Πολιτική

Μάκης Φόρτες: Ευτελισμού συνέχεια…

186views

Μάκης Φόρτες: Ευτελισμού συνέχεια…

 

Τελειωμό δεν έχουν οι πραξικοπηματικές ενέργειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα που έχουν σχέση με το εκτρωματικό κατασκεύασμά τους τον ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων αποδεικνύοντας πόσο πρόχειρα έγινε η νομοθέτησή του πριν δύο χρόνια με το περιβόητο άρθρο 93 του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4386/2020 (άρθρο 226Α ν4555/2018) διαλύοντας το πρότυπο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων που προσέδωσε δικαίως τον χαρακτηρισμό στην Κεφαλονιά ως «το καθαρότερο νησί».

Μετά την προκλητική υπογραφή της σύμβασης του έργου της Κεφαλονιάς στις 19 Μαΐου με τη νομιμοποιητική παρουσία της Κυβέρνησης δια του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα για τα απορρίμματα κ. Γραφάκου την ώρα που εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση της προσφυγής της ίδιας της κ. Κράτσα (!) για την ακύρωση της διαδικασίας δημοπράτησης του έργου  από την επιτροπή του άρθρου 152, σε μια ακόμη επίδειξη της λογικής «κάνουμε ό,τι γουστάρουμε» ένα νέο συμβάν ευτελισμού της δικαιοσύνης έρχεται από αυτούς που έχουν ορκιστεί «να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους».

 

Και συγκεκριμένα

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέρχεται δύο χρόνια μετά (!) την δημιουργία του νομοθετικού της εκτρώματος τον ΦοΔΣΑ  Ιονίων Νήσων με μία φωτογραφική διάταξη που στοχεύει όχι στην εύρυθμη λειτουργία του Φορέα, αλλά … στην ευνοϊκή γι’ αυτόν επίλυση σε μια προσφυγή της  ΕΔΑΚΙ στο ΣτΕ !

Τα γεγονότα έχουν ως εξής

Η ΕΔΑΚΙ έχει καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ) από τις 25/1/2021 εναντίον της διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 230156/30-12-2020  περί «καταγραφής κινητής και ακίνητης περιουσίας της παραμένουσας σε λειτουργία Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Ανώνυμης Εταιρείας (Ε.Δ.Α.Κ.Ι Α.Ε. ΟΤΑ) και περιέλευσης αυτών στον Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων» που έγινε βάση του περιβόητου άρθρου 93 του ν4386/2020 (άρθρο 226Α ν4555/2018).

Με την προσβαλλόμενη απόφαση του Συντονιστή η περιουσία της ΕΔΑΚΙ πέρασε στον ΦοΔΣΑ Κυβέρνησης/Κράτσα και μάλιστα πραγματοποιήθηκε «χωρίς καμία απολύτως αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων» όπως τονίζει στην προσφυγή της η ΕΔΑΚΙ, όταν σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 226 του νόμου 4555/2018) προβλέπεται ρητά η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ιδίως δε των ακινήτων και η οποία (αποτίμηση) «λαμβάνεται υπόψη στην κατανομή των υπολοίπων στοιχείων του ενεργητικού ή των υποχρεώσεων… αν δε τα στοιχεία αυτά δεν επαρκούν, το υπόλοιπο της διαφοράς καλύπτεται με αποδόσεις σε χρήμα  από τον ωφελούμενο Δήμο» .

Δίκαιος λοιπόν ο χαρακτηρισμός ότι Κυβέρνηση και Κράτσα υφάρπαξαν την περιουσία της Διαδημοτικής/ΕΔΑΚΙ που με κόπο, ιδρώτα και αίμα αποκτήθηκε στα 35 χρόνια που προηγήθηκαν !

Αν η ΕΔΑΚΙ κέρδιζε την προσφυγή στο ΣτΕ (το πιθανότερο όλων) «τιναζόταν στον αέρα» όλο το οικοδόμημα του ΦοΔΣΑ Κυβέρνησης/Κράτσα στα Ιόνια Νησιά σε ό,τι έχει σχέση τουλάχιστον με την Κεφαλονιά, οπότε και επιστρατεύτηκε φωτογραφική διάταξη για τη νομιμοποίηση … δύο χρόνια μετά την επίμαχη διαπιστωτική πράξη.  

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί στο ΣτΕ πάμπολλες φορές (έξι αν δεν απατώμαι) – η τελευταία στις 7 Ιουνίου για τις 20 Σεπτεμβρίου που …κάτι σημαίνει. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι είχε διαμηνυθεί… η σημερινή εξέλιξη για νομοθετική τροπολογία !

Και τώρα … ήλθε όντως η τροπολογία στο νομοσχέδιο του Βορίδη  με την οποία ακυρώνεται εν τοις πράγμασι η προσφυγή της ΕΔΑΚΙ !

Με 27 λέξεις (τις υπογραμμισμένες στη συνέχεια) η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με την φωτογραφική τροπολογία στο νομοσχέδιο Βορίδη, βάζει στην άκρη την δικαιοσύνη και θέτει την προσφυγή της ΕΔΑΚΙ στο αρχείο !

 

«Εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση της διαπιστωτικής πράξης του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης συντάσσεται και υπογράφεται πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής κινητής και ακίνητης περιουσίας. Για τις διαπιστωτικές πράξεις Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που έχουν ήδη εκδοθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, η δεκαήμερη προθεσμία εκκινεί από την έναρξη ισχύος του παρόντος» !

 

Και εν ολίγοις δέκα ημέρες μετά την δημοσίευση του νόμου Βορίδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 230156/30-12-2020 ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ με τη σύνταξη και υπογραφή από την τριμελή επιτροπή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΕΔΑΚΙ (που δεν προβλεπόταν στο άρθρο 93) και η υφαρπαγή της περιουσίας ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ !

 

Τώρα το πόσο είναι Συνταγματικά ορθή η εκ των υστέρων (μάλιστα μετά από δύο χρόνια !) νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης μιας προδήλως μη νόμιμης πράξης της διοίκησης, όπως αυτή της με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης υφαρπαγή της περιουσίας της ΕΔΑΚΙ και για τη νομιμότητα της οποίας εκκρεμεί προσφυγή της ΕΔΑΚΙ στο ΣτΕ, είναι θέμα που πιστεύω ότι θα κριθεί αρμοδίως από το ΣτΕ αν προσφύγει (που πρέπει να προσφύγει) η ΕΔΑΚΙ.

 

Επιλογικά

Η Δημοκρατία εν έτει 2021 στην κοιτίδα της την Ελλάδα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ λειτουργεί με φωτογραφικές διατάξεις που αν όχι τίποτε άλλο ευτελίζουν την δικαιοσύνη, δείχνοντας το πόσο Άριστοι είναι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη!

 

Υστερόγραφο:

Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η υπογραφείσα σύμβαση του έργου της Κεφαλονιάς … 26 ημέρες μετά (!) δεν έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια προκειμένου να αποκτήσει νομιμοποίηση …

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.