Πολιτική

Μαρίνος Αντύπας – Ο άνθρωπος σύμβολο της αγροτιάς

174views

Ο Δήμος Σάμης τιμά την μνήμη του Μαρίνου Αντύπα, ο οποίος υπήρξε σύμβολο των αγώνων της αγροτιάς  και δολοφονήθηκε σαν σήμερα στις  8 Μαρτίου του 1907.

Ένας άνθρωπος, που όπως έμπρακτα απέδειξε τόσο με τη ζωή όσο και με τον θάνατο του, έβαλε πάνω από την προσωπική του ελευθερία, την ελευθερία των πολλών ενώ οι ιδέες του αποτελούν πηγή έμπνευσης ακόμη και σήμερα.  Συνέβαλε όσο κανένας άλλος στην αφύπνιση των κολλήγων της Θεσσαλίας αλλά και των αγροτών όλης της Ελλάδας.

Αν κάθε κοινωνική τάξη αποκτά συνείδηση του εαυτού της και των δικαιωμάτων της κάτω από την επιρροή κάποιων πρωτοπόρων, φωτισμένων ανθρώπων, ο Αντύπας μπορεί να χαρακτηριστεί ο άνθρωπος, που έδειξε το δρόμο στους αγρότες. Κάτι περισσότερο, τους έβαλε στο δρόμο που σε λίγα χρόνια θα οδηγούσε στην απελευθερωτική έκρηξη του Κιλελέρ.

Λόγω των  περιορισμών της πανδημίας δεν τιμούμε τον άνθρωπο σύμβολο της αγροτιάς όπως είχε προγραμματιστεί και επιθυμούμε, ωστόσο εν καιρώ ο Δήμος Σάμης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης ανάλογη του εκτοπίσματος του Μ. Αντύπα. Τα λόγια και οι ιδέες του υπήρξαν φωτισμένες, ριζοσπαστικές και πρωτοποριακές για την εποχή, γι’ αυτό κλείνοντας σας παραθέτουμε απόσπασμα λόγων του Μαρίνου Αντύπα:

«Τας ανωτέρω ιδέας προσπαθώ να φυτεύσω εις την ψυχήν των χωρικών, διά να γίνωσι μίαν ημέραν ελεύθεροι – ήδη είναι είλωτες – και επειδή η εργασία αύτη απαιτεί οικονομικήν ευρωστίαν – οιονεί λίπασμα διά το φυτόν – διά τούτο προσπαθώ το κατά δύναμιν ν’ αφαιρεθώσιν από τα κακώς κτηθέντα δικαιώματα των τσιφλικιούχων, διά να δοθώσιν εις τους αδίκως εξ αυτών απογυμνωθέντας χωρικούς. Φρονώ ότι το δίκαιον είναι εκεί όπου το συμφέρον των πολλών και όχι των ολίγων, επομένως μεταχειρίζομαι τας δυνάμεις μου υπέρ της εξαφανίσεως του τσιφλικιού και της πλήρους ανεξαρτησίας του καλλιεργητού»

 

Από το Γραφείο Τύπου & τον Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Σάμης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.