Τουρισμός

Ληξούρι: Το μικρό «Παρίσι» της Ελλάδας!

529views
Ληξούρι: Το μικρό «Παρίσι» της Ελλάδας!
Η πλούσια σε ιστορία και ομορφιά πόλη Ληξούρι στην περιοχή Παλική στα δυτικά του νησιού της Κεφαλονιάς έχει ιστορία που επεκτείνεται μέχρι την αρχαιότητα.
Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι Άγγλοι και Έλληνες ερευνητές που υποστηρίζουν ότι το Αρχαίο Βασίλειο του Οδυσσέα είχε έδρα κοντά στο Ληξούρι και ότι η χερσόνησος της Παλικής ήταν ξεχωριστό νησί από την υπόλοιπη Κεφαλονιά!
Το Ληξούρι ήταν επιπλέον μια από τις δύο πόλεις της Κεφαλονιάς (με τη Σάμη) που πολέμησαν ενάντια στη ρωμαϊκή εισβολή στο νησί μας!
Ίσως, αυτοί είναι οι λόγοι που οι Ληξουριώτες είναι γνωστοί σε όλη την Ελλάδα για το ανεξάρτητο πνεύμα και την περηφάνια τους! Αυτά, πέρα από την αντίθεσή τους με την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς που είναι το Αργοστόλι!
Η γνωστή αντιπαλότητα με το Αργοστόλι χρονολογείται από τα μεσαιωνικά χρόνια, όταν το Ληξούρι λόγω της γεωγραφικής του γειτνίασης με τους Ιταλούς διοικητές της Κεφαλονιάς ήταν σημαντικό ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Κεφαλονιάς!
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο Ληξούρι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που ήταν κατεχόμενη από τους Οθωμανούς Τούρκους, ο πολιτισμός της άνθισε ακόμη και σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς!
Ένα παράδειγμα του παραπάνω πολιτισμικού πλεονεκτήματος του Ληξουρίου και της αντιπαλότητάς του με το Αργοστόλι είναι ότι το άγαλμα του Ληξουριώτη συγγραφέα Ανδρέα Λασκαράτου έχει την πλάτη του χιουμοριστικά στραμμένη προς το Αργοστόλι! Αυτό θεωρείται προσβλητικό στην Ελλάδα.
Εκτός από το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου, υπάρχουν πολλά άλλα μέρη για επίσκεψη σε αυτή τη σύγχρονη πόλη που με πολλούς τρόπους προσπαθεί με επιτυχία να μοιάζει με την κουλτούρα, την επιστημονική και διοικητική υπεροχή του παρελθόντος!
Υπάρχει μια πληθώρα όμορφων παραλιών όπως οι Πετανοί, ο Αθέρας, η Πλατιά Άμμος, η Αγία Ελένη και η γνωστή για τη μοναδική παραλία Ξι με κόκκινη άμμο!
Η πόλη του Ληξουρίου έχει επίσης ένα νέο μουσείο που ετοιμάζεται, η βιβλιοθήκη και το μουσείο του Ιακωβατίου, φημίζεται για το υπέροχο καρναβάλι της, τη Μονή Κηπουρεών και τη γιορτή του κρασιού των Μαντζαβινάτων. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τις διάφορες φανταστικές μουσικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού που διοργανώνει ο Δήμος μεταξύ άλλων!
Επίσης, στην πόλη του Ληξουρίου βρίσκετε καταστήματα για να καλύψουν όλες σας τις γαστρονομικές, τις αγορές και άλλες επιθυμίες σας!
Τέλος, υπάρχουν πολλά που μπορώ να γράψω για την όμορφη χερσόνησο της Παλικής και την πρωτεύουσά της το Ληξούρι. Πιστεύω όμως ότι θα ήταν καλύτερο να επισκεφτείτε όλοι την Παλική και να ανακαλύψετε μόνοι σας γιατί το Ληξούρι δικαίως αποκαλείται το μικρό «Παρίσι» της Ελλάδας!
Σπύρος Καγκάδης
https://dutchkefalonia.nl/index.php/2023/08/18/lixouri-het-kleine-parijs-van-griekenland/
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.