Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε Κέρκυρας με την συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά και του Περιφερειάρχη Γιάννη Τρεπεκλή
Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε Κέρκυρας με την συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά και του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Τρεπεκλή.
Εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Τρεπεκλή, του Δήμαρχου κεντρικής Κέρκυρας κ. Στέφανου Πουλημένου, του Δημάρχου Βόρειας Κέρκυρας κ. Γιώργου Μαχειμάρη, του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικολάου Ρουμελιώτη, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Άνθη, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων και αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού σώματος και εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε τα εξής:
«Τα Ιόνια Νησιά είναι ένας ασφαλής προορισμός. Την ασφάλεια αυτή την έχουν εμπεδώσει με τον άρτιο επαγγελματισμό τους το Πυροσβεστικό σώμα και βέβαια το Λιμενικό και η αστυνομία.
Θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που επιλέξατε τα Ιόνια Νησιά να έρθετε για αυτή τη σύσκεψη γιατί η κλιματική κρίση δεν είναι κάτι που θα έρθει, αλλά ήδη βρισκόμαστε στον πυρήνα της. Η Μεσόγειος αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις δυσμενείς συνέπειες, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ήδη η πατρίδα μας αλλά και περιοχές των Ιονίων νησιών τις έχουν υποστεί.
Για αυτό χαίρομαι που επιμελείστε ο ίδιος αυτής της συσκέψεως και θέλω να σας διαβεβαίωσω ότι εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε κοντά σας, με τις υπηρεσίες μας, με τις δικές μας δυνάμεις, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και να θωρακίσουμε τα νησιά μας όσο μπορούμε καλύτερα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τους φυσικούς κινδύνους που υπάρχουν, είτε είναι σεισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές, έτσι ώστε με γρήγορα αντανακλαστικά και σωστή προετοιμασία να αντιμετωπίσουμε, αν χρειαστεί, τους φυσικούς κινδύνους και να αποδειχτούμε πιο αποτελεσματικοί, θέτοντας πάντα σε προτεραιότητα την προστασία της ζωής των συμπολιτών μας και τις περιουσίες τους.
Οι δήμαρχοι, οι οποίοι παραβρίσκονται στην σύσκεψη αλλά και όσοι δεν είναι εδώ σήμερα παρόντες, είναι κοντά στο πλευρό, όλων των σωμάτων ασφαλείας και ιδιαίτερα της Πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε όλοι μαζί, να συντονιστούμε και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους φυσικούς κινδύνους που απειλούν τις περιοχές μας.
Και βεβαίως, οδηγός μας σε αυτή την προσπάθεια, είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο το οποίο έχει οργανώσει το Τμήμα φυσικών καταστροφών, το Ινστιτούτο στην Κεφαλονιά που υπηρετούν την ερευνά και τα συμπεράσματα των εργασιών τους είναι εξαιρετικά χρήσιμα στην κοινή μας προσπάθεια, είναι ένα χρήσιμο «όπλο» στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς δήλωσε:
«Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Περιφερειάρχη για το καλωσόρισμα αλλά και την παρουσία σας εδώ σήμερα αυτή η σύσκεψη γίνεται με σκοπό για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου του 2024.
Η περσινή χρονιά ήταν λυπηρή για τη χώρα μας. Είχαμε όλων των ειδών φυσικές καταστροφές, από μεγάλες πυρκαγιές που έκαψαν 1.440.000 στρέμματα μέχρι και πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία, 2 φαινόμενα που παρουσιάζονται κάθε 300 χρόνια τα είδαμε σε 15 μέρες.
Δυστυχώς φαίνεται πως η κλιματική κρίση μας έχει προσπεράσει, τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και έχει βρεθεί μπροστά μας, δυστυχώς είμαστε στον πυρήνα αυτής της κλιματικής κρίσης και των καταστροφών που προκαλεί. Οι μηχανισμοί, όχι μόνο της χώρας μας, οι ισχυρότεροι μηχανισμοί, όπως του Καναδά, που διαθέτει τον καλύτερο δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, πέρσι έχασε 180 εκατομμύρια στρέμματα, βλέπουμε σε όλο τον πλανήτη τεράστιες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα, είδαμε τι έγινε στο Μάουι στη Χαβάη, βλέπουμε στη γειτονιά μας πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Ευρώπη και βέβαια πυρκαγιές με ανυπολόγιστες ζημιές.
Είναι ανάγκη λοιπόν να ενισχύσουμε το μηχανισμό της πολιτικής προστασίας στο σύνολό του και βέβαια το πυροσβεστικό σώμα που αποτελεί τον κυρίαρχο επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας για το σκοπό αυτό, προσπαθούμε πρώτον να ενισχύσουμε το πυροσβεστικό σώμα σε ανθρώπινο δυναμικό προσλαμβάνοντας προσωπικό και με έναν στρατηγικό σχεδιασμό και ενισχύοντας τον με εκπαιδευμένους πυροσβέστες φέτος παίρνουμε άλλους 600 δασοκομάντος που έρχονται να προστεθούν στους 500 και σας ενημερώνω ότι μια μονάδα θα εγκατασταθεί στην Κέρκυρα, ακριβώς για την ασφάλεια του νησιού, επιπλέον προχωράμε στην ενίσχυση του μηχανισμού με τα αναγκαία μέσα και εξοπλισμό, έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί απέναντι σε αυτές τις φυσικές καταστροφές.
Θα σας πω ενδεικτικά ότι έχει το πρόγραμμα «ΓΗΣ» 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και 39 υποπρογράμματα, ένα εκ των οποίων είναι η προμήθεια 1800 οχημάτων, όχι μόνο για την πυροσβεστική, αλλά και για τους δήμους, μηχανήματα έργου, ένα τεράστιο αριθμό οχημάτων, μηχανημάτων έργου, οχήματα μεταφοράς για απομάκρυνση πληθυσμού, εναέρια μέσα, που περιλαμβάνει ελικόπτερα, αεροπλάνα αμφίβια.
Θέλω να πω κλείνοντας ότι βρισκόμαστε εδώ για τη συνεργασία, γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που θα δώσει μέχρι να ενισχύσουμε το σύνολο του μηχανισμού τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνεργασία είναι εκείνη που θα μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και για αυτό είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με σας πρώτα απ όλα με την Περιφέρεια, με τους δήμους, που θα βρεθούμε, αν χρειαστεί στο πεδίο, αλλά πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε να συνεργαστούμε με τους δασικούς μας, οι οποία έχουν την ευθύνη της πρόσληψης του δάσους και εμείς της καταστολής, το πυροσβεστικό σώμα να συνεργαστούμε με τα σώματα ασφαλείας, με τις ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται εδώ και μας βοήθησαν σε όλα τα συμβάντα που είχαμε. Ήδη δημιουργήθηκε αντιστοίχως στρατηγείο στις ένοπλες δυνάμεις που θα μας βοηθάει σε αυτό το σκοπό της πολιτικής προστασίας και βέβαια με την αστυνομία που ήταν δίπλα μας, με το λιμενικό που μας βοήθησε πάμπολλες φορές σε αρκετές περιπτώσεις στις εκκενώσεις και όλοι αυτοί οι συμμετέχοντες πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε αυτή τη φάση της μετεξέλιξης της πολιτικής προστασίας, ώστε να ισχυροποιηθούμε και να αντιμετωπίσουμε και το φετινό καλοκαίρι με τις φωτιές που στόχος μας είναι να μην εξελιχθούν όπως οι περσινές.
Πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε και για αυτό είμαστε εδώ στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας να δούμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην επερχόμενη αντιπυρική περίοδο».