Κοινωνία

Μήνυμα του ΙΚΙ στο γύρισμα του χρόνου

146views

Μήνυμα του ΙΚΙ στο γύρισμα του χρόνου

Στο τέλος κάθε χρόνου υπάρχει πάντα η ανάγκη για έναν σύντομο απολογισμό της δράσης της χρονιάς που πέρασε και μια σύντομη ματιά στη χρονιά που έρχεται. Συγκεκριμένα στο 2022 είχαμε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες δραστηριότητες:

7 Απριλίου 2022

Μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του Αντώνη Τρίτση

«Αντώνης Τρίτσης : Ωσεί παρών»

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) έχοντας πάντα ως οδηγό τις ιδέες και τις αξίες που υπηρέτησε στη ζωή του ο Αντώνης Τρίτσης υπενθυμίζει κάθε χρόνο την προσφορά και το έργο του. Στο φετινό μήνυμα επισημαίνεται η διαχρονική παρουσία του :

Τριάντα χρόνια από την απροσδόκητη απώλεια του, ο Αντώνης Τρίτσης είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «παρών». Η παρουσία του γίνεται αισθητή κάθε φορά που έρχονται στην επικαιρότητα μείζονα θέματα ανάπτυξης, πολεοδομίας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, φυσικών καταστροφών και όχι μόνο… Το έργο του έχει καταστεί σημείο αναφοράς και σύγκρισης για τους νεότερους. Όπως ειπώθηκε από συναδέλφους του, στην πρώτη εκδήλωση στη μνήμη του, «Ο Αντώνης Τρίτσης…δεν είναι απών, γιατί ο Τρίτσης είναι αγωνιστής, είναι πεισματάρης, είναι επίμονος, δηλαδή είναι κεφαλλονίτης και τα αίτια και οι συνθήκες, οι εξελίξεις στη χώρα μας και όπου γης, εν ονόματι των οποίων μας συνήγειρε… εξακολουθούν να υπάρχουν και να προκαλούν… Η πεμπτουσία της αναφαίρετης προσφοράς του μας υποχρεώνει να λειτουργήσουμε για την εκπλήρωση των οραμάτων του, δηλώνοντας «παρών».

16 Ιουλίου 2022

Παρέμβαση για τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου και τις περιοχές Natura στα νησιά μας

Με την δημόσια παρέμβασή του, τo IKΙ ενώνει τη φωνή του με έντεκα κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προστασίας περιβάλλοντος που επιχειρείται νομοθετικά. Ειδικότερα, τονίζεται ότι το θέμα είναι σημαντικό για τα νησιά μας, λόγω ύπαρξης της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Αίνου και των άλλων περιοχών Natura. Το ΙΚΙ, του οποίου η πορεία συνδέεται στενά, από την αρχή, με το πρόγραμμα προστασίας του Αίνου απευθύνει, για πολλοστή φορά, έκκληση, στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να συμβάλλουν ενεργά ώστε να επισπευσθεί η θωράκιση της περιοχής και η ολοκλήρωση της προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αίνου.

22 Σεπτεμβρίου 2022

Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2022

Στο μήνυμα τονίζεται η σημασία της διεθνούς πρωτοβουλίας της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο (Car Free Day), στις 22 Σεπτεμβρίου , στην οποία συμμετέχουν 49 πόλεις από τη χώρα μας, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται το Αργοστόλι και το Ληξούρι, ενώ πόλεις και κωμοπόλεις όπως ο Δομοκός, η Κόνιτσα, ο Πολύγυρος με πληθυσμό μικρότερο του Αργοστολίου, βρίσκονται στη λίστα των 49 ελληνικών πόλεων και των 2884 Ευρωπαϊκών.

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ), με αφορμή τις ετήσιες αυτές παρεμβάσεις, έχει απευθύνει επανειλημμένως εκκλήσεις στους φορείς του τόπου, να υιοθετήσουν τις βασικές αρχές της αυτών των πρωτοβουλιών για το Αργοστόλι και το Ληξούρι και έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Τέλος εκφράζεται η ευχή ότι εφέτος οι αρχές του τόπου μας θα παροτρύνουν τους πολίτες για μια έστω και συμβολική δράση, προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης απεξάρτησης από τη χρήση του αυτοκινήτου στην πόλη.

