ΚοινωνίαΠολιτική

ΜΗΝΥΜΑ της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

174views

ΜΗΝΥΜΑ

 

της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

για την 8η Μαρτίου,

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

  • Αφιερωμένη στις γυναίκες της Ουκρανίας για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον ηρωισμό τους

Τιμώνται σήμερα οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο για τους αγώνες που έδωσαν, και ακόμη δίνουν υπέρ των δικαιωμάτων τους, ενώ θαυμάζονται για τα επιτεύγματά τους σε όλους τους χώρους της επιστημονικής, επαγγελματικής και δημόσιας ζωής.

Σήμερα επίσης επισημαίνεται με έμφαση ότι παρ’ όλη την πρόοδο σε νομοθετικό και κοινωνικό επίπεδο, οι γυναίκες είναι ακόμη τα συνήθη θύματα όλων των διακρίσεων, τα θύματα της τυφλής βίας και του εκφοβισμού, όπως τραγικά περιστατικά αποκαλύπτουν και στην χώρα μας.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναδεικνύουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες των γυναικών, την ανάγκη δέσμευσης της Πολιτείας και της κοινωνίας για να καταπολεμήσουν την βία και να εξασφαλίσουν ισότιμο ρόλο, αξιοπρέπεια και ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες για να ανταποκριθούν οι ίδιες στις σύγχρονες πολύπλοκες προκλήσεις και να κάνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους πραγματικότητα.

Η μιμόζα, το σύμβολό μας για την 8η Μαρτίου. Είναι δέντρο με ευαισθησία, προσαρμοστικότητα και  ανθεκτικότητα, αυτά δηλαδή που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες, ενώ ανθίζει νωρίς την άνοιξη φέρνοντας την ελπίδα και βρίσκεται εύκολα παντού στην φύση.

Για πρώτη φορά το 1946, στην μεταπολεμική Ευρώπη δυο ακτιβίστριες Ιταλίδες πρόσφεραν την Ημέρα αυτή στις γυναίκες αγωνίστριες για τα δικαιώματά τους μικρά κλαδιά μιμόζας ως αναγνώριση και εκτίμηση. Η συνήθεια αυτή καθιερώθηκε ευρέως γύρω στο 1990, στην Ιταλία και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η τέχνη στην υπηρεσία της υπεράσπισης των γυναικών

 

  • Εκδήλωση την Τρίτη 8 Μαρτίου, ώρα 18.00μμ στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα

Στο ρόλο της τέχνης ως μέσον ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στο ηθικό ζήτημα των διακρίσεων κατά των γυναικών και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας αφιερώνει με έναν πρωτότυπο τρόπο η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Για το σκοπό αυτό, ως διαδραστικό και συγκινησιακό μέσο, αναδεικνύει το @iamnotadoll_project, μια εναλλακτική έκθεση τέχνης αλλά μαζί και ένα πρωτότυπο δρώμενο. Βασίζεται σε 6 γλυπτά της καλλιτέχνιδος Ιωάννας Παρασκευά που δημιουργήθηκαν ως μοναδικό πρωτότυπο έργο το κάθε ένα και τα οποία μιλούν για ουσιαστικά  και επίκαιρα γυναικεία ζητήματα που αφορούν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η βία στις διαπροσωπικές σχέσεις, ο αναγκαστικός και πρόωρος γάμος, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η εμπορία και η κατάχρηση στο διαδίκτυο. Το κάθε γλυπτό-κούκλα αντιστοιχεί σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα, ανάλογα με το χρώμα στα παπουτσάκια του.

Σε αυτή την εκδήλωση δίνουμε το βήμα στους συμμετέχοντες, γυναίκες και άνδρες  να επιλέξουν θέμα διαλέγοντας το γλυπτό με τα αντίστοιχα “χρωματιστά παπουτσάκια” που θέλουν να «αγκαλιάσουν», να το επικοινωνήσουν γράφοντας το μήνυμά τους και να φωτογραφηθούν με αυτό φορώντας  το μπλουζάκι με το λογότυπο του  @iamnotadoll_project  και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Θα είναι πολύ ενισχυτικό αν ανεβάσουν τη φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προτροπή για τον αγώνα της εξάλειψης κάθε μορφής έμφυλης βίας και βλαβερών συμπεριφορών κατά των γυναικών.

Η κεντρική εκδήλωση της παρουσίασης των γλυπτών θα προβληθεί ζωντανά την Τρίτη 8 Μαρτίου και ώρα 18:00 από το κανάλι της ΠΙΝ στο YouTube, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCWytaS7IuEAfTbPckL-1zag

 

Η έκθεση των γλυπτών του @iamnotadoll_project  θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, την Τρίτη 8 Μαρτίου και την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 από 8:30 έως 14:30 και σας καλούμε να την επισκεφθείτε.

 

Μετά τη διήμερη έκθεση των γλυπτών το επικοινωνιακό υλικό του @iamnotadoll_project  θα είναι διαθέσιμο για να μπορεί να συνεχίσει να συμμετέχει το κοινό στο χώρο του Ionian Islands Film Office, Βελισαρίου 34, Εβραϊκή συνοικία, Κέρκυρα, καθημερινά από Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρες 8:30 έως 14:30.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.