Κοινωνία

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης συμμετέχει στη δράση «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

224views

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης συμμετέχει για δεύτερη φορά στην επιτυχημένη δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», φιλοξενώντας στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου για δύο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο 5 & 6 Αυγούστου 2022, την παράσταση του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΙΓΜΗ, με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη».

Σε μια σκηνή – αρχαιολογικό χώρο, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022, ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή την Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισσα σκηνογράφος και ένας σκηνοθέτης που έχει ρίζες στην Καππαδοκία.

Στην παράσταση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων και από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά.

 

Χωρίς θλίψη, αλλά με τη διάθεση να μεταδώσουμε το κλίμα της εποχής και μαζί να επανακαθορίσουμε την έννοια του «πρόσφυγα». Γιατί η Προσφυγιά δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.

 

Συντελεστές

Σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης

Σκηνογραφική επιμέλεια, κοστούμια: Λουκία Μινέτου

Βοηθός σκηνογράφου, ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ

Μουσική: Κώστας Χαριτάτος

Σχεδιασμός φωτισμών: Πήτερ Μάμφορντ

Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου

Μουσικός: Γιάννης Δάφνος

Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος

 

Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00                                Ώρα προσέλευσης:20:30

Διάρκεια: 69′

 

Συστήνεται η προκράτηση στο digitalculture.gov.gr καθώς υπάρχει καθορισμένος αριθμός θέσεων.

 

Σε περίπτωση εξάντλησης των εισιτηρίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τυχόν ακυρώσεις.

 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟΑ και απαιτείται η προσκόμιση του εκτυπωμένου ή ψηφιακού εισιτηρίου κατά την είσοδο στον χώρο. Το μόνο αντίτιμο για την παράσταση είναι το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου (3 ευρώ, μειωμένο 2 ευρώ).

 

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

 

 

 

Ο Προϊστάμενος της  Εφορείας

Δρ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ

Αρχαιολόγος

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.