Κοινωνία

Κακοκαιρία Eva: Μέτωπο ισχυρών καταιγίδων μήκους 900 χλμ. πλησιάζει τη δυτική Ελλάδα

39views
Ένα μέτωπο ισχυρών καταιγίδων, μήκους 900 χιλιομέτρων, βρίσκεται ανοιχτά του Ιονίου και προσεγγίζει γρήγορα τα νησιά και τις ακτές της δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Meteo για την κακοκαιρία Eva.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ Meteo, σήμερα θα επηρεάσουν το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και ενδεχομένως τα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής θα επηρεαστούν πολλές περιοχές της υπόλοιπης χώρας, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο 12ωρο της Κυριακής τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, τα νησιά του Κεντρικού, Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου και στην Κρήτη.

Βροχόπτωσης κατηγορίας 4 την Κυριακή 

Σε ό,τι αφορά στο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης, σήμερα, Σάββατο, τα φαινόμενα θα είναι κατηγορίας 3, σύμφωνα με το Meteo. Την Κυριακή, το επεισόδιο βροχόπτωσης θα είναι κατηγορίας 4.

 

Facebook Twitter
 Τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχόπτωσης έως το βράδυ της Κυριακής (Πηγή: Meteo)

 

Ισχυρά φαινόμενα στην Αττική 

Σε ό,τι αφορά στην Αττική και την Αθήνα, τη νύχτα του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενισχυμένους ριπαίους ανέμους και ενδεχομένως τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Κατά περιόδους έντονα φαινόμενα αναμένονται έως και το βράδυ της Κυριακής.

Facebook Twitter
 Προγνωστικός χάρτης για την Αττική (Πηγή: Meteo)

 

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ

Το πρωί του Σαββάτου η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων, με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους σήμερα και αύριο, ενώ αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής όπως και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Ήδη, ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα βορειοδυτικά- το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Από το μεσημέρι, τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

Από το βράδυ τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία- συμπεριλαμβανομένης Θεσσαλονίκης- και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά- και στην Αττική- όπως και στην Εύβοια την Εύβοια.

Την Κυριακή ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  • μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  • από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και
  • από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά- συμπεριλαμβανομένης της Αττικής- την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

ΠΗΓΗ https://www.lifo.gr/

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.