Μουσική & ΧορόςΠολιτισμός

Με επιτυχία η συναυλία αφιερωμένη στο Έλληνα Μουσουργό Διονύση Λαυράγκα-Προς υλοποίηση το έργο “Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα – Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας”

153views

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΝΟΤΗΤΕΣ  ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ     

                                                                                          

                                                                                  

Με πρωτοβουλία της εγγονής του Διονυσίου Λαυράγκα κας. Φρόσως Μπεκατώρου, σε συνδιοργάνωση  του Δήμου Αργοστολίου και της ΠΕΔΙΝ, παρακολουθήσαμε το Σάββατο 16 Ιουλίου στο Άλσος Λαυράγκα, μια θεατροποιημένη συναυλία από διακεκριμένους καλλιτέχνες   που μας μετέφερε νοητά στην εποχή του μεγάλου Έλληνα Μουσουργού. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, η Ειδική Σύμβουλος του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κα Ιωάννα Μαρκέτου.

«Διονύσης Λαυράγκας…» ένα όνομα, μια αξία πολιτιστική που ταξίδεψε πέρα από τα σύνορα όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά και της ΅Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του Επτανησιακού Πολιτισμού στην Μητέρα Πατρίδα, ο Διονύσης Λαυράγκας ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή Μουσική Σχολή και  θεωρείται ο θεμελιωτής του Ελληνικού μελοδράματος.

Η εκδήλωση, δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα, παρά μόνο στο σημείο όπου υπάρχει η έστω και με αυτό τον τρόπο σωζόμενη θερινή κατοικία του, στην οποία πέρασε ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή του.

Είναι Τιμή αλλά και ιδιαίτερη Ευθύνη, για την  Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ότι είμαστε κύριοι  του εν λόγω ακίνητου, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διότι αποτελεί σημείο αναφοράς άμεσα συνδεδεμένο με την πνευματική κληρονομιά του τόπου.

Η Περιφέρεια ως κύριος του ακινήτου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Interreg VA Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020,  με τίτλο “The Rout_Net” Κωδικός MIS 5041731, είναι φορέας υλοποίησης του έργου “Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα – Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας”, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η αναστήλωση και επανάχρηση της θερινής κατοικίας του μεγάλου μουσουργού. Θέληση μας είναι το Άλσος Λαυράγκα, να αποτελέσει ζωντανή πολιτιστική οντότητα που θα εμπνεύσει την νεολαία και θα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό την παγκόσμια πολιτιστική αξία του Διονυσίου Λαυράγκα.

Ευελπιστούμε, όταν θα ανταμώσουμε ξανά, το Άλσος Λαυράγκα, να είναι ένας χώρος αντιπροσωπευτικός της σημαντικότατης μορφής του Έλληνα Μουσουργού.

 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & Π.Ε. ΙΘΑΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ  Π. ΤΡΑΥΛΟΣ

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.