Πολιτική

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου,  στη Λευκάδα  –  Επίσκεψη στα εξελισσόμενα έργα συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά

701views

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στη Λευκάδα  –  Επίσκεψη στα εξελισσόμενα έργα συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά

 

 

  • Πολύπλευρες οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων σε έργα κοινωνικών & σχολικών δομών, όπως και αναπτυξιακά & αντιπλημμυρικά έργα

 

  • Ικανοποίηση της Περιφερειάρχη για την πορεία των έργων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και εκπαίδευσης, ενισχύουν την ελκυστικότητα της Λευκάδας και την ασφάλεια των κατοίκων – «Η Λευκάδα αλλάζει πρόσωπο με όραμα και συστηματική εργασία»

 

 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας, Ανδρέα Κτενά και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε τα εκτελούμενα έργα από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, τα οποία βρίσκονται σε φάση αποπεράτωσης:

5ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας, Γηροκομείο Λευκάδας, Άγιος Μηνάς, Παναγία Οδηγήτρια Απόλπαινας, Υδατορέμα Λυγιάς, πεζοδρόμηση κεντρικού δρόμου Νυδρίου, Τουριστικό Καταφύγιο Σκαφών Αναψυχής Νυδρίου, Γυμνάσιο Βασιλικής, Ράμπα Βασιλικής.

 

Αναλυτικότερα:

 

 

5ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας [χρηματοδότηση: ΠΔΕ, 170.000 € + ΚΑΠ, 32.500 €]

 

Το έργο «Επισκευές λόγω σεισμού στο 5ο Νηπιαγωγείο Λευκάδας» υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας. Συμβασιοποιήθηκε στις 25/02/2021 και έχει ολοκληρωθεί. Τον Οκτώβριο του 2021 η Π.Ε. Λευκάδας προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση 32.500 ευρώ, ώστε πέρα από την στατική και λειτουργική αποκατάστασή του κτιρίου, να γίνει και πλήρης ανακαίνιση και των χώρων.

 

Γηροκομείο Λευκάδας [χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ, 2.500.000 €]

 

Το έργο «Αναδιαρρυθμίσεις & Αναμορφώσεις Κτιρίου Οίκου Πρόνοιας Λευκάδας (Γηροκομείο) Πτέρυγα Χρονίως Πασχόντων & Διαμορφώσεις Περιβάλλοντος Χώρου στον Οίκο Πρόνοιας Λευκάδας» υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας. Προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2020 και συμβασιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021. Πρόκειται για τη μοναδική κοινωνική δομή στη Λευκάδα που εξυπηρετεί και την ευρύτερη περιοχή. Στην παρούσα φάση εκτελούνται οι προπαρασκευαστικές εργασίες (καθαιρέσεις & αποξηλώσεις) που απαιτούνται πριν αρχίσουν οι καθαρά κατασκευαστικές παρεμβάσεις (σκυροδετήσεις, τοιχοποιίες, κουφώματα, βαψίματα, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κλπ.). Πλέον ήρθε η ώρα όπου ο Οίκος Πρόνοιας Λευκάδας θα αποκτήσει μια σύγχρονη στέγη, όπως αξίζει στην ευαίσθητη Τρίτη ηλικία.

 

 

Άγιος Μηνάς Λευκάδας [χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ, 1.000.000 € + ΚΑΠ, 25.000 €]

 

Το έργο της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίου Μηνά, εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ πρόσφατα η Π.Ε. Λευκάδας προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση 25.000 ευρώ από τους ΚΑΠ για τον εξοπλισμό του ναού, που δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό έργο, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός ο ναός.

 

Παναγία Οδηγήτρια Απόλπαινας [χρηματοδότηση: ΕΣΠΑ, 550.000 €]

Το έργο «Στερέωση και αποκατάσταση του καθολικού της Ιεράς Μονής Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόλπαινα Λευκάδας», εκτελείται από την ΕΦΑΑΙΤΛ και αποτελεί ένα από τα 6 μνημεία που ενέταξε στο ΕΣΠΑ η νέα Περιφερειακή Αρχή το καλοκαίρι του 2020. Ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και θα έχει διάρκεια 30 μήνες. Αποτελεί ένα εξαιρετικής σημασίας μνημείο, καθώς πρόκειται για το παλαιότερο γνωστό χρονολογημένο χριστιανικό σύνολο στη Λευκάδα. Οι εργασίες προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

 

Συντηρήσεις-Αποκαταστάσεις Αντιπλημμυρικών [χρηματοδότηση: ΠΔΕ, 750.000€]

