Πολιτική

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ κατάργησε τον Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου με την θετική ψήφο του βουλευτή Καππάτου και των περιφερειακών συμβούλων Τραυλού, Κουρή και Σπανού

103views

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ κατάργησε τον Φορέα του Εθνικού Δρυμού Αίνου με την θετική ψήφο του βουλευτή Καππάτου και των περιφερειακών συμβούλων Τραυλού, Κουρή και Σπανού

 

Με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ολοκληρώθηκε προχτές  η τελευταία πράξη  της κατάργησης (και υπαγωγής στη Ζάκυνθο και εν τέλει στην Αθήνα) του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου, ενός από τους πλέον εμβληματικούς φορείς της Κεφαλονιάς με διεθνή καταξίωση και πρόσφατη τιμητική αναγνώριση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γεωπάρκων της UNESCO.

Από εδώ και στο εξής ο Φορέας θα διοικείται από την Ζάκυνθο και την Αθήνα με  την επωνυμία Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, με έδρα την Ζάκυνθο και παράρτημα στο Αργοστόλι.

Η κατάργησή του προβλέφθηκε στον νόμο Χατζηδάκη 4685/2020 μαζί με την διάλυση της ΕΔΑΚΙ( πρώην Διαδημοτικής) και ψηφίστηκε στη Βουλή με την θετική ψήφο του Βουλευτή Κεφαλονιάς κ. Παναγή Καππάτου, γεγονός που είχαμε στηλιτεύσει σε ανακοίνωση μας τον Απρίλιο του 2020.

Επιπλέον, η περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου  σεβόμενη την κυβερνητική επιλογή έδωσε την συγκατάθεση της, την οποία αποδέχθηκαν  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τραυλός, Κουρής και Σπανός όταν το θέμα ήρθε στο Π.Σ από την ΑΝΑΣΑ, με αποτέλεσμα όλοι οι παραπάνω να βάλουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα των  πολιτών και των νησιών μας.

Η κατάργηση του Φορέα έχει εκτός των άλλων και τρεις πολύ σοβαρές παρενέργειες:

α) Αποκλείει την οποιαδήποτε δυνατότητα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας μέσα από την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων κι  αφαιρεί την δυνατότητα που είχαν να συμμετέχουν, να διοικούν και να αποφασίζουν στα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας της περιοχής τους και της διαχείρισης των δράσεων τους. Με απλά λόγια οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διαχείριση, λειτουργία και διοίκηση του Φορέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

β) Το φυσικό περιβάλλον παύει να αποτελεί τοπικό πόρο ανάπτυξης και κοινή περιουσία αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων. Στην πραγματικότητα, μέσω της κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση παρακάμπτει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια γιατί με το νέο νόμο  δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

γ) Οι εργαζόμενοι «μένουν στον αέρα», μη διασφαλίζοντας την διατήρηση των θέσεων τους κι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις  προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί.

Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την επικίνδυνη και εχθρική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας  για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη λειτουργία και διαχείριση του Φορέα του Αίνου αλλά και των άλλων 35 που κατήργησαν πανελλαδικά.

Με τη θετική ψήφο του βουλευτή των νησιών μας, την συγκατάθεση της κ. Κράτσα και των Κεφαλονιτών περιφερειακών συμβούλων, η Κεφαλονίτικη χλωρίδα και πανίδα καθώς και η διεθνής ταυτότητα βιοποικιλότητας του νησιού μας υποβαθμίζεται και γίνεται φτωχότερη.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του Φορέα και των υπόλοιπων φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν «υπό ομηρία».

Αργοστόλι 2 Μαρτίου 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.