Οικονομία

Ε.Α.Σ. : Αστάθεια στις αγροτικές αγορές από την ρώσικη εισβολή

139views

Ε.Α.Σ. :  Αστάθεια στις αγροτικές αγορές από την ρώσικη εισβολή

         O E.AΣ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eurostat, η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία υπήρξαν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων και λιπασμάτων.       

      Το γεγονός αυτό έχει προσθέσει περαιτέρω αστάθεια στις αγορές, με αποτέλεσμα τις απότομες αυξήσεις των τιμών για βασικά αγροτικά προϊόντα και κόστος παραγωγής (εισροές).

      Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2022, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία αυξήθηκε κατά 9,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, υποστηριζόμενη από ισχυρές αυξήσεις για λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους (+21,2%), ενέργεια και λιπαντικά (+17,4%) και ζωοτροφές (+9,2%). Παράλληλα, η μέση τιμή των αγροτικών αγαθών στο σύνολο (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 6%.

      Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή των γεωργικών εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 27,4% για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2022.

      Ειδικότερα, η τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους σχεδόν διπλασιάστηκε κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. (+96,2%) και η μέση τιμή της ενέργειας και των λιπαντικών αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το ήμισυ (+55,6%). Το υψηλότερο κόστος των σιτηρών και της ενέργειας πέρασε και στις ζωοτροφές (+22,9%).

      Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 19,9%. Υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις των τιμών για τα δημητριακά (κατά 41,5%), τους ελαιούχους σπόρους, όπως ηλίανθων (κατά 51,7%), καθώς και τα βοοειδή (κατά 24,2%), πουλερικά (κατά 22,2%) και γάλα (21,4%). 

       Ο μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης της μέσης τιμής της γεωργικής παραγωγής καταγράφηκε στη Λιθουανία (+18,1%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+14,4%) και την Ολλανδία (+13,9%). Η Κροατία (-5,8%, λόγω της πτώσης της τιμής των κτηνοτροφικών φυτών), η Σλοβακία (-0,8%) και η Ελλάδα (-0,4%) ήταν οι μόνες χώρες με μείωση του δείκτη τιμών.

                Από Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.