ΟικονομίαΥγεία

Λάδι από “χρυσό” και τον φετινό χειμώνα!

72views
Λάδι από “χρυσό” και τον φετινό χειμώνα!
Τα τελευταία έτη κατάφεραν και “έκοψαν” /στέρησαν (και) το ελαιόλαδο από τις διατροφικές συνήθειές μας!
Να δούμε τι άλλο θα επινοήσουν οι αρμόδιοι επιτελικοί κρατικοί ιθύνοντες της χώρας με την απραξία τους για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής!
Η συνέχεια στην επισυναπτόμενη πηγή:

SOS: Δραματική η μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ελλάδα

Την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε η δαπάνη για αγορά ελαιολάδου κατά 7% ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η καταναλούμενη ποσότητα κατά 35%!

Επιβεβαιώνεται η πολύ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ελλάδα – κατά 35% την τελευταία δεκαπενταετία! – από στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε η δαπάνη για αγορά ελαιολάδου κατά 7% ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η καταναλούμενη ποσότητα κατά 35%!

 

Για το ελαιόλαδο, τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ δείχνουν ότι οι Έλληνες πλήρωσαν το 2023 ποσό 66 ευρώ (για να αγοράσουν ελαιόλαδο), ενώ το 2009 πλήρωναν 62 ευρώ. Όμως το 2023, κατανάλωσαν 9,6 λίτρα ελαιολάδου και το 2009 κατανάλωναν 14,7 λίτρα. Δηλαδή, σταδιακά, την τελευταία δεκαπενταετία αυξήθηκε η δαπάνη για αγορά ελαιολάδου κατά 7% ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η καταναλούμενη ποσότητα κατά 35%!

η κατανάλωση σπορελαίων μειώνεται μεν και αυτή αλλά η μείωση του ελαιολάδου είναι σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό.

 

Ειδικότερα, παρατηρείται:

-Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022 και κατά 7% σε σχέση με το 2009.

-Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν. Αυτό, όπως επισημαίνεται  και στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σχετίζεται και με τις «αυξημένες τιμές του ελαιολάδου».

Κατά κεφαλήν δαπάνη (σε ευρώ)
2009202120222023μεταβολή 2023/2022 (%)μεταβολή 2023/2009 (%)
Ελαιόλαδο61.8652.9951.5866.0828%7%
Σπορέλαια10.427.6210.8211.143%7%

Πηγή: ΙΕΛΚΑ / Επεξεργασία στοιχείων olivenews.gr

Επίσης παρατηρείται η κατανάλωση σπορελαίων μειώνεται μεν και αυτή αλλά η μείωση του ελαιολάδου είναι σε σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό.

Όγκος κατά κεφαλήν κατανάλωσης (σε λίτρα)
2009202120222023μεταβολή 2023/2022 (%)μεταβολή 2023/2009 (%)
Ελαιόλαδο14.711.610.39.6-7%-35%
Σπορέλαια4.83.73.74.113%-13%

Πηγή: ΙΕΛΚΑ / Επεξεργασία στοιχείων olivenews.gr

Γενικότερες διατροφικές τάσεις

«Η Ελλάδα σε γενικές γραμμές ακολουθεί πολλές από τις παγκόσμιες τάσεις όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, όπως η στροφή προς πιο οικονομικές και υγιεινές επιλογές, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και επεξεργασμένων υδατανθράκων, και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών. Αυτό που ξεχωρίζει στην Ελλάδα είναι η αυξανόμενη δαπάνη για το έτοιμο φαγητό και η μείωση στην κατανάλωση βασικών, υγιεινών τροφίμων, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γενικότερη ποιότητα της διατροφής, εάν συνεχιστεί», επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ.

Οι διατροφικές αυτές εξελίξεις μπορούν να παρέχουν πλεονεκτήματα, αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα για την ποιότητα της διατροφής του κοινού. Ενδεικτικά:

Πλεονεκτήματα:
•Μείωση Κατανάλωσης Κρέατος: Αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών και υψηλών επιπέδων συντηρητικών. Μειώνει επίσης την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συνδέεται με την κτηνοτροφία.
•Αύξηση Πουλερικών: Τα πουλερικά παρέχουν υψηλή ποιότητα πρωτεϊνών με χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας.
•Αύξηση Φυτικών Πρωτεϊνών (Ειδικά Όσπρια): Τα όσπρια είναι πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μειονεκτήματα:
•Μείωση Κατανάλωσης Φρούτων και Λαχανικών: Η μείωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που είναι σημαντικά για την υγεία και την ανοσία.
•Μείωση Κατανάλωσης Ελαιόλαδου: Η μείωση αυτή μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη των απαραίτητων λιπαρών, αν και μπορεί να ρυθμιστεί με την προσθήκη άλλων πηγών λιπαρών στη διατροφή.
•Αύξηση Αλκοολούχων Ποτών: Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με υγειονομικά προβλήματα, καθώς και με άλλους κινδύνους.
•Αύξηση έτοιμου φαγητού σε πακέτο: Η αυξημένη κατανάλωση φαγητού σε πακέτο συχνά συνδέεται με χαμηλότερης ποιότητας διατροφή με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών και αλατιού.

  Aνδρέας Π. Κολαΐτης 
(Διεθνολόγος / Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού).
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.