Πολιτική

Λύση στο πρόβλημα των συνταξιούχων για τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος λόγω αναδρομικών συντάξεων

291views

 

Λύση στο πρόβλημα των συνταξιούχων για τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος λόγω αναδρομικών συντάξεων

 

Με Τροπολογία-Προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ψηφίστηκε στη Βουλή, λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολλοί συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους και στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έρχεται ως συνέχεια της Ερώτησης που είχα καταθέσει για αυτό το θέμα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

Σύνδεσμος με το κείμενο της Ερώτησης:

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, δε θα επιβάλλονται πρόστιμα για ποσά έως εκατό (100) ευρώ επιπλέον φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση.

Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ, καθώς πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ακυρώνονται, συμψηφίζονται με άλλες οφειλές ή επιστρέφονται, αν έχουν ήδη εισπραχθεί, σε περιπτώσεις πολιτών που έχουν ακόμα δικαίωμα δικαστικής προσφυγής.

Η ρύθμιση βελτιώνει τη σχέση της φορολογικής διοίκησης με  όλους τους πολίτες. Ιδιαίτερα όμως διευκολύνει πολλούς συνταξιούχους συμπολίτες μας που συχνά καλούνται να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, για μικρά ποσά από αναδρομικές συντάξεις που δεν γίνονται αντιληπτά, με αποτέλεσμα την εκπρόθεσμη δήλωσή τους και την επιβολή προστίμων.

 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.