 

Το έργο «Συντηρήσεις – Αποκαταστάσεις Αντιπλημμυρικών Έργων ΠΙΝ αρμοδιότητας Π.Ε. Λευκάδας» υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2020, συμβασιοποιήθηκε στις 11/10/2021 και εκτελείται κανονικά. Το έργο περιλαμβάνει σειρά σημαντικών παρεμβάσεων σε υδατορέματα του νησιού, όπως καθαρισμοί, αποκαταστάσεις βλαβών, αλλά και νέα τεχνικά έργα. Η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τη κατασκευή νέου τοιχίου σε υδατορέμα στη Λυγιά.

 

Πεζοδρόμηση κεντρικού δρόμου Νυδρίου [χρηματοδότηση: ΠΔΕ 2.500.000 € + επέκταση ανάπλασης: ΠΔΕ 1.400.000 €]

 

Το έργο «Ανάπλαση –Πεζοδρόμηση του κεντρικού δρόμου του Νυδρίου», υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας. Ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου 2019 και είναι σε φάση ολοκλήρωσης και του τελευταίου τμήματός του. Η ανάπλαση αυτή προσφέρει σημαντική λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος του Νυδρίου και ήδη τα θετικά αποτελέσματα από τη λειτουργία του έργου έχουν γίνει αντιληπτά στα τμήματά του που έχουν ολοκληρωθεί. Όμως, εξίσου σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που γίνονται στο πλαίσιο του έργου κάτω από τον πεζόδρομο και δεν φαίνονται. Διευθετούνται προβλήματα που χρόνιαζαν και απασχολούσαν την τοπική κοινωνία, όπως οι απορροές των βρόχινων υδάτων, οι σούδες που είχαν βουλώσει, οι οδεύσεις κοινωφελών δικτύων κλπ. Επιπλέον έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση 1.450.000 ευρώ για τη Β’ Φάση της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου του Νυδρίου, με στόχο μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στη περιοχή με επέκταση προς το Περιγιάλι, αλλά και προς το Μεγάλο Αυλάκι (Καλλιθέα).

 

Τουριστικό Καταφύγιο Νυδρίου [χρηματοδότηση: INTERREG, 3.600.000 €]

 

Το έργο «Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Νυδρίου Λευκάδας» υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου AI SMART (Adriatic Ionian Small Port Network / Δίκτυο Μικρών Λιμένων Αδριατικής-Ιονίου) του Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020. Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 και εκτελείται κανονικά.

 

Γυμνάσιο Βασιλικής [χρηματοδότηση: ΠΔΕ, 450.000 €]

 

Το έργο «Επισκευές λόγω σεισμού στο Γυμνάσιο Βασιλικής» υλοποιείται από την Π.Ε. Λευκάδας, αφού ξεπέρασε όλες τις εμπλοκές από ολιγωρίες και παραλείψεις της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, αλλά και τους Δήμου Λευκάδας. Το έργο εκτελείται κανονικά. Η αγωνία των κατοίκων είναι απόλυτα κατανοητή και σεβαστή. Το Γυμνάσιο της Βασιλικής επισκευάζεται και ανακαινίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον και η Γυμνασιακή και Λυκειακή κοινότητα της Νότιας Λευκάδας να επιστρέψουν σε ένα ασφαλές και λειτουργικό κτίριο.

 

Ράμπα Βασιλικής [χρηματοδότηση: ΠΔΕ, 460.000 €]

 

Τον Ιανουάριο του 2021 υπογράφηκε η σύμβαση κατασκευής του έργου «Συντήρηση Λιμενικής Εγκατάστασης, Αποκατάστασης Λειτουργικών Βαθών, Λειτουργική Αναβάθμιση Προβλήτα Ε/Ο Σκαφών στο Λιμένα Βασιλικής Λευκάδας». Το έργο έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του Σεπτέμβρη 2021, όμως η πρόσφατη θεομηνία προκάλεσε μικρή ζημιά (απομάκρυνση βράχων θωράκισης του κρηπιδώματος), οπότε απαιτείται μικρή παρέμβαση για την αποκατάσταση, η οποία έχει δρομολογηθεί. Ένα σημαντικό έργο, που αποκαθιστά τη διασυνδεσιμότητα και εξασφαλίζει την εύρυθμη σύνδεση της Λευκάδας με την Κεφαλονιά. Παράλληλα, αναβαθμίζει και καθιστά τη Βασιλική ένα θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.