Κοινωνία

Η μεγάλη εκκλησιαστική σύνθεση του μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Κοσμά Μπουχάγιερ

236views

Η μεγάλη εκκλησιαστική σύνθεση του μουσικοπαιδαγωγού και συνθέτη Κοσμά Μπουχάγιερ

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Το 1927, τη Μεγάλη Παρασκευή  κατά την περιφορά  του Επιταφίου ερμηνεύθηκε στο Αργοστόλι από τον τότε νεοϊδρυθέντα Ερασιτεχνικό Καλλιτεχνικό Όμιλο  Κεφαλληνίας με τη συνοδεία  της  Φιλαρμονικής Κεφαλληνίας, ο «Ύμνος προς τον  Σταυρόν» του  Κοσμά Μπουχάγιερ (1), σε στίχους  του φιλόλογου Ηρακλή Νεόφυτου.  Το έργο θεωρήθηκε εξαιρετικό, τη δε μουσική μεταγραφή για μπάντα είχε κάνει ο επίσης συνθέτης και μαέστρος,  Ευάγγελος  Σκλαβούνος.  Η μουσική του  έργου  για χορωδία δυστυχώς θεωρείται  χαμένη.  Ο υπογράφον το κείμενο  πολλές φορές την αναζήτησε , ακόμη και από τον ίδιο της τον δημιουργό της, τον Μπουχάγιερ, ο οποίος δεν την είχε διασώσει, αλλά  ούτε  και βρέθηκε στο αρχείο του  ή στα κατάλοιπα του μετά το θάνατό του (2 .

Το έργο «Ύμνος προς τον  Σταυρόν» παίχτηκε για δεύτερη  φορά σε συναυλία στο θέατρο «Κέφαλος» την ίδια περίοδο και  χρονιά, μαζί με άλλα άσματα, όπου και ο τοπικός τύπος(3)  εγκωμίασε την  καλλιτεχνική  παράσταση.  «Το πρόγραμμα της  συναυλίας ήτο πλούσιον, προηγήθη  ωραία  Μανδολινάτα, αποτελούμενη εξ ερασιτεχνών νέων  υπό την διεύθυνσιν  του νεαρού και ευέλπιδος μουσικού  κ. Κοσμά Μπουχάγιερ, μιας κεκρυμμένης  μουσικής ιδιοφυίας,  επηκολούθησεν  ο θαυμάσιος  προς τον Σταυρόν ύμνος του  κ. Ηρακλή Νεοφύτου, ο υπό του ανωτέρου  μνημονευθέντος κ. Μπουχάγιερ  τόσον ευστόχως και καταλλήλως  μουσουργηθείς».

 

Σημειώσεις

  1. Βλ. ( Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός- Λαμπρογιάννης Πεφάνης «Λόγια Κεφαλληνιακή Μούσα» Έργα Κεφαλλήνων Συνθετών του 19ου και 20ου αιώνα, -Κοσμά Μπουχάγιερ- σ.σ. 24-26  Έκδοση:  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ  ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, τ. 2ος (Μ-Ω), 2016.
  2. Η μουσική του έργου σώζεται στο  Αρχείο Γερασίμου Σωτ. Γαλανού μετεγγραμμένο  για τη Φιλαρμονική Αργοστολίου από  τον Ευάγγελο  Σκλαβούνο. Πρόκειται  για τα μέρη της  μπάντας, που συνόδευσε τη χορωδία  κατά την πρώτη δημόσια  παρουσίαση του έργου την ημέρα  της Μεγάλης Παρασκευής του 1927.
  3. Εφημ. Το Μέλλον, 7-5-1927, αρ. φυλ. 409, σελ 4.

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.