Πολιτική

Κοινόχρηστο Δίκτυο Ηλεκτρικών Ποδηλάτων στην Κεφαλονιά – 830.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης

205views

Κοινόχρηστο Δίκτυο Ηλεκτρικών Ποδηλάτων στην Κεφαλονιά – 830.000 ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Το Μάρτιο του 2021 ψηφίσαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και τη Μικροκινητικότητα («Η Ελλάδα σε κίνηση» – ν. 4784/2021), με το οποίο ο παραδοσιακός αστικός συγκοινωνιακός σχεδιασμός αντικαταστάθηκε από τα ΣΒΑΚ σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.

Με τον ν. 4784/2021 δημιουργήθηκαν υποστηρικτικά εργαλεία για τη διευκόλυνση των ΟΤΑ για την κατάρτιση ΣΒΑΚ με ενιαία μεθοδολογία και απλούστερη διαδικασία έγκρισης.

Πλέον, αρχίζουν να υλοποιούνται οι στόχοι του νομοσχεδίου για τη μικροκινητικότητα, με τη χρηματοδότηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως η ηλεκτροκίνηση και το ποδήλατο, σύμφωνα με τα σχέδια που κατέθεσαν οι δήμοι.

Η Κεφαλονιά με συνολική χρηματοδότηση 830.000 ευρώ μπαίνει και αυτή στην εποχή των κοινόχρηστων μέσων ηλεκτροκίνησης. Μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020 / Ταμείο Συνοχής), στο πλαίσιο της πράξης «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων», χρηματοδοτούνται οι δήμοι:

  • Αργοστολίου με 318.000 ευρώ
  • Ληξουρίου με 256.000 ευρώ
  • Σάμης με 256.000 ευρώ

Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και ενίσχυση ενός δωρεάν κοινόχρηστου δικτύου ηλεκτρικών ποδηλάτων. Το σύστημα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Θα δίνει στους πολίτες και στους επισκέπτες της Κεφαλονιάς την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο πόλης για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης και φόρτισης μέσω λογισμικού.

Η εισαγωγή μιας σύγχρονης αντίληψης μικροκινητικότητας θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας. Με ενίσχυση «πράσινων» τρόπων μετακίνησης, με περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου, της μόλυνσης και του θορύβου, αλλά και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης.

Η παρέμβαση αυτή αφορά τους πολίτες τoυ τόπου μας, αλλά παράλληλα ενισχύει και το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς, παρέχοντας μια εναλλακτική υπηρεσία εύκολης μετακίνησης/περιήγησης στους επισκέπτες μας.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης» η Κεφαλονιά και η Ιθάκη μπορούν να υλοποιήσουν περισσότερα έργα εισαγωγής της ηλεκτροκίνησης και των βιώσιμων μεθόδων αστικής κινητικότητας στην καθημερινότητά μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.