γνώση και να αφυπνίσει στους μεγαλύτερους την ιστορική μνήμη.

Στο έργο, διαδραματίζεται η μορφή, το έργο, και ο τραγικός θάνατος του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Κατέγραψα σε αυτή την παράσταση, την Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας και που η μορφή του είναι συνυφασμένη με την Μικρασιατική καταστροφή.

Το κείμενο βασίζεται σε αληθινή καταγραμμένη μαρτυρία του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Χαροκόπου, ο οποίος ευρισκόταν κοντά του, όλα τα χρόνια της πεφωτισμένης δεσποτείας του.

Ευελπιστώ πως η συγκλονιστική αληθινή ιστορία του έργου,

θα διεγείρει συναισθήματα και θα αποτελέσει παράδειγμα για την πίστη, την αγάπη  για την πατρίδα, την αγιότητα, την ταπεινότητα και την εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από την δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ακόμα, ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο  Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας.

Οι πυρπολήσεις, οι θηριωδίες, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι σφαγές των Ελλήνων, από τους  Τούρκους το 1922, γίνονται γνωστά μέσα από τους διαλόγους των προσώπων του έργου.

Το έργο «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ μια ιστορία μέσα από τις στάχτες»,  μεταφέρει στους θεατές γνώσεις και μηνύματα της πίστης, της ταπεινότητας, της αφοσίωσης στα ιδανικά και του αληθινού Πατριωτισμού.

 

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.