Πολιτική

Μήνυμα της ΕΛΜΕ ΚΙ για την νέα σχολική χρονιά

57views

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

elme_ki@yahoo.gr

Μήνυμα της ΕΛΜΕ ΚΙ για την νέα σχολική χρονιά

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ – ΚΙ εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, σε κάθε εκπαιδευτικό και γονιό μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με υγεία.

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με ακόμη πιο οξυμένα τα προβλήματα από εκεί που τα αφήσαμε πέρσι, προβλήματα που βάζουν παραπέρα εμπόδια στην μόρφωσή των μαθητών, ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για τους γονείς, ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.

Η απάντηση όλων μας είναι να επιδιώξουμε το καλύτερο για τη μόρφωσή σας, να έχουμε ελπίδες και προσδοκίες για το μέλλον.. Γι΄ αυτό και δε συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια, με τα λίγα… Δε στριμώχνουμε τις ανάγκες μας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα στα voucher και τα pass, δεν «τσιμπάμε» στα κυβερνητικά αφηγήματα περί «καινοτομιών στην εκπαίδευση και επιστροφή στην κανονικότητα».

Αυτή την περίοδο, η κάθε λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με ένα «βουνό» υποχρεώσεων, (λογαριασμών, αυξήσεων σε ρεύμα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά είδη, κ.α), που αποδεικνύουν ότι ο μύθος ότι τάχα «βγήκαμε από τα μνημόνια» και ότι θα μας σώσουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης καταρρέουν με πάταγο.

Τα σχολεία, παρά τις θριαμβολογίες του Υπουργείου Παιδείας για τους διορισμούς και τις καινοτομίες που τάχα εισάγει, γνωρίζουμε ότι ανοίγουν με τα πραγματικά κενά τους σε εκπαιδευτικούς, χωρίς μαγειρέματα και πετσοκόμματα, να παραμένουν ακόμα μεγάλα και μετά τις πρώτες προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών. Ο αναχρονιστικός νόμος που προβλέπει μέχρι και 30 μαθητές στην τάξη βρίσκει σε αρκετά σχολεία εφαρμογή, με πολυπληθή τμήματα και μάλιστα την ώρα που στον σεισμόπληκτο νομό μας εδώ και μια 10ετία σχεδόν, αρκετά από αυτά, στοιβάζονται ακόμα σε «κοντέινερ». Οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες, η ακατάλληλες. Οι μεταφορές των μαθητών δεν έχουν εξασφαλιστεί για όλους με αποτέλεσμα, αρκετοί να καλούνται από την πρώτη μέρα κιόλας να τις κάνουν με δικά τους έξοδα. Μετά και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% στους Δήμους αλλά και την χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πολλά παιδιά να ξεπαγιάσουν τον χειμώνα, αν δεν παρθούν μέτρα για πετρέλαιο και ρεύμα. Οι αυξήσεις στα σχολικά είδη ξεπερνούν το 30%. Στο όνομα της «ήπιας διαχείρισης», η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αφού δεν προβλέπει ούτε καν δωρεάν τεστ. Σε αυτές τις συνθήκες οι γονείς πάλι, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η σημερινή Κυβέρνηση επίσης, πατώντας και επεκτείνοντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο κατηγοριοποιημένο, πιο ταξικό και εμπορευματοποιημένο στη δομή και στο περιεχόμενο σχολείο, μέσω της εφαρμογής της λεγόμενης «αξιολόγησης», των μεντόρων και των εκπαιδευτικών ομίλων, της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και των νόμων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, που οδηγούν πολλούς μαθητές στην μαθητεία και την κατάρτιση εξυπηρετώντας τις ανάγκες της αγοράς για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Αγαπητοί μαθητές, γονείς και συνάδελφοι,

Η κλιμάκωση της επίθεσης στη ζωή και τα δικαιώματά μας πάει χέρι-χέρι με την ένταση της καταστολής, της επίθεσης στα συνδικάτα και τη δράση τους, στους μαθητικούς αγώνες, στην ενεργοποίηση ενός άθλιου μηχανισμού που ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή και την υπόθεση των «παρακολουθήσεων».

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και όλοι οι εργαζόμενοι, μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα! Έχουμε αποδείξει ότι μόνο με τη συλλογική οργάνωση, τους αγώνες και την αλληλεγγύη μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Δε μένουμε θεατές! Δεν περιμένουμε σωτήρες! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας διεκδικώντας:

  • Σύγχρονα επαρκή και ασφαλή σχολεία (5 νέα σχολεία στο νομό)

  • Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία.

  • 15 μαθητές ανά τάξη.

  • Μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης των σχολείων.

  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

  • Δωρεάν γεύμα και δεκατιανό σε όλα τα παιδιά. Άμεση έναρξη των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

  • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων.

Αργοστόλι 11/9/2022

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.