Οικονομία

Ε.Α.Σ.:  Η αφανής ηρωίδα της ΘιακοΚεφαλονίτικης υπαίθρου

140views

Ε.Α.Σ.:  Η αφανής ηρωίδα της ΘιακοΚεφαλονίτικης υπαίθρου

     Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 στις 15 Οκτώβρη, για να υποστηρίξει τις Αγρότισσες ώστε να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στην ανάπτυξη, την υγεία, τη διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα μέσω της ενημέρωσης.

     Η ημέρα της Αγρότισσας είναι μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τον Αγροτικό Κόσμο, καθώς τιμά και υπενθυμίζει τη διαχρονική συμβολή των Ελληνίδων στην Αγροτο-Κτηνοτροφική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της Αγροτικής υπαίθρου.

     Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το 44,84% των αγροτών είναι γυναίκες έναντι του 55,15% που είναι άνδρες.

     Η Κεφαλλονίτισσα και η Ιθακήσια γυναίκα της υπαίθρου, ως αφανής ηρωίδα, δίνει καθημερινά τη μάχη της ζωής με μεγάλη αξιοπρέπεια και προσφορά στο πλευρό του Ελαιοπαραγωγού, Αμπελουργού, Κτηνοτρόφου, Μελισσοκόμου, Κηπευτικοπαραγωγού, Δενδροκαλλιεργητή και Ψαρά συζύγου της στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα παραγωγής των Νησιών μας, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.

     Παράλληλα είναι μάνα, νοικοκυρά, εργάτρια, κόρη και νοσοκόμα για τους ανήμπορους και ηλικιωμένους αλλά και μια ζεστή αγκαλιά φιλοξενίας για τους επισκέπτες, δίχως να γνωρίζει τι σημαίνουν διακοπές, αργίες, ελεύθερος χρόνος, ψυχαγωγία. Στις δυσκολίες ξέρει με δύναμη και νηφαλιότητα να εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια και να γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας.

     Με τη δεξιοτεχνία, την εργατικότητα και το λεπτό γούστο της, συνεχίζει την παράδοση στο πολιτισμό, στο κέντημα, στο πλέξιμο με χαρακτηριστικά της τοπικής λαϊκής τέχνης. Ζώντας και δημιουργώντας στο χωριό αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου, ένα θετικό πυρήνα να μένει ο πληθυσμός και να μην ερημώνει ο τόπος μας. Η γυναίκα αυτή αποτελεί πρότυπο συνέπειας και ευσυνειδησίας.

     Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, τιμούμε και ευχαριστούμε τις Κεφαλλονίτισσες και Ιθακήσιες Αγρότισσες μάνες, τις γιαγιάδες, τις γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές, στήριξαν οικογένειες και πρόσφεραν στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.  

                  Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.