16 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση του ΙΚΙ (ομιλία συζήτηση) στη μνήμη του Αντώνη Τρίτση (1992-2022)

Συγκεκριμένα έλαβε χώρα η διαδικτυακή ομιλία του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννη Κονιδάρη με θέμα «Ο Αντώνης Τρίτσης και η εκκλησιαστική περιουσία» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του, με την υποστήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Παρουσιάστηκαν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Αντώνη Τρίτση και μετά μίλησε ο ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Κονιδάρης γόνος ιστορικής οικογένειας της Κεφαλονιάς από τη Παλική πρώην Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο κ. Ι. Κονιδάρης ανέπτυξε το θέμα του εξιστορώντας την γνωριμία του με τον Α. Τρίτση και τις επαφές που είχε μαζί του όταν ήταν υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων και είχε προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας εξ’ αιτίας του οποίου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Ο κ. Ι. Κονιδάρης εξήρε την προσωπικότητα του Α. Τρίτση και ανέφερε καταστάσεις και γεγονότα όπως τα βίωσε ο ίδιος στην κρίσιμη περίοδο σύγκρουσης πολιτείας και εκκλησίας στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

19 Δεκεμβρίου 2022

Εκδήλωση του ΙΚΙ για τον διάσημο Κεφαλλονίτη τεχνοκριτικό Christian Zervos (Χρήστο Ζερβό)

Με την εκδήλωση αυτή το ΙΚΙ συνεχίζει την προσπάθεια και τη δράση του με στόχο την ανάδειξη διάσημων συμπατριωτών μας άγνωστων στον τόπο μας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ομιλία της ιστορικού της τέχνης και τ. καθηγήτριας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Δώρας Μαρκάτου με θέμα «Christian Zervos: Ένας διάσημος Κεφαλονίτης στο Παρίσι», με την υποστήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Η ομιλήτρια, αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Ζερβού, από τη γέννηση του το 1889 στο Αργοστόλι μέχρι τον θάνατό του το 1970 στο Παρίσι, ανέπτυξε με εύστοχο τρόπο την επαφή του με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και την προώθηση πρωτοπόρων καλλιτεχνών, όπως ήταν ο διάσημος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο και άλλοι. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση του Ζερβού με τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο καθώς και στη σχέση του με τον διάσημο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο, τον οποίο βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο Παρίσι.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες με εποικοδομητικές προτάσεις σχετικά με την ενημέρωση του πλατύτερου κοινού για τον Ζερβό και το έργο του.

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσες και όσους συνέβαλλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των παραπάνω δράσεων και ενεργειών.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Στο χρόνο που έρχεται το ΙΚΙ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για ποιοτικές δράσεις όπως ομιλίες ή άλλες εκδηλώσεις (διαδικτυακά ή δια ζώσης) μεταξύ των οποίων:

Το 20ο Επιστημονικό Συμπόσιο του ΙΚΙ με θέμα το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα, (συγκρίσεις με παλαιότερες προσφυγικές κρίσεις και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σημερινών προσφυγικών ρευμάτων).

Εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη) για την ενημέρωση του κοινού πάνω σε σημαντικά επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα.

Παρεμβάσεις και μηνύματα για περιβαλλοντικά και άλλα συναφή θέματα με αφορμή παγκόσμιες ημέρες καθιερωμένες από διεθνείς οργανισμούς, όπως κάθε χρόνο καθώς και άλλες δράσεις ανάλογα με τα γεγονότα και τις εξελίξεις.

Χρόνια Πολλά- Καλή Χρονιά

Σε ένα ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο!

Για το ΙΚΙ

Ηλίας Μπεριάτος

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΙΚΙ δείτε στην ιστοσελίδα : www.ikifoundation.gr

KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Happy New Υear -Bonne Année -Felice Anno Nuovo

2023

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.