Πολιτική

Κ.Ι.Ε. «ΕΥΔΟΞΟΣ» Κεφαλονιάς: Τραγωδία-διάλυση-βανδαλισμοί-λεηλασία-απραξία είναι ο απολογισμός του Περιφερειακού και κυβερνητικού έργου που δεν παρουσιάζεται. Πρωτοβουλία για την άμεση διάσωση του

91views

Ε.Η.Δ. ΘΕΜΑ:

Κ.Ι.Ε. «ΕΥΔΟΞΟΣ» Κεφαλονιάς:

Τραγωδία-διάλυση-βανδαλισμοί-λεηλασία-απραξία είναι ο απολογισμός του Περιφερειακού και κυβερνητικού έργου που δεν παρουσιάζεται. Πρωτοβουλία για την άμεση διάσωση του.

Ακούγοντας και διαβάζοντας τους λόγους και τα κείμενα του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων τόσο τοπικά, δηλαδή του Βουλευτή, Δημάρχων και κύρια της Περιφερειακής Αρχής αλλά και των κομμάτων τους στην Βουλή και βλέποντας την πραγματικότητα που υπάρχει στο Κ.Ι.Ε. Ευδοξος, γίνεται φανερό ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, αυτή η οικονομικοκοινωνική οργάνωση που προβάλλεται ως μονόδρομος, καταστρέφει όχι μόνο την ζωή, την υγεία, την παιδεία αλλά ότι πιο καλλίτερο υπάρχει στον άνθρωπο, το μυαλό του και την δυνατότητα να ανοίγει νέους δρόμους σε νέα επιστημονικά πεδία σε όφελος του λαού και των αναγκών του.

Υπάρχει μια ανάσχεση της δυναμικής της επιστημονικής έρευνας που βρίσκεται στους καπιταλιστικούς όρους οργάνωσης, σε συνθήκες που κοινωνικοποιείται περισσότερο η εργασία. Είναι συχνό στην κούρσα των χρηματοδοτήσεων ερευνητικές ομάδες να κρύβουν τα αποτελέσματα τους, ενώ άλλες αναγκάζονται να σταματήσουν ελπιδοφόρες μελέτες για την κάλυψη αναγκών, επειδή δεν έβρισκαν ανταπόκριση στην αγορά και η ανάπτυξη τους έγινε οικονομικά ασύμφορη. Πως να αναπτυχθεί η φαντασία, άρα και η επιστημονική φαντασία αν δεν υπάρχει, από το σχολείο κιόλας μια αντίστοιχη προετοιμασία. Να λοιπόν, γιατί το πραγματικά νέο είναι η ανάπτυξη της έρευνας να γίνεται σχεδιασμένα χωρίς τα ιδρύματα να αναζητούν πόρους από την αγορά, με ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων σε άμεση επαφή με τα προβλήματα στους κλάδους, τις παραγωγικές μονάδες και τις υπηρεσίες.

Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και το Κ.Ι.Ε. Εύδοξος. Από την ίδρυση του το 1995 (το 2005 καθορίστηκε με Προεδρικό διάταγμα ΦΕΚ 2525/2005 το πλαίσιο λειτουργίας του) έως και την σημερινή εξέλιξη της λειτουργίας του. Αυτό αφορά όλες τις πλευρές. Από το που ανήκει, σε ποιο κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό εντάσσεται, το πως συγκροτείται η Διοίκηση του, ποια είναι η χρηματοδότηση του, η στελέχωση του κ.α. Έπρεπε να είναι ευρωπαϊκής εμβέλειας Πρότυπο Ειδικό Αστρονομικό Επιστημονικό Κέντρο που να παρέχει την δυνατότητα σε νέους ερευνητές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο να βρίσκουν ένα υποστηρικτικό του έργου τους φορέα, προκειμένου να προσελκύουν και να υλοποιούν ερευνητικά προγράμματα που έχουν εκπονήσει και δεν μπορούν εκτελεσθούν σε άλλα Ερευνητικά Κέντρα. Παράλληλα να προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές να λάβουν αυθεντικά μαθησιακά εναύσματα, η να χρησιμοποιήσουν τις σύνθετες αστρονομικές εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν τα μεμονωμένα σχολεία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το Κ.Ι.Ε. Εύδοξος είναι Ν.Π.Δ.Δ. Η Π.Ι.Ν. επιλέγει και διορίζει το Δ.Σ. Οι εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν από το ΥΠΕΘΑ. Με βάση τον νόμο της συγκρότησης του προβλέπει ετήσια χρηματοδότηση. Δόθηκε μόνο από το 2005 έως το 2010. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν παραβιάσεις, βανδαλισμοί και κλοπές στις εγκαταστάσεις στον Αίνο. Από το 2010 η ετήσια επιχορήγηση ύψους 4.000 ευρώ σταμάτησε. Παράλληλα ενώ αποφασίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η αύξηση της επιχορήγησης από 4.000 σε 90.000 ευρώ ετησίως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Δεν προσλήφθηκαν οι απαιτούμενοι 5 επιστήμονες/τεχνολόγοι και συντηρητές που απαιτούνται για την υποστήριξη της επιστημονικής λειτουργίας του. Ειδικά από το 2019 και μετά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι βανδαλισμοί, οι κλοπές έχουν καταστρέψει τα πάντα.

Εκτίμηση μας είναι ότι επιδιώκεται με την αλλαγή του καταστατικού, η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του και η μετατροπή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό Δικαίου. Είναι το πρώτο βήμα για την παραπέρα ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών στον Αίνο που τόσο καιρό αναμένουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει.

Χαρακτηριστικό των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) είναι οι δηλώσεις της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα για το θέμα στις 24.03. 2023:

«…Ο Εύδοξος είναι μεγάλη ντροπή για όλους μας και επειδή εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε κάτι… ο Εύδοξος αναζητεί μια ευκαιρία…για να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα…Η παθογένεια του Εύδοξου είναι ότι δεν έχει πόρουςδεν πήρε ποτέ επί 10 χρόνια από τους πόρους που του οφείλει η ΠεριφέρειαΕπί 10 χρόνια υπήρχε αδιαφορία για τον ΕύδοξοΈχει γίνει ένα έγκλημα εκεί πάνω και συνεχίζει…Δεν φρόντισε κανείς τα προηγούμενα χρόνια να έχει μια καλή τύχη και να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα…».

Ποιος τα λέει αυτά, η υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και σήμερα, που είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος αυτού. Την ίδια ευθύνη έχει και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και οι κυβερνήσεις τους.

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση και άμεσα μέτρα για την διάσωση, την επισκευή, την λειτουργία του και τον δημόσιο χαρακτήρα Κ.Ι.Ε. Ευδοξος.

Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να χρηματοδοτήσει όλες τις αναγκαίες εργασίες και προμήθειες για την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Την στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Την φύλαξη του χώρου.

Καλούμε τον λαό μέσα από τους συλλογικούς φορείς του να πάρει την υπόθεση στα χέρια του γιατί μας αφορά όλους.

25.05.2023

Ακολουθούν φωτογραφίες

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.